Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Digitalna agenda: zmagovalci natečaja za najboljše otrokom prijazne spletne vsebine

Bruselj, 17. junija 2011. – Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, Neelie Kroes je podelila nagrade ustvarjalcem najboljše spletne vsebine, pametnih igric, interaktivnih spletnih revij ali spletnih strani, namenjenih otrokom, mlajšim od 12 let. Komisija je skupaj s centri za varnejši internet iz 14 držav v okviru natečaja za najboljše otrokom prijazne spletne vsebine, katerega namen je spodbujati ustvarjanje kvalitetnih vsebin in poudarjanje obstoječih možnosti za otroke na spletu, prejela 780 projektov. Ta prvi natečaj je bil odprt za mlade in odrasle, nevladne organizacije ter javne in poslovne organizacije. Nagrade so prejeli trije zmagovalci iz vsake od obeh kategorij (mladi in odrasli). Zmagovalci prihajajo iz Belgije, Nemčije, Nizozemske in Poljske.

Čeprav so otroci, ki uporabljajo internet, vsako leto mlajši, je nedavna raziskava EU o uporabi interneta pri otrocih EUKidsOnline pokazala, da samo eden od treh otrok, starih 9–12 let, meni, da je na spletu dovolj stvari, ki so zanje dobre (IP/10/1368). Nagrade so bile podeljene v Bruslju na prireditvi v okviru skupščine za digitalno agendo (Digital Agenda Assembly). Komisija si v okviru Evropske digitalne agende (glej IP/10/581, MEMO/10/199 in MEMO/10/200) prizadeva, da bi staršem in njihovim otrokom pomagala pri ohranjanju varnega interneta.

Neelie Kroes je dejala: „Veseli me, da se je tako veliko najstnikov odzvalo na izziv ustvariti primerno vsebino za mlajše otroke. Upam, da bo več odraslih in podjetij zagotovilo, da bodo njihove vsebine pripomogle k bogatejšemu internetu, ki bo bolj naklonjen otrokom.“

Še letos bo Komisija začela novo pobudo, ki bo pripomogla k varnosti interneta, in hkrati mlade spodbudila, naj se seznanijo s svojimi pravicami in odgovornostmi na spletu, da bi lahko čim bolje izkoristili nove tehnologije, hkrati pa spoštovali sebe in druge. Poleg tega bo Komisija še naprej pospeševala rast in prepoznavnost kakovostne spletne vsebine za otroke, spodbujala jezikovno in kulturno raznolikost, staršem in učiteljem pa pomagala pridobiti zaupanje v prednosti, ki jih imajo nove tehnologije za otroke.

Zmagovalci kategorije „mladi“

1. nagradawww.palkan.de – je spletni portal „šolske revije“, ki se osredotoča na učenje, komunikacijo med učenci in informacije o tekočih dogodkih. Vzpostavili so ga učenci 5. in 6. razreda srednje šole Bruno-H.-Bürgel-Schule v Nemčiji.

2. nagrada – www.habbolive.nl – je spletna stran, posvečena virtualnemu svetu Habbo Hotel. Habbolive zagotavlja ljubiteljem Habbo najnovejše informacije o tem, kaj se dogaja v svetu Habbo, in nudi igrice za otroke. Habbo so vzpostavili Wim Borgerdijn (14), Kimberly Nijzink (15) in Mark Bruil (15) z Nizozemske.

3. nagrada – www.superpilot.cba.pl – je spletna stran, ki obravnava vprašanja splošne in spletne varnosti ter nudi splošne učne pripomočke in vire. Vzpostavila sta jo Aleksandra Anna Klimczak (16) in Wojciech Wiesław Froń (16) s Poljske.

Zmagovalci kategorije „odrasli“

1. nagrada – www.hetklokhuis.nl – je zabavna in poučna spletna stran s številnimi možnostmi za ustvarjanje vsebin, npr. z aplikacijama SketchMaker in GameMaker. Vzpostavil jo je nizozemski izobraževalni televizijski program za otroke Hetklokhuis.

2. nagrada – www.kinderzeitmaschine.de – je spletna stran o zgodovini človeštva, ki je bila vzpostavljena na zasebno pobudo Sabine Gruler, Kirsten Wagner in Biance Bonacci iz Nemčije.

3. nagrada – www.ketnet.be – je spletna stran, katere cilj je omogočiti otrokom, da so kreativni, npr. z risanjem ali ustvarjanjem kvizov. Vzpostavila jo je flamska otroška TV postaja Ketnet.

Ozadje

Natečaj za najboljše spletne vsebine se je začel oktobra 2010. Med novembrom 2010 in aprilom 2011 se je odvijal na nacionalni ravni v Belgiji, na Češkem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, Islandiji, v Italiji, Latviji, na Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, v Sloveniji in Španiji.

Zmagovalci nacionalnih natečajev so se lahko potegovali za evropsko nagrado. Evropska žirija, ki jo je vodila profesorica Sonia Livingstone z londonske School of Economics and Political Science, in koordinator projekta EUKidsOnline sta izbrala dobitnike evropskih nagrad.

Več informacij:

Nominiranci za evropsko nagrado za najboljše otrokom prijazne spletne vsebine

Več informacij o raziskavi EU o uporabi interneta pri otrocih EUKidsOnline:

www.eukidsonline.net

Več informacij o merilih za izbiro in podelitev nagrad natečaja:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Proizvajanje in zagotavljanje spletne vsebine za otroke in mlade – pregled stanja

Program Varnejši internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Spletna stran digitalne agende:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Spletna stran Neelie Kroes: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Spremljajte Neelie Kroes na Twitterju: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontaktni osebi:

Jonathan Todd (+32 22994107)

Linda Cain (+32 22999019)


Side Bar