Navigation path

Left navigation

Additional tools

Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Opcionális európai szerződési jog: Az Európai Bizottság üdvözli a Parlament támogatását

Strasbourg, 2011. június 8. – Az Európai Parlament 736 képviselő részvételével tartott tegnapi plenáris ülésén elsöprő többséggel (521 támogató szavazattal, 145 ellenszavazattal és 8 tartózkodás mellett) támogatását fejezte ki azon szabadon választható Európa-szerte érvényes szabályok kapcsán, amelyek a későbbiekben meghatározhatnák a belső piacon a fogyasztók és a vállalkozások között kötendő szerződéseket. A parlamenti szavazásra Viviane Reding, a Bizottság alelnökének azon szakpolitikai bejelentését követően került sor, miszerint az ősz folyamán be kívánja nyújtani az opcionális európai szerződési jog tervezetét (SPEECH/11/411), amivel növekedne a szerződési jog koherenciája Európában és leegyszerűsödnének többek között az európai kisvállalkozások és az Unió 500 millió fogyasztója közötti határokon átnyúló ügyletek.

„Örömmel értesültem arról, hogy a mai szavazáson az Európai Parlament támogatását fejezte ki az opcionális európai szerződési jog kapcsán" mondta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa. „A határokon átnyúló ügyletek megkönnyítése érdekében alaposan megvizsgálok minden lehetőséget, és úgy vélem, hogy az Európai Parlament által támogatott eszköz kiváló választásnak bizonyulhat. 500 millió európai fogyasztó előtt nyílna ugyanis meg még jobban a határokon átnyúló vásárlás lehetősége, miközben csökkennének a gazdaságunk gerincét jelentő kisvállalkozásokra nehezedő tranzakciós költségek. Szorosan együtt fogok működni az Európai Parlamenttel és valamennyi tagállammal, hogy a mai szavazás mindenki számára kedvező jogi valóssággá válhasson.”

Az országok eltérő szerződési jogainak alkalmazásával járó jogbizonytalanság és tranzakciós költségek (a szerződési feltételek és a kereskedelmi eljárás adott körülményekhez való hozzáigazítása, a szabályok lefordíttatása) nagyon megnehezítik az uniós vállalkozások 99%-át kitevő kis- és középvállalkozások számára az egységes piacon való terjeszkedést. A fogyasztók és a vállalkozások szerződéses viszonyaik során szabadon választhatnák az opcionális európai szerződési jogot, amely a nemzeti szerződési jogok alternatívájaként meghatározó lehet a határokon átnyúló vásárlás vagy értékesítés alkalmával. Ennek köszönhetően piaconként mintegy 9000 eurónyi jogi és fordítási költséget takaríthatnának meg az Európában kereskedő online kisvállalkozások, ami akár a 230 000 eurót is meghaladhatja, amennyiben egész Európában terveznek üzleteket bonyolítani.

A Parlament mai jóváhagyására azt követően kerülhetett sor, hogy a Jogi Bizottság áprilisban jóváhagyta Diana Wallis saját kezdeményezésű jelentését (MEMO/11/236).

Előzmények

A vállalkozások működtetésének és a fogyasztók számára történő értékesítésnek előfeltétele a szerződés. A szerződés a felek közti megállapodást rögzíti, és sokféle kérdésre kiterjedhet, ideértve az áruk értékesítését és az olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a javítás vagy a karbantartás.

Az európai belső piacon működő vállalkozások nagy számban használnak olyan szerződéseket, amelyekre a különböző nemzeti szerződési jogok az irányadóak. A 27 féle nemzeti szabály növelheti a tranzakciós költségeket és a jogbizonytalanságot a vállalkozások számára, valamint a fogyasztói bizalom csökkenéséhez vezethet. Ez pedig elrettenti a fogyasztókat a határokon átnyúló vásárlástól, illetve a vállalkozásokat a határokon átnyúló kereskedelemtől. A kis- és középvállalkozások különösen érzékenyek a magas tranzakciós költségekre.

Az Európa 2020 stratégia (IP/10/225) értelmében a Bizottság igyekszik elhárítani az egységes piacon fennálló akadályokat, hogy ösztönözze a gazdaság fellendülését. Ennek keretében a fogyasztói szerződéseket illetően harmonizált megoldásokon és uniós modellként szolgáló szerződéses klauzulákon dolgozik, valamint lépéseket tesz az európai szerződési jog felé.

2010 júliusában a Bizottság több lehetőséget vázolt fel zöld könyvében a szerződési jog koherensebb megközelítésére. A Bizottság ezt követően nyilvános konzultációt tartott 2011. január 31-ig, amely 320 választ eredményezett (MEMO/11/55).

2011. április 12-én az Európai Parlament Jogi Bizottsága jóváhagyta Diana Wallis saját kezdeményezésű jelentését, amely az opcionális európai szerződési jog mellett foglal állást (MEMO/11/236), és amelyről ezután a plenáris ülésen szavaztak. Ezúttal a parlamenti képviselők is támogatták a bizottság azon véleményét, amely szerint az opcionális eszközt egy referencia „eszköztár” egészíthetné ki az európai szerződési joggal kapcsolatos jogalkotás koherenciájának és minőségének biztosítása érdekében.

A Bizottság által létrehozott szakértői csoport 2011. május 3-án közzétette az európai szerződési jogra vonatkozó jövőbeli kezdeményezésről szóló megvalósíthatósági tanulmányát (IP/11/523). A Bizottság jelenleg azt vizsgája, hogy a tanulmány szolgálhat-e, és ha igen, miként szolgálhatna egy európai szerződési jogi politikai kezdeményezés kiindulópontjaként.

További információk

A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Az európai szerződési joggal foglalkozó honlap:

http://ec.europa.eu/justice/policies/consumer/policies_consumer_intro_en.htm

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Kapcsolattartók :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar