Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκη επιτροπη – Δελτιο τυπου

Καταπολέμηση του καπνίσματος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά πανευρωπαϊκή εκστρατεία

Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 - «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι το σύνθημα της εκστρατείας σε όλη την ΕΕ που εγκαινίασε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Το κάπνισμα είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία πρόκλησης ασθενειών οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμάται ότι είναι η αιτία θανάτου περισσότερων από 650 000 ατόμων ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα στα τρία άτομα καπνίζει. Η τριετής εκστρατεία που εγκαινιάζεται σήμερα θα επικεντρωθεί στις θετικές συνέπειες από το σταμάτημα του καπνίσματος και θα χρησιμοποιήσει τον συντονισμένο συνδυασμό διαφήμισης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεων και πρακτικών μέσων για την προσέγγιση των καπνιστών και την παροχή βοήθειας σε αυτούς για να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»

Η εκστρατεία απευθύνεται σε καπνιστές ηλικίας από 25 έως 34 ετών, δηλαδή σε περίπου 28 εκατ. άτομα στην ΕΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι να δώσει έμφαση στο όφελος που θα έχουν οι καπνιστές από το σταμάτημα του καπνίσματος. Πρώην καπνιστές και ό,τι αυτοί κατάφεραν χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για την παρότρυνση εκείνων που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, η εκστρατεία παρέχει στους καπνιστές πρακτική βοήθεια μέσω της καινοτόμου «iCoach».

Το πρώτο έτος της εκστρατείας αφορά κυρίως την ανάπτυξη και την κατανόηση του νοήματός της. Τα επόμενα έτη θα επικεντρωθούν στα οφέλη για τους πρώην καπνιστές: οι πρώην καπνιστές έχουν σωματικά, προσωπικά, ακόμη και οικονομικά οφέλη. Θα αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ομάδες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το μήνυμα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» θα προσαρμοστεί στις διάφορες ομάδες-στόχους και πληθυσμιακές ομάδες στα κράτη μέλη και θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της ΕΕ.

Σχετικά με την έναρξη της εκστρατείας, ο επίτροπος κ. Dalli δήλωσε: Οι νέοι αρχίζουν να καπνίζουν επειδή αυτό θεωρείται άνετη, χαλαρή συμπεριφορά. Συνεχίζουν να καπνίζουν επειδή προκαλείται εξάρτηση. Πάνω από 650 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από το κάπνισμα λόγω της υψηλής τοξικότητας του καπνού. Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι δημόσιες αρχές είναι να βοηθήσουν τους πολίτες να σταματήσει ο κύκλος της εξάρτησης και των θανάτων και ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτός είναι ο στόχος της εκστρατείας «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα». Είμαι βέβαιη ότι η εκστρατεία θα βοηθήσει τους καπνιστές να κατανοήσουν ότι τα οφέλη θα είναι πολλά αν σταματήσουν το κάπνισμα».

Εισαγωγή στην iCoach

Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθηθούν οι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Η iCoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησης σε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, η iCoach επικεντρώνεται επίσης σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και εκείνους στους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής.

Διαρκής συμμετοχή της ΕΕ

Η πρώτη νομοθεσία για την καταπολέμηση του καπνίσματος στην ΕΕ θεσπίστηκε τη δεκαετία του 1980. Από τότε αναπτύχθηκε περαιτέρω η νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ στους τομείς της ρύθμισης της παραγωγής, της διαφήμισης και της προστασίας των ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα, καθώς και την πρόληψη του καπνίσματος, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη για το σταμάτημα του καπνίσματος.

Αυτή η προσέγγιση της ΕΕ περιλαμβάνει, από το 2002, εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε κλίμακα ΕΕ.

Η πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε κλίμακα ΕΕ που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, «Τόλμησε να πεις όχι», πραγματοποιήθηκε από το 2002 έως το 2004.

Η εκστρατεία «HELP», που πραγματοποιήθηκε από το 2005 έως το 2010, ήταν επικεντρωμένη στην πρόληψη του καπνίσματος, το σταμάτημα του καπνίσματος και το παθητικό κάπνισμα και απευθύνονταν, ειδικότερα, στους νέους Ευρωπαίους ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Η νέα εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» αποτελεί φυσική πρόοδο και μεταθέτει το επίκεντρο από τους κινδύνους του καπνίσματος στα πλεονεκτήματα από το σταμάτημα του καπνίσματος.

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Παρά την προηγούμενη πρόοδο, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εξακολουθούν να καπνίζουν τακτικά και πολλοί πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο ανθρώπινη τραγωδία αλλά σημαντικό υγειονομικό και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα, επειδή επιβαρύνει περισσότερο τα δημόσια συστήματα υγείας και αποστερεί την Ευρώπη από εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Η καταπολέμηση του καπνίσματος στην ΕΕ

MEMO/11/349

Η εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»

www.exsmokers.eu

MEMO/11/405

Υπεύθυνοι επικοινωνίας :

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Αικατερίνη Αποστολά (+32 2 298 76 24)


Side Bar