Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия – Съобщение за медиите

Борба с тютюнопушенето: Европейската комисия започва кампания в цяла Европа

Брюксел, 16 юни 2011 г. „Екс пушачите са неудържими“ е мотото на общоевропейската кампания, чието начало даде днес европейският комисар за здравеопазването и потребителите Джон Дали. Тютюнопушенето е главният причинител на предотвратими заболявания в Европейския съюз и според оценките годишно става причина за смъртта на повече от 650 000 души в ЕС. Всеки трети европеец е пушач. Тригодишната кампания, която започва днес, ще наблегне на положителните страни от спирането на цигарите и ще съчетава реклама, социални медии, мероприятия и практически инструменти, за да достигне до пушачите и да им помогне да се откажат от тютюнопушенето.

„Екс пушачите са неудържими“

Кампанията е насочена към пушачи на възраст от 25 до 34 години — група, в която попадат близо 28 милиона души в ЕС. Тя цели да подчертае ползите за пушачите, ако спрат да пушат, и открива в постиженията на бивши пушачи пример за онези, които искат да се откажат от тютюнопушенето. За да спрат цигарите, пушачите могат да разчитат и на практическа помощ благодарение на един от новаторските елементи в кампанията — програмата „интернет консултант“ (iCoach).

Първата година от кампанията е посветена на развитието и налагането на идеята. Акцентът през следващите години ще бъде върху ползите за бившите пушачи — физиологическите, личностните и дори финансовите плюсове, които носи отказването от цигарите. Особено внимание ще бъде отделено на определени групи, като жените и хората с по-ниско социално-икономическо положение. Това ще гарантира, че посланието „Екс пушачите са неудържими“ ще бъде съобразено с националната специфика и демографските групи, за да достигне до всички кътчета на Европейския съюз.

На церемонията, с която постави началото на кампанията, комисар Дали заяви: „Младежите започват да пушат, защото ги подвеждат, че е модерно; после продължават да пушат, защото човек се пристрастява към тютюна, и всяка година тютюнопушенето отнема живота на повече от 650 000 души в ЕС, защото тютюнът е отрова. Обществените институции има с какво да помогнат на гражданите да прекъснат този омагьосан кръг на пристрастяване, предотвратими заболявания и предотвратима смърт. Именно това е целта на кампанията „Екс пушачите са неудържими“. Убеден съм, че тя ще помогне на пушачите да осъзнаят колко много могат да спечелят, ако се откажат от тютюнопушенето“.

„Интернет консултант“ (iCoach)

Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ предлага ефективно средство, с чиято помощ пушачите да успеят да спрат цигарите. Това е цифровата платформа със свободен достъп „интернет консултант“ (iCoach), която предлага здравни консултации на всички официални езици на ЕС. За разлика от други цифрови средства в областта на здравето, платформата е насочена и към хора, които не желаят да спрат цигарите, както и към бивши пушачи с голям риск от рецидив.

Траен ангажимент за ЕС

Първото законодателство за контрол на тютюна в ЕС е прието през 80-те години на миналия век. Оттогава насам законодателството и политиката на ЕС се доразвиват в редица области — регулиране и реклама на тютюневи изделия, предпазване от излагане на тютюнев дим, превенция, по-добра информираност и подкрепа за отказване от тютюнопушенето.

От 2002 г. този подход на ЕС включва общоевропейски информационни кампании.

Първата общоевропейска информационна кампания, финансирана от Комисията, протича от 2002 до 2004 г. под надслов „Можете спокойно да кажете „не“.

От 2005 до 2010 г. кампанията „HELP — За живот без тютюн“ набляга на превенция и отказване от тютюнопушенето, както и на борба с пасивното тютюнопушене. Тя е насочена специално към младите европейци на възраст от 15 до 25 години.

Новата кампания „Екс пушачите са неудържими“ е нейно логично продължение и измества акцента от опасностите, свързани с тютюнопушенето, към предимствата, които носи отказът от цигарите.

Остава още много работа

Въпреки постигнатия напредък една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е не просто човешка трагедия, а огромен здравословен и социално-икономически проблем, който допълнително натоварва системите на общественото здравеопазване и лишава Европа от необходимата работна сила, гарантираща по-висока конкурентоспособност.

За повече информация:

Борбата с тютюнопушенето в ЕС

MEMO/11/349

Кампания „Екс пушачите са неудържими“

www.exsmokers.eu

MEMO/11/405

За контакти:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar