Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Commissaris voor vervoer geeft startschot voor wedstrijd Europese reisplanner

Brussel, 31 mei 2011 – Siim Kallas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, daagt het bedrijfsleven uit een echte Europese reisplanner te ontwerpen die alle landen en vervoerswijzen omvat. Er bestaan weliswaar al meer dan 100 reisplanners, maar er is er nog niet één die gebruikers de mogelijkheid biedt informatie te vinden of een ticket te boeken voor een reis binnen Europa, ongeacht het aantal landen dat wordt doorkruist of het aantal vervoerswijzen waarvan gebruik wordt gemaakt. Vicevoorzitter Kallas, die ook commissaris voor Vervoer is, lanceerde de wedstrijd tijdens een conferentie over intelligente vervoerssystemen op 6 juni 2011. Na afloop van de wedstrijd wordt het publiek gevraagd een stem uit te brengen op zijn favoriete reisplanner.

Vicevoorzitter Kallas: "Ik begrijp niet waarom er zo'n ongelofelijke lappendeken van reisplanners bestaat, terwijl er toch één Europese markt zou moeten zijn. Ik wil door Europa kunnen reizen en daarbij van het vliegtuig op de trein, de boot, het stads- en/of wegvervoer kunnen overstappen met één enkel kaartje dat ik online heb samengesteld en gekocht. Dat is de reden waarom ik vandaag het startschot geef voor deze wedstrijd. De technologie bestaat al, we moeten alleen nog de motor in gang zetten die miljoenen Europeanen uiteindelijk in staat zal stellen hun reis met een paar eenvoudige muisklikken te plannen en te boeken."

De Commissaris besloot deze aankondiging in Lyon te doen, aangezien de conferentie gewijd is aan de mogelijke oplossingen die ICT-technologie kan bieden om veel van de kwesties in verband met vervoer te helpen oplossen. De uitdagingen van klimaatverandering, toenemende verkeerscongestie en brandstofkosten betekenen nu eenmaal dat we slimmere manieren van reizen moeten vinden. Multimodaal reizen (waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten vervoer voor één reis) is een deel van het antwoord. Dat zou niet alleen beter zijn voor het milieu, maar het zou ook wel eens beter kunnen zijn voor onze portemonnee.

De wedstrijd voor een echte Europese reisplanner staat voor iedereen open: bedrijven en organisaties, maar verder ook voor iedereen die belangstelling heeft voor reizen. Het publiek kan stemmen op reeds ingezonden reisplanners die ook al online zijn en werken, terwijl een professionele jury de ideeën voor een nieuwe multimodale planner zal beoordelen. De winnaars krijgen steun van de Europese Commissie om hun ideeën te promoten.

Potentiële deelnemers hebben tot 9 september 2011 de tijd om hun ideeën in te zenden. Van 15 oktober tot 15 november 2011 kan het publiek stemmen op alle operationele planners die een voorstel hebben ingezonden en die door de voorselectie zijn gekomen, via de website van het Directoraat-generaal Mobiliteit en vervoer. Ondertussen zal een professionele jury ideeën voor nieuwe reisplanners beoordelen.

Tijdens de conferentie heeft vicevoorzitter Kallas de wedstrijdwebsite eujourneyplanner.eu onthuld, waarin niet alleen alle details over de wedstrijd uit de doeken worden gedaan, maar ook een selectie van bestaande nationale reisplanners op een kaart van Europa waarop geklikt kan worden.

Vicevoorzitter Kallas heeft op 6 juni in Lyon ook het 8e Europees Congres over ITS geopend. Het congres is gewijd aan "Intelligente mobiliteit - ITS voor duurzaam personen- en goederenvervoer in stedelijke gebieden".

Contactpersonen:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar