Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komission lehdistötiedote

Liikennekomissaari haluaa reittiopasta Euroopalle

Bryssel 31. toukokuuta 2011 – Euroopan komission liikenneasioista vastaava komissaari Siim Kallas kehottaa yritysmaailmaa tuomaan markkinoille Eurooppaan tarkoitetun reittioppaan, jonka avulla voi suunnitella kaikkiin maihin ulottuvia ja kaikkia liikennemuotoja käyttäviä matkoja. Markkinoilla on jo yli 100 reittiopasta, mutta ei vielä yhtäkään, jolla voisi saada tietoja matkasta tai ostaa matkalipun matkustaessaan Euroopassa riippumatta siitä, kuinka monta maata tai mitä liikennemuotoja matkaan sisältyy. Kallas puhui yrityksille 6. kesäkuuta 2011 pidetyssä älykkäitä liikennejärjestelmiä (ITS) koskevassa konferenssissa ja heitti yritysmaailmalle edellä esitetyn haasteen. Yleisö saa äänestää suosituinta vaihtoehtoa, kun kilpailu on päättynyt.

Komissaari Kallas totesi puheessaan: “On kummallista, että reittioppaita on niin paljon ja monenlaisia, kun Euroopassa pitäisi olla yhteismarkkinat. Haluan matkustaa Euroopan halki, vaihtaa lentokoneesta junaan tai laivaan, kaupunkibussiin tai linja-autoon. Haluan, että voin tehdä sen yhdellä lipulla, jonka voi suunnitella ja ostaa netistä. Sen vuoksi esitän nyt yrityksille tämän haasteen. Teknologia on jo keksitty. Tarvitsee vain ryhtyä toimeen niin että miljoonat eurooppalaiset voivat suunnitella matkojaan vain muutamalla klikkauksella.”

Komissaari ilmoitti asiastaan Lyonissa, jossa pidettävässä konferenssissa käsitellään tapoja, joilla tieto- ja viestintäteknologia voi helpottaa monia liikenteeseen liittyviä ongelmia. Ilmastonmuutoksesta, ruuhkien lisääntymisestä ja polttoainekustannuksista johtuvat haasteet merkitsevät, että meidän on keksittävä älykkäämpiä tapoja matkustaa. Multimodaalinen matkustus eli monia liikennemuotoja käyttävä matkustus on yksi keino. Paitsi että se olisi parempi ympäristölle, se voi myös olla kukkarolle halvempi.

Kuka tahansa, niin yritykset, järjestöt kuin kaikki matkustamisesta kiinnostuneet, voi tarttua haasteeseen ja ehdottaa eurooppalaista reittiopasta. Yleisö saa tilaisuuden äänestää ehdotetuista, jo käytössä olevista reittioppaista, ja ammattilaisista koostuva arviointilautakunta arvioi ideat, jotka koskevat uusia multimodaalisia reittioppaita. Voittajat saavat tukea Euroopan komissiolta ideoidensa edistämiseksi.

Ideoita voi esittää 9. syyskuuta 2011 saakka. Kaikki käytössä olevat reittioppaat, joita on esitetty ja jotka ovat läpäisseet esivalinnan, asetetaan 15. lokakuuta 2011 liikenteen ja liikkumisen pääosaston verkkosivustolle yleisöäänestystä varten. Yleisöäänestys päättyy 15. marraskuuta 2011. Meanwhile a professional jury will evaluate ideas for new journey planners.

Kallas ilmoitti konferenssissa verkkosivuston eujourneyplanner.eu perustamisesta. Sivustolla on kilpailua koskevat tiedot ja valikoima markkinoilla olevia kansallisia reittioppaita. Ne on sijoitettu Euroopan kartalle, jossa niitä voi klikata.

Komissaari Kallas avasi myös kahdeksannen eurooppalaisen ITS-kokouksen Lyonissa 6. kesäkuuta. Kokouksen aiheena on ”älykäs liikkuvuus – älykkäät liikennejärjestelmät kestävään matkustaja- ja tavaraliikenteeseen kaupunkialueilla”.

Yhteyshenkilöt:

Helen Kearns (+32 2) 298 76 38

Dale Kidd (+32 2) 295 74 61


Side Bar