Navigation path

Left navigation

Additional tools

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι πρόεδροι της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλούν τους θρησκευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες

Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2011 - Περίπου 20 ανώτεροι εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, Χριστιανοί, Ισραηλίτες, Μουσουλμάνοι, ακόμα και εκπρόσωποι των βουδιστικών κοινοτήτων, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου κου José Manuel Barroso, του κου Jerzy Buzek, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κου Herman Van Rompuy, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και συζήτησαν αποτελεσματικούς τρόπους σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με σκοπό να οικοδομηθεί μια εταιρική σχέση για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία μεταξύ της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών.

Επρόκειτο για την έβδομη ετήσια συνάντηση στη σειρά των συναντήσεων που εγκαινίασε ο πρόεδρος Barroso το 2005, και για τη δεύτερη που διεξάγεται στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία, στο άρθρο 17, προβλέπει ότι η Ένωση διατηρεί «ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο» με τις θρησκείες, τις εκκλησίες και κοινότητες με κοινές πεποιθήσεις. Η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σημασία που αποδίδουν τα ευρωπαϊκά όργανα σε αυτόν τον διάλογο.

Ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τα εξής: «Καθήκον και φιλοδοξία μας είναι να οικοδομήσουμε τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνο στη Ευρώπη αλλά και στις γειτονικές μας χώρες. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές οι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων. Οι σημερινές συζητήσεις μας επιβεβαίωσαν την κοινή μας δέσμευση να προαγάγουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, μεταξύ άλλων, και την ελευθερία της πίστης και τη θρησκευτική ελευθερία».

Ο Jerzy Buzek, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε: «Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν ύψιστη σημασία για τον κοινωνικό ιστό των χωρών της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τις δυναμικές αλλαγές που συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει πάντα ότι η ελευθερία της πίστης και η θρησκευτική ελευθερία αποτελούν το πλέον θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Για να είναι απόλυτα αποτελεσματική στο πλαίσιο της πολιτικής της γειτονίας, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί επί τόπου με τις θρησκευτικές ομάδες για ζητήματα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα, από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη έως την ανοικοδόμηση κοινωνιών μετά από κρίσεις».

Ο Herman Van Rompuy, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε τα εξής: «Ας μη ξεχνάμε την ιστορία! Η ιστορία γεννιέται αυτή τη στιγμή στη βόρεια Αφρική και στον Αραβικό κόσμο – μια μακρά πορεία προς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Προς αυτές ακριβώς τις αξίες που έχουν τις ρίζες τους στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν είναι λοιπόν τώρα ο καιρός για μας τους Ευρωπαίους να γίνουμε λιγότερο ανεκτικοί ή ανεξίθρησκοι, να γίνουμε περισσότερο εγωιστές ή υλιστές – ή πιο ρατσιστές. Οι αξίες δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς πνευματικό, θρησκευτικό ή ηθικό υπόβαθρο. Και εδώ ακριβώς μπορείτε να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο. Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο των μεγάλων ανθρώπινων αξιών που δίνουν νόημα στη ζωή μας και στην κοινωνία μας. Χωρίς όμως αυτό το υπόβαθρο, χωρίς αυτή την ώθηση, τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Και να το ξέρουμε.»

Από την αρχή του έτους τα εκπληκτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην εγγύτερη γειτονία της Ευρώπης θυμίζουν τα κύματα εκδημοκρατισμού που συντάραξαν την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι γείτονές μας κι εμείς έχουμε κοινό μέλλον. Τον Απρίλη που μας πέρασε η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας δρομολόγησαν την φιλόδοξη εταιρική σχέση για την δημοκρατία και την κοινή ευημερία με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου. Η ΕΕ είναι σαφώς ο μεγαλύτερος χορηγός και επενδυτής στις γειτονικές χώρες, αλλά η Ευρώπη είναι, πάνω απ’ όλα, αποφασισμένη να προαγάγει και να προστατεύσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, όχι μόνο στην ήπειρό μας αλλά και πέρα από αυτήν. Κλειδί για την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη ήταν πάντα η δημοκρατία, και η ΕΕ έχει σταθερή πρόθεση να μοιραστεί αυτά τα οφέλη με όλους τους εταίρους της, και ειδικότερα με τους γείτονές της.

Οι συζητήσεις διεξήχθηκαν με πνεύμα ανοικτό και έντιμο. Οι θρησκευτικοί ηγέτες 13 κρατών μελών της ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία και Κάτω Χώρες) και 3 τρίτων χωρών (Ρωσίας και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης) χαιρέτισαν τη σταθερή και ανανεωμένη δέσμευση της ΕΕ με τους εγγύτερους γείτονές της. Εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στο πλευρό των ευρωπαϊκών οργάνων για να προαγάγουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, απαράβατη προϋπόθεση για την οικοδόμηση πλουραλιστικών και δημοκρατικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. László Tökes, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Viviane Reding, ο Επίτροπος κ. John Dalli, ο Επίτροπος κ. Štefan Füle και η Επίτροπος κα Cecilia Malmström.

Κατάλογος συμμετεχόντων: βλ. MEMO/11/359

«Εταιρική σχέση για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία»

Περισσότερες πληροφορίες Διάλογος της ΕΕ με τις θρησκείες, τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες

Αρμόδιοι υπάλληλοι:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Jens Mester (+32 2 296 39 73)


Side Bar