Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/631

Bruselj, 24. maja 2011

Največja evropska vsakoletna konferenca o okolju tokrat o spektru učinkovite rabe virov

Konferenca „Zeleni teden 2011“, ki danes odpira svoja vrata, poziva državljane, naj „manj porabijo in bolje živijo“. V štirih dneh, kolikor bo trajala konferenca, bo več kot 3 500 sodelujočih iskalo načine, kako bolj trajnostno rabiti vire na našem planetu. Na letošnjem Zelenem tednu se bodo zbrali sodelujoči iz zelo različnih sfer, vključno z institucijami EU, podjetji in industrijami, nevladnimi organizacijami, javnimi organi, znanstveniki, akademiki in mediji. Poleg tega je načrtovanih še okrog 30 dogodkov, ki se bodo odvijali izven Bruslja, med drugim prihajajoči dogodki v Sloveniji (25.–27. maj in 2. junij) ter na Poljskem (11. junij). Konferenca se v celoti prenaša prek spleta.

Komisar za okolje Janez Potočnik je povedal: „Učinkovita raba virov ne pomeni zgolj omejitev in pomanjkanja, temveč gre za široko paleto priložnosti za rast in ustvarjanje delovnih mest z manj odpadki, čistejšim okoljem ter boljšo in bolj trajnostno izbiro za potrošnike. Obseg letošnjega Zelenega tedna jasno kaže, kako daleč sega okoljska politika in da je ta dejansko bistvenega pomena za način življenja, ki ga izberemo.“

Letošnja tema podpira vodilno pobudo strategije Evropa 2020 za učinkovito rabo virov, ki spodbuja prehod na nizkoogljično gospodarstvo z učinkovitim izkoriščanjem virov, da bomo tako dosegli trajnostno rast. Zahvaljujoč prispevkom iz cele Komisije je ponudba konference širša kot kadar koli doslej. Skupaj z razpravami o tradicionalnih okoljskih vprašanjih, kot so razpoložljivost virov, reciklaža, biotska raznovrstnost in prst, bodo na konferenci obravnavane tudi teme, kot na primer prehod na učinkovitejše gospodarstvo, kar zadeva naravne vire; okolju prijaznejše kemikalije; okoljsko znanje, zaposlovanje & inovacije; financiranje ekoloških inovacij; živilski odpadki; odpadki kot vir; učinkovita raba vode, gradnja in poslovne ideje za „krožno gospodarstvo“.

38 sej, delavnic in posebnih dogodkov

Razstava z več kot 50 stojnicami organizacijam in podjetjem omogoča, da predstavijo najboljše prakse v zvezi z učinkovito rabo virov. Med stranskimi dogodki se bodo zvrstili predvajanja filmov “The Lightbulb Conspiracy”, "Amazon Alive", “The Story of Stuff” in "Il Suolo Minacciato" in razstava Rosanne Majolino na prostem z naslovom „Measure for measure, daily food - daily garbage”.

Projektom, katerih rezultati imajo najugodnejši vpliv na okolje, bodo podeljene nagrade LIFE Nature Project, med dobitniki pa so projekti s Finske, iz Nemčije, Grčije, Madžarske, Italije in Španije.

Prvi mednarodni polet letala na sončno energijo

Eden najtežje pričakovanih dogodkov bo obisk letala Solar Impulse na bruseljskem letališču Zaventem. Solar Impulse, prvo letalo, oblikovano za letenje podnevi in ponoči, ki ne potrebuje goriva in ne izpušča ogljikovih emisij, prikazuje potencial, ki ga premorejo nove tehnologije v smislu varčevanja z energijo in proizvodnje obnovljive energije. V evropski prestolnici bo razstavljeno od 23. do 29. maja 2011.

Ključni govorci bodo med drugim:

 • Janez Potočnik, evropski komisar za okolje

 • Connie Hedergaard, evropska komisarka za podnebne ukrepe

 • Dacian Ciolos, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja

 • John Dalli, evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov

 • Maria Damanaki, evropska komisarka za ribištvo in pomorske zadeve

 • Algirdas Šemeta, evropski komisar za davke, carinsko unijo, revizijski nadzor in boj proti goljufijam

 • Achim Steiner, podsekretar pri OZN in UNEP izvršni direktor

 • Valentin Thurn, direktor družbe Thurnfilm

 • Ernst von Weizsäcker, mednarodni forum OZN o trajnostnem upravljanju virov

 • Paul Holthus, World Ocean Council, izvršni direktor

 • Denis Knoops, podpredsednik ERRT (Evropska maloprodajna organizacija) & član izvršilnega odbora, Delhaize, Belgija

 • Richard Swannell, direktor Design and Resource Minimisation, akcijski program Waste & Resources (odpadki in viri)

Več informacij:

Za program Zelenega tedna 2011 in prenos sej v živo:

http://www.greenweek2011.eu/


Side Bar