Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/631

Brüsszel, 2011. május 24.

Európa legnagyobb éves környezetvédelmi konferenciáján központban az erőforrás-hatékonyság

A ma kezdődő 2011. évi Zöld Hét az „erőforrás-kímélő életmód – jobb életminőség” mottó jegyében szólítja meg a polgárokat. A négynapos konferencián több mint 3500 résztvevő keresi arra a választ, hogy bolygónk erőforrásaival hogyan gazdálkodhatnánk a jelenleginél fenntarthatóbb módon. Az idei Zöld Hétre számos különböző területről érkeznek meghívottak: uniós intézményekből, az üzleti és az ágazati szférából, nem kormányzati szervezetektől, hatóságoktól, de ugyanígy jelen lesznek tudósok, akadémikusok és a sajtó munkatársai is. A Zöld Hét során nem csak Brüsszel ad otthon eseményeknek. Más helyszíneken, köztük Szlovéniában (május 25–27. között, június 2-án) és Lengyelországban (június 11-én) mintegy 30 további rendezvény várja az érdeklődőket. A konferencia az elejétől a végéig figyelemmel kísérhető az interneten.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „Az erőforrás-hatékonyság a megszorításoknál vagy korlátoknál többről szól – ha arra törekszünk, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, tisztább környezetben éljünk, és jobb, környezeti szempontból fenntarthatóbb termékkínálatot biztosítsunk a fogyasztóknak, azzal számos más lehetőség is megnyílik előttünk, melyek révén a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek is lendületet adhatunk. Az idei Zöld Hét témaválasztása jól illusztrálja a környezetvédelmi politika hatókörét: az erőforrás-hatékonyság alapjaiban hatja át életünket.”

A téma emellett adalékul szolgál az Európa 2020 stratégia erőforrás-hatékonyság tárgyú kiemelt kezdeményezéséhez, mert szintén az erőforrás-hatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság irányába való elmozdulást, és ezzel a fenntartható növekedést szorgalmazza. A konferencia palettája minden eddiginél színesebb, a Bizottságon belül számtalan különböző terület képviselői szólalnak majd meg a kérdésekben. A hagyományos környezetvédelmi témák, így az erőforrások rendelkezésre állása, az újrahasznosítás, a biodiverzitás és a talajminőség mellett terítékre kerül többek között az erőforrás-hatékony gazdaságra való átállás, a környezetkímélő vegyi anyagok, a környezettudatos magatartáshoz szükséges készségek, a foglalkoztatás és innováció, az ökoinnovációt segítő finanszírozás, az élelmiszer-hulladékok, a hulladék mint erőforrás, a hatékony vízfelhasználás és az építőipar kérdése, valamint a „körkörös gazdasághoz” kapcsolódó üzleti elképzelések.

38 előadás, műhelymunka és különleges esemény

Szakmai kiállítás keretében különböző szervezetek és vállalatok több mint 50 standon mutathatják be az erőforrások hatékony felhasználásával kapcsolatos bevált gyakorlati módszereiket. A kiállítást számos egyéb rendezvény kíséri: a közönség megtekintheti a „The Lightbulb Conspiracy”, az „Amazon Alive”, a „The Story of Stuff” és az „Il Suolo Minacciato” című filmet, valamint Rosanna Maiolino „Measure for measure, daily food - daily garbage” (Szemet szemért, mindennapi kenyerünk és mindennapi szemetünk) című szabadtéri kiállítását.

A LIFE-természet program keretében idén is díjazzák azokat a projekteket, amelyek a legpozitívabb hatást gyakorolták a környezetre, köztük finn, görög, magyar, német, olasz és spanyol projekteket.

Napenergiával működő repülőgép első nemzetközi útja

Különleges eseménynek ígérkezik a brüsszeli Zaventem repülőtér Solar Impulse elnevezésű repülőgépének kiállítása. Ez az első olyan napenergiával működő repülőgép, amely üzemanyag és szén-dioxid-kibocsátás nélkül, éjjel-nappal képes repülni. Jól illusztrálja az új technológiákban rejlő hatalmas energiamegtakarítási és megújulóenergia-termelési potenciált. A repülőgép 2011. május 23. és 29. között tekinthető meg az európai fővárosban.

A főbb felszólalók:

 • Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa

 • Connie Hedegaard, az EU éghajlat-politikai biztosa

 • Dacian Cioloș, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, Európai Bizottság

 • John Dalli, az EU egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa, Európai Bizottság

 • Maria Damanaki, az EU tengerügyi és halászati biztosa, Európai Bizottság

 • Algirdas Šemeta, az EU adóügyért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztosa

 • Achim Steiner, az Egyesült Nemzetek főtitkárhelyettese, az UNEP ügyvezető igazgatója

 • Valentin Thurn, a Thurnfilm igazgatója

 • Ernst von Weizsäcker, az ENSZ fenntartható erőforrás-gazdálkodással foglalkozó nemzetközi panelének képviseletében

 • Paul Holthus, ügyvezető igazgató, World Ocean Council

 • Denis Knoops, az ERRT (európai kiskereskedelmi kerekasztal) rangidős alelnöke és az igazgatósági testület tagja, Delhaize Belgium

 • Richard Swannell, a Design and Resource Minimisation igazgatója, WRAP

További információk:

A 2011. évi Zöld Hét programjai és előadásai élőben követhetők az alábbi internetes oldalon:

http://www.greenweek2011.eu/


Side Bar