Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – lehdistötiedote

Digitaalistrategia: Paras lapsille suunnattu verkkosisältö -kilpailun voittajat

Bryssel 17. kesäkuuta 2011 – Euroopan digitaalistrategiasta vastaava komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes jakoi palkinnot kilpailussa, jossa valittiin parhaan alle 12-vuotiaille suunnatun verkkosisällön, parhaiden älypelien, interaktiivisten verkkolehtien tai verkkosivustojen tekijät. Komissiolle ja neljäntoista eri maan Safer Internet -keskuksille ilmoittautui Paras lapsille suunnattu verkkosisältö -kilpailuun 780 hanketta. Kilpailun tarkoituksena oli edistää lapsille suunnattujen laadukkaiden verkkosisältöjen kehittämistä ja tuoda esiin mahdollisuuksia, joita lapsille on verkossa. Avoimeen kilpailuun voivat osallistua nuoret ja aikuiset, kansalaisjärjestöt sekä julkiset ja kaupalliset organisaatiot Palkinto myönnettiin kolmelle voittajalle molemmissa kategorioissa (nuoret ja aikuiset). Voittajat löytyivät Alankomaista, Belgiasta, Puolasta ja Saksasta.

Vaikka lapset aloittavat internetin käytön vuosi vuodelta nuorempana, vain kolmasosa 9–12-vuotiaista on sitä mieltä, että netissä on riittävästi heidän ikäisilleen sopivia ja kivoja juttuja. Tämä kävi ilmi hiljattain tehdystä EUKidsOnline -kyselytutkimuksesta (IP/10/1368). Palkinnot jaettiin Brysselissä järjestetyssä digitaalistrategian yleiskokouksessa. Komissio haluaa auttaa vanhempia ja heidän lapsiaan käyttämään internetiä turvallisesti, mihin se on sitoutunut Euroopan digitaalistrategiassa (ks. IP/10/581, MEMO/10/199 ja MEMO/10/200).

Olen mielissäni siitä, että niin monet teini-ikäiset tarttuivat tähän tilaisuuteen ja loivat nuoremmilleen soveltuvaa sisältöä. Toivottavasti useammat aikuiset ja yritykset varmistavat, että heidän tarjoamansa sisältö tekee internetistä lapsille antoisamman ja miellyttävämmän paikan”, totesi Neelie Kroes.

Komissio käynnistää myöhemmin tänä vuonna uuden aloitteen, jolla pyritään parantamaan turvallisuutta internetissä. Samalla pyritään siihen, että nuoret tuntisivat oikeutensa ja velvollisuutensa internetissä ja saisivat kaiken irti uudesta teknologiasta itseään ja muita kunnioittaen. Komissio edistää edelleen lapsille suunnatun laadukkaan sisällön kasvua ja näkyvyyttä internetissä tukemalla kielten ja kulttuurien moninaisuutta sekä vahvistamalla vanhempien ja opettajien luottamusta hyötyihin, joita uusi teknologia tarjoaa lapsille.

Nuorten kategorian voittajat

1. palkinto – www.palkan.de – koululaisten verkkoportaali, jossa keskitytään oppimiseen, viestintään samanikäisten välillä ja ajankohtaisten aiheiden uutisoimiseen. Portaalin ovat perustaneet saksalaisen Bruno-H.-Bürgel -yläasteen 5. ja 6. luokan oppilaat.

2. palkinto – www.habbolive.nl – Habbo Hotel -virtuaalimaailmaan keskittyvä sivusto. Habbolive tarjoaa Habbofaneille lastenpelejä ja viimeisimmät tiedot siitä, mitä Habbossa tapahtuu. Habboliven ovat perustaneet alankomaalaiset Wim Borgerdijn (14), Kimberly Nijzink (15) ja Mark Bruil (15).

3. palkinto – www.superpilot.cba.pl – sivustolla käsitellään yleisiä turvallisuusohjeita ja verkkoturvallisuutta. Lisäksi sivustolta löytyy tukea oppimiseen. Sivuston ovat perustaneet puolalaiset Anna Klimczak (16) ja Wojciech Wiesław Froń (16).

Aikuisten kategorian voittajat

1. palkinto – www.hetklokhuis.nl – hauska ja opettavainen sivusto, jossa on monia erilaisia mahdollisuuksia luoda sisältöä esimerkiksi SketchMaker- ja GameMaker-ohjelmilla. Sivuston on kehittänyt Alankomaiden television lastenohjelma Hetklokhuis.

2. palkinto – www.kinderzeitmaschine.de – ihmiskunnan historiaan keskittyvä verkkosivusto, jonka ovat Saksassa perustaneet Sabine Gruler, Kirsten Wagner ja Bianca Bonacci.

3. palkinto – www.ketnet.be – verkkosivusto, jonka tavoitteena on kehittää lasten luovuutta esimerkiksi piirtämisen tai tietovisojen avulla. Sivuston on kehittänyt Ketnet-lastentelevisiokanava Flanderissa.

Taustatietoa

Paras lapsille suunnattu verkkosisältö -kilpailu käynnistettiin lokakuussa 2010. Marraskuusta 2010 huhtikuuhun 2011 järjestettiin kansalliset kilpailut Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Islannissa, Italiassa, Kreikassa, Latviassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Sloveniassa, Tšekissä ja Unkarissa.

Kansallisten kilpailujen voittajat pääsivät kilpailemaan eurooppalaisesta palkinnosta. Tämän palkinnon saajat valitsi eurooppalainen valintalautakunta, jonka puheenjohtajana toimi London School of Economics and Political Sciencen professori Sonia Livingstone. Koordinoinnista vastasi EUKidsOnline-hanke.

Lisätietoa:

Paras lapsille suunnattu verkkosisältö -kilpailun ehdokkaat

Lisätietoa EUKidsOnline-kyselytutkimuksesta:

www.eukidsonline.net

Lisätietoa kilpailun valintaperusteista ja palkinnon myöntämisperusteista:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/competition/index_en.htm

Producing and providing online content for children and young people- an inventory

Safer Internet -ohjelma:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Digitaalistrategian verkkosivusto:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Neelie Kroesin verkkosivusto: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Neelie Kroes Twitterissä: http://twitter.com/neeliekroeseu

Yhteyshenkilöt :

Jonathan Todd (+32-2) 299 41 07

Linda Cain (+32-2) 299 90 19


Side Bar