Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă al Comisiei Europene

Agenda digitală: Câștigătorii concursului „Cel mai bun conținut online pentru copii”

Bruxelles, 17 iunie 2011 – Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, comisar responsabil cu Agenda digitală, i-a premiat pe cei mai buni creatori de conținut online – jocuri de perspicacitate, publicații online interactive sau site-uri web – destinat copiilor cu vârste de până la 12 ani. Comisia și centrele pentru un internet mai sigur din 14 țări au primit 780 de proiecte în cadrul concursului „Cel mai bun conținut online pentru copii”, lansat pentru a încuraja crearea unui conținut de calitate și pentru a pune în valoare, în beneficiul copiilor, potențialul online existent. Prima ediție a concursului a fost deschisă tinerilor și adulților, ONG-urilor și organizațiilor publice și private. Au fost premiați trei câștigători din fiecare categorie (tineri și adulți), originari din Belgia, Germania, Țările de Jos și Polonia.

Potrivit unui sondaj EUKidsOnline efectuat recent (IP/10/1368), vârsta copiilor care intră pe internet scade de la un an la altul, însă doar unul din trei copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani consideră că mediul online le oferă suficient conținut potrivit pentru vârsta lor. Premiile au fost decernate la Bruxelles în cursul unei ceremonii desfășurate la Reuniunea pe tema Agendei digitale (Digital Agenda Assembly). În cadrul Agendei digitale pentru Europa, Comisia și-a luat angajamentul de a-i ajuta pe părinți și pe copii să se simtă în siguranță pe internet (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes a declarat în legătură cu acest subiect: „Constat cu plăcere că mulți adolescenți au profitat de ocazia de a crea conținut adecvat pentru cei mai mici decât ei. Sper ca un număr mai mare de adulții și de organizații să facă în așa fel încât conținutul pe care îl oferă să transforme internetul într-un mediu mai bogat și mai primitor pentru copii”.

În cursul acestui an, Comisia va lansa o nouă inițiativă prin care dorește să contribuie la transformarea internetului într-un mediu mai sigur, să informeze tinerii cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le au online și să-i ajute să profite la maximum de noile tehnologii, păstrându-și în același timp respectul față de ceilalți și față de ei înșiși. Comisia va continua totodată să stimuleze dezvoltarea și vizibilitatea conținutului online de bună calitate destinat copiilor; ea va promova diversitatea lingvistică și culturală și îi va ajuta pe părinți și pe profesori să câștige încredere în avantajele oferite copiilor de noile tehnologii.

Câștigătorii la categoria „Tineret”

Premiul I - www.palkan.de – a revenit unui portal online destinat elevilor, axat pe învățare, comunicare cu copii de aceeași vârstă și informații despre evenimente de actualitate. Portalul a fost creat de elevi de clasa a 5-a și a 6-a din ciclul secundar de la școala Bruno-H.-Bürgel-Schule din Germania.

Premiul II - www.habbolive.nl – a fost acordat unui site construit în jurul unei lumi virtuale, Habbo Hotel. Habbolive le oferă Habbo-fanilor informații de ultimă oră despre ce se mai întâmplă în Habbo și conține jocuri pentru copii. Habbo a fost creat de Wim Borgerdijn (14), Kimberly Nijzink (15) și Mark Bruil (15), din Țările de Jos.

Premiul III - www.superpilot.cba.pl – a revenit unui site care conține informații despre siguranță în general și în mediul online și care oferă instrumente și resurse educaționale. Proiectul aparține unor tineri din Polonia - Aleksandra Anna Klimczak (16) și Wojciech Wiesław Froń (16).

Câștigătorii la categoria „Adulți”

Premiul I - www.hetklokhuis.nl – a fost acordat unui site educațional și de amuzament care oferă numeroase posibilități de creare de conținut, de exemplu prin intermediul aplicațiilor SketchMaker și GameMaker. Proiectul a fost realizat de Hetklokhuis, un program olandez de televiziune dedicat copiilor.

Premiul II - www.kinderzeitmaschine.de – a revenit unui site dedicat istoriei omenirii, creat de Sabine Gruler, Kirsten Wagner și Bianca Bonacci din Germania, în cadrul unei inițiative private.

Premiul III - www.ketnet.be – a fost decernat unui site web care își propune să dezvolte creativitatea copiilor, de exemplu prin desen sau prin teste de cunoștințe. Proiectul aparține canalului TV flamand pentru copii Ketnet.

Context

Concursul „Cel mai bun conținut online pentru copii” a fost lansat în octombrie 2010. În perioada noiembrie 2010 – aprilie 2011, concursul s-a desfășurat la nivel național în Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania.

Câștigătorii concursurilor naționale au fost nominalizați pentru faza europeană. Câștigătorii premiilor europene au fost selectați de un juriu european prezidat de Sonia Livingstone, profesor la London School of Economics and Political Science și coordonator al proiectului EUKidsOnline.

Pentru informații suplimentare:

Nominees for the European Award for Best Children's Online Content

Pentru mai multe informații despre sondajul EUKidsOnline:

www.eukidsonline.net

Pentru mai multe informații despre criteriile de selecție și de premiere din cadrul concursului:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Producing and providing online content for children and young people- an inventory

Programul pentru un internet mai sigur:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Persoane de contact:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar