Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/641

Брюксел, 25 май 2011 г.

Европейският съюз на срещата на върха на Г-8 в Довил — изграждане и подкрепа на променящия се свят

На срещата на върха на Г-8 в Довил на 26—27 май Европейският съюз, като пълноправен член на Г-8, ще настоява за намирането на амбициозни отговори на общите предизвикателства. Това е първата среща на лидерите на държавите от Г-8 от началото на преходите в арабския свят и след бедствието, което връхлетя Япония по-рано тази година. Те ще обсъдят как Г-8 може да подкрепи стремежа към демокрация в съседните на Европейския съюз държави и да извлече поуки от атомната авария в Япония. На срещите на върха на Г-8 и Г-20 Европейският съюз се представлява от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу. През 2011 г. Франция заема председателското място в Г-8 и Г-20.

Председателят Ван Ромпой заяви: „На тази среща на върха на Г-8 ще бъдат разгледани най-важните и най-неотложните въпроси, пред които сме изправени в момента, а именно състоянието на световната икономика и събитията в Северна Африка и Близкия изток. Заедно Г-8 разполага с критичната маса, за да играе водеща роля в решаването на важни световни проблеми.

Както в по-голямата част от света, така и в Европейския съюз започва да се отбелязва по-висок икономически растеж. По време на днешната икономическа дискусия ще представя пред останалите лидери актуална информация за състоянието на Еврозоната. Моето основно послание ще бъде, че посрещаме с решителност свързаните с кризата на публичния дълг предизвикателства и че нашата икономическа основа продължава да бъде солидна. Ще излезем от кризата по-силни и по-обединени“.

Председателят на Комисията Барозу заяви: „В Довил Европейският съюз ще настоява за ново партньорство между Г-8 и онези негови съседни държави в Южното Средиземноморие, които избраха пътя на свободата и демокрацията. Европа даде пример със своето ново Партньорство за демокрация и споделен просперитет и с обновената европейска политика за съседство, която е подкрепена със 7 млрд. евро за финансови помощи, от които 1,24 млрд. евро представляват новоотпуснати средства. Що се отнася до ядрената безопасност, ЕС ще се стреми да осигури съгласието на своите партньори относно възможно най-високи стандарти за безопасност, амбициозни стрес-тестове на атомните електроцентрали и засилено международно сътрудничество.“

Основните теми, които ще бъдат обсъждани от лидерите на срещата на Г-8 в Довил, са: събитията в Близкия изток и Северна Африка, ядрената безопасност, интернет, световната икономика, в това число търговията, „зеленият“ растеж и иновациите, въпроси на мира и сигурността, отчетността в областта на развитието и партньорството на Г-8 с Африка.

Срещата на върха ще започне в четвъртък, 26 май, в 12.45 ч. с официалното приветствие на лидерите. Насрочени са различни работни заседания на лидерите на Г-8 и разширени заседания с партньорите от Африка и арабския свят. Видни представители на бизнеса ще вземат участие в част от обсъждането относно интернет. Планирана е също така двустранна среща на председателите Барозу и Ван Ромпой с лидерите на Тунис и Египет. Срещата на върха ще приключи в ранния следобед на втория ден.

Членовете на Г-8 са: Германия, Италия, Канада, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Русия, Франция, Япония и Европейският Съюз.

Медийни събития:

Пресконференция на председателя на Европейския съвет Ван Ромпой и на председателя на Европейската комисия Барозу в Международния пресцентър в Довил на 26 май, четвъртък, в 11.30 ч. Пресконференцията ще се излъчва пряко в уебпортала Europe by Satellite (EbS).

Уебстраница на председателя Ван Ромпой:

http://www.european-council.europa.eu/the-president.aspx

Туитър: http://www.twitter.com/euHvR

Уебстраница на председателя Барозу:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

Туитър: http://www.twitter.com/EU_Commission

Уебстраница на срещата на върха: http://www.g8-g20.com


Side Bar