Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE BG

Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Megkezdi működését a kísérleti jellegű Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest

Brüsszel, 2011. június 17. – Egy nagy lépéssel közelebb került megvalósításához az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest: kísérleti szakaszát ma indították útjára Budapesten, az Európai Bizottság és az Európai Unió magyar elnöksége által szervezett konferencián. Az Európai Bizottságot a hadtest Lisszaboni Szerződésbe foglalt víziója inspirálta arra, hogy a meglévő önkéntes programok alapos megvizsgálása után és az érintettek ajánlásait figyelembe véve most hozzálásson a kezdeményezés gyakorlati végrehajtásához: az európai humanitárius önkéntesek első csapatának kiválasztásához, felkészítéséhez és bevetéséhez.

A kísérleti szakaszban az európai humanitárius önkéntesek átfogó képzést kapnak, melynek segítségével ők és a hadtest képesek lesznek arra, hogy a humanitárius kockázatokkal szembesülő közösségek hatékony támogatásához szükséges képességek megfelelő kombinációját alakítsák ki. Ezzel párhuzamosan a segítségben részesülő közösségek helyi kapacitásait is javítják majd. 2011 második felében kezdik majd meg az önkéntesek a harmadik országokban végzett munkát három kísérleti projekt keretében (lásd: MEMO/11/413).

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa a következőket mondta: „A kísérleti projektek alapján világos tervet készíthetünk majd a további teendőkről. Két célunk van: egyrészt izgalmas lehetőséget teremteni az európaiaknak arra, hogy jobbá tegyék a világot, másrészt pedig hozzá szeretnénk adni a közösségi értékeket a humanitárius területen önkéntességet vállaló egyének hajlandóságához. Nagyon örülök annak, hogy az európai polgároknak a világ legsérülékenyebb embereivel vállalt szolidaritása megkapja első nagyköveteit: az önkénteseinket.”

A kísérleti projekt célja a nyilvános konzultációk során felmerült ötletek és elképzelések tesztelése: hogyan tudják az európai önkéntesek a leginkább kiegészíteni a nem kormányzati szervezetek munkáját, és milyen módon juttathatják konkrét segítséghez azokat az embereket, akik világszerte Európa szolidaritására szorulnak?

A biztonság kiemelt fontosságot kapott a kísérleti projektek megtervezése, valamint az önkéntesek bevetési körülményeinek kiválasztása során: első számú szempont lesz a kísérleti szakaszt követően teljesen működőképes Európai Humanitárius Hadtest esetében is.

Hogyan tovább? Nyílt konzultációk útján alakul ki a további irány.

A nyílt konzultációk két fordulója során a Bizottság több mint száz humanitárius szakembertől és érintettől kapott értékes észrevételeket. A konzultációk során a válaszadók több mint 80%-a úgy vélte, hogy a hadtest pozitívan járul majd hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz. A válaszadók szerint az európai önkéntesek a helyi kapacitásépítés, a háttértámogatás és az olyan új eszközök használata terén érhetik el a legnagyobb eredményeket, mint például az online önkéntesség. A konzultációk résztvevői bizakodva tekintettek a jövőbe a hadtest arra irányuló lehetőségeit illetően, hogy javítsa az önkéntesek szaktudását és biztonságát, valamint a humanitárius segítségnyújtás koordinációját és koherenciáját.

A következő lépések

A kísérleti projektek az önkéntes hadtest működésének és hatásának számos alternatíváját tesztelik majd, és ezek közül a legjobbat alkalmazzák majd a teljesen működőképes testületben. A kísérleti projektekre építve, valamint a Lisszaboni Szerződésben vázolt mandátummal1 összhangban Georgieva biztos uniós jogszabályjavaslatot terjeszt majd elő 2012-ben, amely a jövőbeni Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest felépítését és a humanitárius keretrendszerben játszott szerepét határozza majd meg.

További információk

MEMO/11/413

Georgieva biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtása:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Kapcsolattartó :

David Sharrock

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

1 :

214. cikk (5) bekezdés: „Az európai fiataloknak az Unió humanitárius segítségnyújtási intézkedéseiben való közös részvételéhez szükséges keretek biztosítása céljából létrejön az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest.”


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website