Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/631

Bryssel, 24. toukokuuta 2011

Euroopan laajimmassa vuotuisessa ympäristökonferenssissa tarkastellaan monipuolisesti resurssitehokkuutta

Tänään avattavan vuoden 2011 vihreän viikon teemana on kulutuksen vähentäminen ja elämänlaadun parantaminen. Nelipäiväisen konferenssin yli 3 500 osallistujaa pohtivat keinoja maapallon luonnonvarojen käyttämiseksi kestävämmällä tavalla. Tämän vuoden vihreän viikon osallistujat edustavat mitä erilaisimpia sidosryhmiä, kuten EU:n toimielimiä, liike-elämää ja teollisuutta, kansalaisjärjestöjä, julkisviranomaisia, tiedeyhteisöä, korkeakouluja ja tiedotusvälineitä. Brysselin ulkopuolella järjestetään lisäksi noin 30 tapahtumaa, esimerkiksi Sloveniassa (25.–27. toukokuuta ja 2. kesäkuuta) ja Puolassa (11. kesäkuuta). Konferenssi lähetetään kokonaisuudessaan suoratoistolähetyksenä.

Ympäristöasioista vastaava komission jäsen Janez Potočnik totesi: "Resurssitehokkuus ei tarkoita pelkästään rajoituksia ja niukkuutta – se sisältää laajan kirjon tilaisuuksia kasvun ja työllisyyden lisäämiseen, vähentää jätteiden syntymistä, parantaa ympäristön laatua ja tarjoaa kuluttajille parempia ja kestävämpiä valintamahdollisuuksia. Tämän vuoden vihreän viikon sisältö on selkeä osoitus ympäristöpolitiikan merkityksestä: se on ratkaiseva tekijä elämäntapavalintojemme kannalta."

Tämän vuoden teema tukee resurssitehokkuutta koskevaa Eurooppa 2020 ‑lippulaiva-aloitetta kannustamalla siirtymään kohti resurssitehokasta ja vähähiilistä taloutta kestävän kasvun varmistamiseksi. Komission eri yksiköt osallistuvat laajamittaisesti konferenssiin, jonka aihepiiri on monipuolisempi kuin koskaan aiemmin. Perinteisiin ympäristökysymyksiin, kuten luonnonvarojen saatavuuteen, kierrätykseen, biologiseen monimuotoisuuteen ja maaperään liittyvien keskustelujen rinnalla konferenssissa käsitellään kysymyksiä, jotka koskevat esimerkiksi siirtymistä kohti resurssitehokasta taloutta, ekologisesti kestävämpiä kemikaaleja, vihreää osaamista, työllisyyttä ja innovaatiota, ekoinnovoinnin rahoitusta, elintarvikejätteitä, jätteiden hyödyntämistä resurssina, vesitehokkuutta, rakentamista sekä liikeideoita kierrätystalouden edistämiseksi.

38 kokousta, työpajaa ja erityistapahtumaa

Yli 50 osastoa käsittävä näyttely antaa järjestöille ja yrityksille tilaisuuden esitellä resurssien tehokkaaseen hyödyntämiseen liittyviä parhaita käytänteitä. Oheistapahtumina esitetään muun muassa elokuvat The Lightbulb Conspiracy, Amazon Alive, The Story of Stuff ja Il Suolo Minacciato. Lisäksi mainittakoon Rosanna Maiolinon kokoama ulkoilmanäyttely Measure for measure, daily food - daily garbage.

Life-rahoitusvälineestä rahoitetuista hankkeista palkitaan luontohankkeet, joilla on ollut eniten myönteisiä ympäristövaikutuksia; voittajahankkeita on toteutettu muun muassa Suomessa, Saksassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa ja Espanjassa.

Aurinkoenergialla toimivan lentokoneen ensimmäinen kansainvälinen lento

Konferenssin kohokohtiin kuuluu Solar Impulse -lentokoneen saapuminen Bryssel-Zaventemin lentokentälle. Solar Impulse on ensimmäinen lentokone, joka kykenee lentämään koko vuorokauden kuluttamatta lainkaan polttoainetta ja aiheuttamatta hiilipäästöjä. Se on malliesimerkki uuden energiaa säästävän ja uusiutuvia energialähteitä tuottavan teknologian tarjoamista mahdollisuuksista. Solar Impulse on nähtävillä Euroopan pääkaupungissa 23.–29. toukokuuta 2011.

Pääpuhujat

 • Janez Potočnik, ympäristöasioista vastaava komissaari

 • Connie Hedegaard, ilmastotoimista vastaava komissaari

 • Dacian Cioloş, maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari

 • John Dalli, terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari

 • Maria Damanaki, kalastus- ja meriasioista vastaava komissaari

 • Algirdas Šemeta, verotuksesta ja tulliliitosta sekä sisäisestä tarkastuksesta ja petosten torjunnasta vastaava komissaari

 • Achim Steiner, Yhdistyneiden Kansakuntien apulaispääsihteeri, YK:n ympäristöohjelman (UNEP) johtaja

 • Valentin Thurn, Thurnfilm-elokuvayhtiön johtaja

 • Ernst von Weizsäcker luonnonvarojen kestävää käyttöä käsittelevästä YK:n paneelista

 • Paul Holthus, Maailman valtamerineuvoston (World Ocean Council) johtaja

 • Denis Knoops, ERRT:n (European Retail Round Table) varapuheenjohtaja ja Delhaize Belgium -yhtiön hallintoneuvoston jäsen

 • Richard Swannell, WRAP-ohjelman (Waste & Resources Action Programme) suunnittelusta ja luonnonvarojen käytön vähentämisestä vastaava johtaja

Lisätietoja:

Vuoden 2011 vihreän viikon ohjelma sekä suora lähetys tilaisuuksista:

http://www.greenweek2011.eu/


Side Bar