Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/627

V Bruslju, 23. maja 2011

Galileo: oktobrska izstrelitev satelitov EU

V skladu z danes objavljeno napovedjo Evropske komisije bosta 20. oktobra v Zemljino orbito izstreljena prva dva operativna satelita globalnega satelitskega navigacijskega sistema EU. To bo le prva iz serije izstrelitev, načrtovanih iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani. Izstrelitev satelitov sistema Galileo na višino 23 600 km bo leta 2014 omogočila prve storitve satelitske navigacije. Z nadaljnjimi izstrelitvami bo sestav satelitov dopolnjen do leta 2019.

Podpredsednik Evropske komisije za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani je dejal: „Ta izstrelitev je zgodovinskega pomena. Evropa z njo dokazuje, da je lahko med vodilnimi v tehnoloških inovacijah. Na tisoče malih in srednjih podjetij ter inovatorjev po vsej Evropi bo lahko izkoristilo poslovne priložnosti ter ustvarjalo in razvijalo izdelke na podlagi prihodnje infrastrukture sistema Galileo. Od storitev, ki jih bo zagotavljal, bodo imeli korist tudi državljani. V Galileo se izplača investirati in računam na to, da bodo države članice našle rešitev za njegovo financiranje.“

Program Galileo je evropska pobuda za najsodobnejši globalni satelitski navigacijski sistem pod civilnim nadzorom, ki bo zagotavljal visoko natančno in zanesljivo storitev določanja položaja po vsem svetu. Odločitev o določitvi datuma prve izstrelitve je prišla po podrobni oceni pod vodstvom Evropske vesoljske agencije. V njej je bilo ugotovljeno, da komponente vesoljskega in zemeljskega segmenta ter operativna pripravljenost napredujejo po načrtu.

Galileo bo s svojimi storitvami okrepil številne sektorje evropskega gospodarstva; elektroenergetska omrežja, upravljavci flot, finančne transakcije, storitve prevoza ter uspeh reševalnih operacij in mirovnih misij so močno odvisni od satelitske navigacijske tehnologije.

Poleg tega bo Galileo omogočil evropsko neodvisnost v tehnologiji, ki postaja ključnega pomena, tudi na strateških področjih, kot sta distribucija električne energije in telekomunikacijska omrežja. Pričakuje se, da bo Galileo v dvajsetletnem obdobju poleg koristi neodvisnosti evropskemu gospodarstvu prinesel koristi v vrednosti 60 milijard evrov v obliki dodatnih prihodkov za industrijo ter v obliki javnih in družbenih koristi.

Ozadje

Galileo bo v letih 2014 in 2015 s sestavom 18 satelitov zagotavljal prve tri storitve: prvo odprto storitev, prvo regulirano javno storitev in prvo storitev iskanja in reševanja.

Fazo polne operativnosti programa Galileo upravlja in v celoti financira Evropska unija. Komisija in Evropska vesoljska agencija (ESA) sta podpisali sporazum o prenosu pooblastil, v skladu s katerim ESA v imenu Komisije opravlja naloge nosilca projekta in naročnika javnih naročil.

EGNOS, evropski geostacionarni navigacijski prekrivni sistem, je evropski regionalni dopolnilni sistem za signale GPS in predhodnik sistema Galileo. Odprta storitev EGNOS deluje od oktobra 2009, Komisija pa je nedavno začela izvajati storitev varovanja človeškega življenja EGNOS za letalstvo (glej IP/11/247).

Več informacij o sistemu Galileo je na voljo na:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav.

MEMO/11/326


Side Bar