Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/627

Brüsszel, 2011. május 23.

Galileo: októberre tűzték ki az uniós műholdak felbocsátásának dátumát

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy az EU globális navigációs műholdrendszerének első két üzemszerűen működő műholdját október 20-án bocsátják föld körüli pályára. Ez a francia guyanai Kouruban található európai űrrepülőtérről történő felbocsátás-sorozat első eleme. A Galileo műholdak 23 600 km magasságú pályára állítása után 2014-ben kezdődhet meg a műholdas navigációs szolgáltatások nyújtása. Az egymást követő felbocsátások eredményeként a műhold-konstelláció 2019-ben éri fel végleges formáját.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, valamint ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős tagja így nyilatkozott: Ez a műhold-felbocsátás történelmi jelentőségű. Európa ezzel bebizonyítja, hogy képes a technológiai innováció élvonalában járni. Ezáltal az európai kkv-k és fejlesztők ezrei számára nyílnak meg üzleti lehetőségek a jövőbeni Galileo-infrastruktúrán alapuló termékek létrehozására és kifejlesztésére, valamint ezek előnyeit az európai polgárok is élvezhetik. A Galileo jó ár-érték arányt kínál, és a tagállamok együttműködésére számítok abban, hogy megtaláljuk a megfelelő finanszírozási megoldást.

A Galileo program egy korszerű globális műholdas navigációs rendszer megteremtését célzó uniós kezdeményezés, amely polgári ellenőrzés alatti, igen pontos, garantált globális helymeghatározási szolgáltatást nyújt. Az első felbocsátás dátumát meghatározó döntés az Európai Űrügynökség vezetésével készített részletes hatástanulmány értékelésének eredményén alapul. A hatástanulmány megállapította, hogy az űrszegmens és a földi szegmens komponenseinek kiépítése, valamint az üzemeltetésre való felkészülés az ütemterv szerint halad.

A Galileo az általa nyújtott szolgáltatásokon keresztül az európai gazdaság számos ágazatát támogatja majd, köztük az villamosenergia-hálózatokat, flottairányító cégeket, pénzügyi tranzakciókat, szállítmányozási ipart, mentési műveleteket és békefenntartó missziókat, mivel ezek mindegyike nagyban függ a műholdas navigációs technológiától.

Ezen túlmenően a Galileo függetlenséget biztosít Európának e kritikus fontosságú technológia terén, amely a stratégia ágazatok, mint például villamosenergia-elosztás és távközlési hálózatok esetében immár nélkülözhetetlenné vált. A Galileo 20 év alatt az ágazat számára generált többletbevételek, valamint a közösségi és szociális előnyök révén várhatóan 60 milliárd euróval járul hozzá az európai gazdaság növekedéséhez, a függetlenség által nyújtott előnyöket nem számítva.

Előzmények

A Galileo a 18 műholdból álló kezdeti konstellációval három alapszolgáltatást nyújt 2014/15-tól kezdve: egy nyílt hozzáférésű szolgáltatást, egy kormányzati ellenőrzésű szolgáltatást (PRS) és egy kutató-mentő szolgáltatást.

A Galileo program üzemszerű működését az Európai Unió irányítja és finanszírozza teljes egészében. A Bizottság és az ESA hatáskör-átruházási megállapodást kötött, melynek értelmében a Bizottság nevében az ESA fogja lebonyolítani a szükséges beszerzéseket, és egyben ellátja a tervezéssel kapcsolatos feladatokat is.

Az EGNOS (európai geostacionárius navigációs lefedési szolgáltatás) a GPS-jelek európai regionális pontosságnövelő rendszere, és egyben a GALILEO előfutára. Az EGNOS nyílt szolgáltatása 2009 októbere óta üzemel, és a Bizottság a közelmúltban indította el az EGNOS életbiztonsági szolgáltatást a légi közlekedés számára. Lásd IP/11/247.

A Galileo rendszerrel kapcsolatos további információkért látogasson el a következő weboldalakra:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav .

MEMO/11/326


Side Bar