Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/631

Brussel, 24 mei 2011

Grootste jaarlijkse Europese milieuconferentie onderzoekt het spectrum van hulpbronnenefficiëntie

De Groene Week 2011 opent vandaag de deuren met een oproep aan de burgers om "minder te verbruiken en beter te leven". Tijdens de vierdaagse conferentie zullen meer dan 3500 deelnemers nagaan hoe we de hulpbronnen van onze aarde duurzamer kunnen gebruiken. De Groene Week brengt dit jaar deelnemers met uiteenlopende achtergronden samen, waaronder de EU-instellingen, het bedrijfsleven en de industrie, niet-gouvernementele organisaties, overheidsinstanties, de wetenschappelijke gemeenschap, academici en de media. Een 30-tal evenementen zal buiten Brussel plaatsvinden, onder andere in Slovenië (25-27 mei, 2 juni) en in Polen (11 juni). De hele conferentie zal via webstreaming te volgen zijn.

Commissaris voor Milieu Janez Potočnik verklaarde: "Hulpbronnenefficiëntie gaat niet alleen over beperkingen en schaarste, maar ook over een brede waaier van mogelijkheden voor groei en werkgelegenheid met minder afval, een schoner milieu en betere, duurzamere keuzemogelijkheden voor de consument. Doel van de Groene Week dit jaar is een duidelijk beeld te geven van de werkingssfeer van het milieubeleid – het is echt cruciaal voor de manier waarop wij ons leven willen leiden."

Het thema van dit jaar past in het kader van het Europa 2020-vlaggenschipinitiatief voor een efficiënt gebruik van hulpbronnen, waarmee een verschuiving naar een zuinigere en koolstofarme economie wordt aangemoedigd om een duurzame groei te bereiken. Dankzij bijdragen van de hele Commissie is het palet van de conferentie breder dan ooit. Op het programma staan discussies over traditionele milieukwesties zoals de beschikbaarheid van hulpbronnen, recycling, biodiversiteit en bodem, alsook de bespreking van thema's zoals de overgang naar een hulpbronnenefficiënte economie, groenere chemicaliën, groene vaardigheden, werkgelegenheid en innovatie, de financiering van eco-innovatie, levensmiddelenafval, afval als hulpbron, efficiënt watergebruik, bouw en bedrijfsideeën voor de "kringloopeconomie"

38 sessies, workshops en special events

Op een tentoonstelling met meer dan 50 stands brengen organisaties en bedrijven goede praktijken inzake een efficiënt gebruik van hulpbronnen onder de aandacht. Daarnaast worden de films “The Lightbulb Conspiracy”, "Amazon Alive", “The Story of Stuff” en "Il Suolo Minacciato" vertoond en is er een openluchttentoonstelling, “Measure for measure, daily food - daily garbage”, van Rosanna Maiolino.

In het kader van het "Life-Natuur"-project worden prijzen toegekend voor projecten met het gunstigste effect op het milieu. Onder andere projecten uit Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië en Spanje sleepten een prijs in de wacht.

Eerste internationale vlucht van een vliegtuig op zonne-energie

Eén van de hoogtepunten wordt het bezoek aan de Solar Impulse op de luchthaven van Zaventem. De Solar Impulse, het eerste vliegtuig dat is ontworpen om dag en nacht zonder brandstof te vliegen en dus geen koolstofemissies te produceren, brengt het potentieel van de nieuwe technologieën op het vlak van energiebesparing en de productie van hernieuwbare energie onder de aandacht. Het is te bezichtigen van 23 tot en met 29 mei 2011.

Belangrijkste sprekers:

 • Janez Potočnik, EU-commissaris voor Milieu

 • Connie Hedegaard, EU-commissaris voor Klimaatactie

 • Dacian Cioloş, EU-commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, Europese Commissie

 • John Dalli, EU-commissaris voor Gezondheid en consumentenbeleid, Europese Commissie

 • Maria Damanaki, EU-commissaris voor Visserij en maritieme aangelegenheden, Europese Commissie

 • Algirdas Šemeta, EU-commissaris voor Belastingen, douane-unie, audit en fraudebestrijding

 • Achim Steiner, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, uitvoerend directeur van het UNEP

 • Valentin Thurn, directeur van Thurnfilm

 • Ernst von Weizsäcker, Internationaal panel van de VN voor duurzaam beheer van hulpbronnen

 • Paul Holthus, uitvoerend directeur, World Ocean Council

 • Denis Knoops, senior vicevoorzitter ERRT (European Retail Round Table) & lid van de raad van bestuur, Delhaize Belgium

 • Richard Swannell, directeur van WRAP (Design and Resource Minimisation)

Nadere informatie:

Programma van de Groene Week 2011 en live-uitzending van de bijeenkomsten:

http://www.greenweek2011.eu/


Side Bar