Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/627

Bruxelles, 23 mai 2011

Galileo: lansare de sateliți UE în luna octombrie

Comisia Europeană a anunțat astăzi că lansarea primilor doi sateliți operaționali ai sistemului global de navigație prin satelit al UE va avea loc la 20 octombrie. Aceasta este doar prima dintr-o serie de lansări care vor fi efectuate de la centrul spațial european de la Kourou, din Guyana Franceză. Lansarea sateliților Galileo la o altitudine de 23 600 km va permite furnizarea unor servicii inițiale de navigație prin satelit în 2014. Până în 2019, constelația de sateliți va fi completată prin lansări succesive.

Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu industria și antreprenoriatul a afirmat: „Această lansare are o importanță istorică. Europa demonstrează că are capacitatea de a se situa în avangarda inovațiilor tehnologice. Mii de IMM-uri și de inovatori din Europa vor putea identifica oportunități de afaceri și vor avea posibilitatea să își elaboreze și dezvolte produsele pe baza viitoarei infrastructuri Galileo. Cetățenii vor beneficia de serviciile acesteia. Galileo este o investiție cu un bun raport calitate/preț și contez pe cooperarea statelor membre pentru a găsi o soluție de finanțare a acestui proiect.”

Programul Galileo este inițiativa UE de realizare a unui sistem global de navigație prin satelit de ultimă generație, care să ofere servicii de poziționare globală de înaltă precizie, sub control civil. Decizia de stabilire a datei primei lansări a fost luată în urma unei examinări detaliate de evaluare, sub coordonarea Agenției Spațiale Europene (ASE). Conform concluziilor acesteia, situația componentelor segmentului sol și segmentului spațial, precum și capacitatea operațională avansează în conformitate cu agenda stabilită.

Proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene prin intermediul serviciilor oferite: rețelele electrice, societățile de gestionare a parcurilor auto, tranzacțiile financiare, industria transportului de mărfuri, operațiunile de salvare, operațiunile de menținere a păcii, toate acestea depind în foarte mare măsură de tehnologia navigației prin satelit.

Mai mult, sistemul Galileo va permite ca Europa să fie independentă într-un domeniu tehnologic care devine fundamental, inclusiv în sectoare strategice precum distribuția electricității și rețelele de telecomunicații. Se preconizează că sistemul Galileo va genera 60 de miliarde EUR în economia europeană de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și prin intermediul avantajelor publice și sociale, fără a lua în calcul avantajele independenței.

Context

Galileo va furniza trei servicii inițiale în 2014/2015, pe baza unei prime constelații de 18 sateliți: un serviciu deschis inițial, un serviciu guvernamental inițial și un serviciu de căutare și salvare inițial.

Etapa capacității operaționale totale este gestionată și finanțată în întregime de Uniunea Europeană. Comisia și ASE au semnat un acord de delegare prin care ASE este împuternicită să acționeze în numele Comisiei în calitate de agent responsabil cu proiectarea și achizițiile.

EGNOS (Serviciul european geostaționar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. Acesta este precursorul sistemului Galileo. Serviciul deschis EGNOS este operațional din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS „siguranța vieții” în domeniul aviației (a se vedea IP/11/247).

Pentru informații suplimentare despre EGNOS vă rugăm să consultați:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav.

MEMO/11/326


Side Bar