Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/627

Brussel, 23 mei 2011

Galileo: EU-satellieten in oktober de lucht in

De lancering van de eerste twee operationele satellieten van het wereldwijd navigatiesatellietsysteem van de EU zal op 20 oktober plaatsvinden, zo heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt. Het gaat hierbij om de eerste in een reeks lanceringen vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou in Frans-Guyana. De lancering van de Galileo-satellieten naar een hoogte van 23 600 km maakt het mogelijk in 2014 de eerste satellietnavigatiediensten aan te bieden. Er zullen nog meer lanceringen volgen, waarmee de constellatie uiterlijk in 2019 voltooid zal worden.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Industrie en ondernemerschap, zei er het volgende over: "Deze lancering is van historisch belang. Europa laat zien dat het in staat is het voortouw te nemen bij technologische innovatie. Duizenden kleine en middelgrote ondernemingen en innovatoren uit heel Europa zullen nieuwe commerciële mogelijkheden kunnen benutten en producten kunnen ontwikkelen op basis van de toekomstige Galileo-infrastructuur. De burgers zullen baat hebben bij de door Galileo geboden diensten. Galileo is zijn geld meer dan waard en ik reken dan ook op de medewerking van de lidstaten bij het vinden van een oplossing voor de financiering ervan."

Het Galileo-programma is het EU-initiatief voor een geavanceerd wereldwijd satellietnavigatiesysteem, dat een zeer nauwkeurige en gegarandeerde plaatsbepalingsdienst zal leveren die onder civiele controle blijft. De datum van de eerste lancering is vastgesteld na een uitgebreide evaluatie onder voorzitterschap van het Europees Ruimteagentschap (ESA). De conclusie daarvan was dat de ontwikkeling van zowel de componenten van de ruimte- en grondsegmenten als de operationele inzetbaarheid volgens plan verloopt.

De door Galileo geboden diensten zullen een groot aantal sectoren van de Europese economie ondersteunen: elektriciteitsnetten, vlootbeheerbedrijven, financiële transacties, de scheepvaartsector, reddingsoperaties en vredeshandhavingsmissies zijn alle sterk afhankelijk van satellietnavigatietechnologie.

Bovendien zorgt Galileo voor Europese onafhankelijkheid met betrekking tot een technologie die steeds meer van cruciaal belang wordt, met name ook voor strategische gebieden zoals elektriciteitsdistributie en telecommunicatienetwerken. Galileo zal over een periode van twintig jaar naar verwachting zestig miljard euro aan de Europese economie bijdragen, gemeten naar de extra inkomsten voor de industrie en de publieke en sociale voordelen, waarbij de voordelen van technologische onafhankelijkheid nog buiten beschouwing worden gelaten.

Achtergrond

Galileo zal in 2014/2015 drie initiële diensten aanbieden op basis van een aanvankelijke constellatie van 18 satellieten: een initiële open dienst, een initiële publiek gereguleerde dienst en een initiële opsporings- en reddingsdienst.

De FOC-fase (volledig operationeel vermogen) van het Galileo-programma wordt beheerd en volledig gefinancierd door de Europese Unie. De Commissie en ESA hebben een uitbestedingsovereenkomst getekend volgens welke ESA namens de Commissie als inkoper en ontwerper optreedt.

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) is het Europese regionale augmentatiesysteem voor gps-signalen. Het is de voorloper van Galileo. De open dienst van EGNOS is sinds oktober 2009 operationeel en de Commissie heeft onlangs de EGNOS-dienst voor beveiliging van mensenlevens voor de luchtvaart in gang gezet (zie IP/11/247).

Voor meer informatie over Galileo, zie:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/index_nl.htm .

MEMO/11/326


Side Bar