Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия – съобщение за пресата

Европейската комисия предупреждава за регионалното измерение на кризата в Либия и призовава към хуманитарна мобилизация в Чад

Брюксел, 30 май 2011 г.: Кристалина Георгиева, еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, призовава към засилено международно внимание към непосредственото въздействие и дългосрочните последици от продължаващия конфликт в Либия върху уязвимите съседни страни, особено Чад и Нигер. Хуманитарните експерти на Комисията проведоха през последните дни няколко мисии за оценка по границата с Чад, където ефектите от либийската криза са особено обезпокояващи. В допълнение към мобилизирането на хуманитарните организации днес Комисията отпусна 10 млн. EUR хуманитарна помощ за гражданите на Чад, засегнати от кризата в Либия.

Комисар Георгиева заяви: „Докато вниманието на световните медии е насочено към кризата в Либия и към нейните граници с Тунис и Египет, нека не забравяме трудната ситуация на гражданите на Чад, които се възприемат като врагове както от режима, така и от бунтовниците, и които се опитаха да избягат от Либия, но се озоваха без изход на границата и нямат достъп нито до храна и вода, нито до подслон и грижи. Нашите експерти, които посетиха района, докладваха, че положението е силно обезпокоително. Предприехме незабавни мерки, като мобилизирахме партньорските хуманитарни организации и отпуснахме 10 млн. EUR за спешна помощ. Продължаваме да следим отблизо и развитието по останалите граници на Либия.“

Комисар Георгиева добави: „Конфликтът продължава от три месеца и аз все повече се безпокоя за влошаването на хуманитарните условия. Отново наблягам на настоятелния ни призив към всички страни в Либия да улеснят достъпа на хуманитарните организации и да им позволят да действат в цялата страна и да предоставят помощ по неутрален и независим начин на всички засегнати хора, независимо от тяхната националност.“

Около 40 000 работници от Чад, които се опитаха да избягат от Либия след избухването на насилието, са блокирани на границата с тяхната държава. Те чакат евакуация при изключително тежки условия и се нуждаят от хуманитарна помощ. От другата страна на границата в Северен Чад положението е също толкова критично. По-рано през май експерти на Службата за хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия (ECHO) посетиха района и там констатираха бързо разрастваща се хуманитарна криза: местните общности са препълнени от завърнали се хора и не могат да се справят с повишената нужда от храна, вода и други ресурси.

В отговор на кризата Комисията изпраща нова мисия от експерти в региона, за да оцени промяната на нуждите, да установи координация с други международни участници и да осигури оказването на необходимата помощ. Освен това Комисията току-що предостави 10 млн. EUR, които ще покрият първоначалните нужди от храна, вода, медицинска помощ и защита за завърналите се и ще се опитат да подобрят условията на транспорт и преминаване до местата им на произход.

Контекст

Пример за хуманитарното въздействие на кризита в Либия върху Северен Чад е малкият град Фая-Ларжо, намиращ се на главен маршрут, през който гражданите на Чад се завръщат от Либия. Градът (население около 14 000 души) трябваше да поеме през последните три месеца най-малко 19 000 завърнали се. Местната болница беше препълнена с болни и изтощени хора.

Повечето от завръщащите се в Чад от Либия са бедни и уязвими, а районите, в които се завръщат, също са бедни и уязвими — в един от тях, пояса Сахел, се счита, че 1,6 млн. души почти не разполагат с храна.

Кризата в Либия ще доведе до дългосрочни последици за Чад — бедна държава, с недостиг на храна, която заема 163-то място в списъка от 169 държави в индекса за човешко развитие на ПРООН. Паричните преводи от работници емигранти в Либия драстично намаляха, търговията е нарушена и издържането на домакинствата е изложено на риск.

Европейската комисия продължава да дава последователен отговор на всички хуманитарни аспекти на кризата в Либия. На 23 май Комисията увеличи хуманитарната си помощ на 70 млн. EUR, като така общият хуманитарен отговор на Европейския съюз на нуждите на гражданското население, пострадало от конфликта, достигна 125 млн. EUR.

За повече информация:

IP/11/621

Уебсайтът на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Информация за хуманитарните помощи от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За връзка:

Raphaël Brigandi (+32 2 298 08 47)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar