Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Digitale agenda: Winnaars van de wedstrijd "Best children's online content"

Brussel, 17 juni 2011. – Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, heeft prijzen uitgereikt aan de scheppers van de beste online-inhoud, slimme spelletjes, interactieve online-bladen of websites voor kinderen van minder dan 12 jaar. Samen met Safer Internet Centres uit 14 landen heeft de Commissie 780 projecten ontvangen als reactie op de "Best children's online content" wedstrijd, die bedoeld is om de creatie van inhoud van hoge kwaliteit te bevorderen en het bestaande online-potentieel voor kinderen in de verf te zetten. De eerste wedstrijd stond open voor jongeren en volwassenen, ngo's, openbare instanties en bedrijven. Drie winnaars ontvingen prijzen in elk van de twee categorieën (jongeren en volwassenen). De winnaars kwamen uit België, Duitsland, Nederland en Polen.

Hoewel kinderen van jaar tot jaar op steeds jongere leeftijd online gaan, meent slechts één op drie kinderen uit de groep van 9-12-jarigen dat er voor hem of haar genoeg leuke dingen online staan, zo blijkt uit een recent EUKidsOnline-onderzoek (IP/10/1368). De prijzen werden in Brussel uitgereikt tijdens een plechtigheid op de bijeenkomst van de Digitale agenda. Als onderdeel van de Digitale Agenda voor Europa zet de Commissie zich ervoor in ouders en hun kinderen te helpen veilig gebruik te maken van het internet (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200).

Neelie Kroes zei: "Het doet mij genoegen te zien dat vele tieners de uitdaging zijn aangegaan om geschikte inhoud te scheppen voor hun jongere vrienden. Tegelijkertijd hoop ik dat meer volwassenen en bedrijven ervoor zullen zorgen om van het internet een boeiendere en gastvrijere ruimte te maken voor kinderen."

Later op het jaar zal de Commissie een nieuw initiatief lanceren om van het internet een veiligere plaats te maken, zodat jongeren hun rechten en hun verantwoordelijkheid online kunnen leren en het beste uit de nieuwe technologieën kunnen halen met respect voor zichzelf en voor anderen. De Commissie zal ook de groei en de zichtbaarheid van online-inhoud van goede kwaliteit voor kinderen blijven stimuleren, en zal daarbij de taalkundige en culturele verscheidenheid bevorderen en ertoe bijdragen dat ouders en leerkrachten vertrouwen krijgen in de voordelen van nieuwe technologieën voor kinderen.

Winnaars in de categorie "Youth"

1ste prijs - www.palkan.de – is als magazine voor leerlingen een online-portaalsite die gericht is op leren, communicatie onder leeftijdsgenoten en informatie over actuele gebeurtenissen. De site is ontworpen door leerlingen van de 5de en 6de graad van de secundaire school Bruno-H.-Bürgel-Schule in Duitsland.

2de prijs - www.habbolive.nl – is een site die gewijd is aan de virtuele wereld van het Habbo-hotel. Habbolive geeft de Habbo-fan alle laatste informatie over wat er zich in Habbo afspeelt en biedt spelletjes aan voor kinderen. Habbo is ontworpen door Wim Borgerdijn (14), Kimberly Nijzink (15) en Mark Bruil (15) uit Nederland.

3de prijs - - www.superpilot.cba.pl – is een site die zich bezighoudt met thema's van algemene veiligheid en online-veiligheid en biedt algemene educatieve hulpmiddelen aan. De site is ontworpen door Aleksandra Anna Klimczak (16) en Wojciech Wiesław Froń (16) uit Polen.

Winnaars in de categorie "Adult"

1ste prijs - www.hetklokhuis.nl – is een site voor ontspanning en educatie met tal van mogelijkheden om inhoud te creëren, bijvoorbeeld door middel van SketchMaker en GameMaker. De site is ontworpen door Het Klokhuis, het Nederlandse educatieve TV-programma voor kinderen.

2de prijs - www.kinderzeitmaschine.de – is een website over de geschiedenis van de mensheid, ontworpen door Sabine Gruler, Kirsten Wagner en Bianca Bonacci, een privé-initiatief uit Duitsland.

3de prijs - - www.ketnet.be – is een website die kinderen aanzet tot creativiteit, bijvoorbeeld door middel van tekeningen of door quizzen. Hij is ontworpen door het Vlaamse TV-kanaal voor kinderen Ketnet.

Achtergrondinformatie

De wedstrijd voor beste online-inhoud is uitgeschreven in oktober 2010. Tussen november 2010 en april 2011 vond de wedstrijd plaats op nationaal vlak in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Nederland, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië.

De winnaars van de nationale competitie werden genomineerd voor de European Award. Een Europese jury, onder leiding van professor Sonia Livingstone van de London School of Economics and Political Science en coördinator van het EUKidsOnline-project, heeft de winnaars van de European Awards geselecteerd.

Voor nadere informatie:

Genomineerden voor de European Award for Best Children's Online Content

Meer informatie over het EUKidsOnline-onderzoek:

www.eukidsonline.net

Meer informatie over de selectie- en toekenningscriteria van de wedstrijd:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Producing and providing online content for children and young people- an inventory

Safer Internet Programme:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Website van de Digitale agenda:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Website van Neelie Kroes: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Volg Neelie Kroes op twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Contacts :

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar