Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Komisar za promet poziva k razvoju načrtovalca potovanj za Evropo

Bruselj, 31. maja – podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas je pozval industrijo k razvoju resnično evropskega načrtovalca potovanj, ki bo vključeval vse države in vrste prevoznih sredstev. Čeprav obstaja že več kot 100 načrtovalcev potovanj, nobeden uporabnikom še ne omogoča, da bi našli podatke ali rezervirali vozovnico za potovanje po Evropi ne glede na vključeno število držav ali vrst prevoznih sredstev. Podpredsednik Kallas, komisar za promet, je 6. junija 2011 na konferenci o inteligentnih prevoznih sistemih pozval k razvoju takšnega načrtovalca potovanj. Ko bo natečaj končan, bo javnost glasovala za najbolj priljubljeno rešitev.

Podpredsednik Komisije Kallas je povedal: „Ne zdi se mi smiselno, da obstaja tako veliko različnih načrtovalcev potovanj za en evropski trg. Želim potovati po Evropi, prestopiti z letala na vlak ali ladjo, na mestni ali cestni promet z enotno vozovnico, ki jo bom načrtoval in kupil na spletu. Zato danes začenjam to pobudo. Tehnologija že obstaja, moramo jo samo še pognati v tek, da bodo lahko milijoni Evropejcev le z nekaj enostavnimi kliki načrtovali svoje potovanje.“

Komisar se je odločil, da to razglasi v Lyonu na konferenci, namenjeni iskanju odgovorov, kako se lahko s tehnologijo IKT najdejo rešitve za mnoge težave v zvezi s prometom. Zaradi podnebnih sprememb, preobremenjenosti cestne infrastrukture in stroškov goriva smo prisiljeni najti „pametnejše“ načine potovanja. Delna rešitev je uporaba različnih vrst prevoza za eno potovanje. To ni samo bolje za okolje, ampak verjetno tudi za naše denarnice.

Poziv k resnično evropskemu načrtovalcu potovanj je namenjen vsem, od podjetij in organizacij do vseh, ki jih zanimajo potovanja. Javnost bo lahko glasovala o načrtovalcih potovanj, ki so bili predloženi in že delujejo, strokovna žirija pa bo ocenila predloge za novi načrtovalec različnih vrst prevoza. Zmagovalcem bo Evropska komisija pomagala spodbujati njihove predloge.

Predlogi se bodo zbirali do 9. septembra 2011. Od 15. oktobra do 15. novembra 2011 bo javnost na spletni strani generalnega direktorata za mobilnost in promet glasovala o vseh operativnih načrtovalcih, ki so bili predloženi in izbrani v predizboru. Medtem bo strokovna žirija ocenila predloge za nove načrtovalce potovanj.

Na konferenci je podpredsednik Kallas predstavil spletno stran eujourneyplanner.eu, na kateri je poleg vseh podrobnosti o pozivu še izbor obstoječih nacionalnih načrtovalcev potovanj na interaktivnem zemljevidu Evrope.

Podpredsednik Kallas je 6. junija v Lyonu odprl tudi 8. evropski kongres ITS. Namenjen je „inteligentni mobilnosti – ITS za trajnostni prevoz oseb in blaga v urbanih regijah“.

Kontaktni osebi:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar