Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – pressmeddelande

Vem tar fram en reseplanerare för hela Europa?

Bryssel den 31 maj 2011 – EU-kommissionens vice ordförande Siim Kallas uppmanar den europeiska industrin att anta en utmaning och lanserar en tävling on vem som kan ta fram en reseplanerare för Europa som verkligen täcker alla länder och alla transportsätt. Trots att det redan finns ett hundratal olika reseplanerare är det fortfarande ingen av dem som klarar att ge information eller boka biljetter utan begränsningar vad gäller vilket antal länder som resan täcker eller vilket transportsätt det är fråga om. Siim Kallas, som är kommissionsledamot med ansvar för transportfrågor, presenterade tävlingen i samband med en konferens om intelligenta transportsystem den 6 juni 2011. Allmänheten kommer att få rösta om vilket förslag som är bäst.

I samband med att han presenterade tävlingen sade Siim Kallas “Jag förstår inte varför det ska behövas så många olika reseplanerare när vi har en enda inre marknad i EU. Jag vill kunna resa genom Europa och byta från flyg till järnväg och från järnväg till båt och från lokaltrafik till fjärrtrafik och denna resa vill jag kunna göra med en enda biljett som jag planerar och köper på Internet. Där för lanserar jag denna tävling idag. Tekniken finns redan, vi behöver bara få igång utvecklingen så att miljoner människor i Europa enkelt kan planera sina resor med hjälp av ett par klick med musen.

Kommissionären valde att presentera tävlingen i Lyon i samband med en konferens om hur IKT-tekniken kan bidra till lösningar på många transportrelaterade problem. Vi måste finna smartare lösningar på transportområdet med tanke på klimatförändringarna, den ökande trafikträngseln och de stigande priserna på drivmedel. En lösning är multimodala transporter, dvs. att använda flera olika transportsätt under en och samma resa. Detta är inte bara bra för miljön, det kan också gynna plånboken.

Alla kan delta i tävlingen om vem som tar fram en Europatäckande reseplanerare, företag och organisationer såväl som reseintresserade privatpersoner. Allmänheten kommer att ges möjlighet att rösta på de driftsklara reseplanerare som deltar i tävlingen. En professionell jury kommer dessutom att bedöma de förslag på nya multimodala reseplanerare som kommer in. Vinnarna kommer att få hjälp av Europeiska kommissionen att marknadsföra sina idéer.

Tävlingsbidrag kan lämnas in till och med den 9 september 2011. Mellan den 15 oktober och den 15 november 2011 kommer alla driftsklara reseplanerare som lämnats in och valts ut för tävlingen att läggas ut på generaldirektoratet för transport och rörlighets hemsida och allmänheten kommer att kunna rösta. En professionell jury kommer samtidigt också att bedöma de olika förslagen.

Vid konferensen presenterade Siim Kallas tävlingens webbplats, dvs. eujourneyplanner.eu och berättade hur tävlingen kommer att gå till. Dessutom visade han ett urval befintliga nationella reseplanerare.

I samband med detta öppnade Siim Kallas också den åttonde europeiska kongressen om intelligenta transportsystem som ägde rum i Lyon samma dag. Kongressen hade temat Intelligent rörlighet – intelligenta transportsystem för hållbara transporter av personer och varor i urbana regioner.

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar