Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/566

Brussel, 13 mei 2011

Mooie vooruitzichten voor toeristisch seizoen 2011

Een steeds groter aantal Europeanen geniet van hun vakantie: 68% van de EU-burgers heeft in 2010 een privéreis gemaakt, in 2009 was dit 65%. Deze bevindingen uit een nieuwe Eurobarometer-enquête over de houding van Europeanen ten opzichte van toerisme bevestigen andere indicatoren dat het toerisme zich hersteld heeft van de economische crisis. De voorkeur gaat nog steeds uit naar traditionele bestemmingen (58%), terwijl 28% graag opkomende vakantiebestemmingen wil ontdekken. Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Antonio Tajani, presenteerde vandaag de Eurobarometer op de Europese Conferentie voor Toerisme, georganiseerd in Boedapest door het Hongaarse voorzitterschap en de Europese Commissie.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Industrie en ondernemerschap, zei: "Het feit dat 58% van de inwoners in de EU van plan is hun vakantie in Europa door te brengen, onderstreept dat de toerismesector aan het herstellen is en opnieuw een groeisector aan het worden is."

Enkele van de meest relevante resultaten van de nieuwe Eurobarometer-enquête:

  • De populairste keuzes: Italië werd het vaakst genoemd als reisbestemming voor 2011 (11,5%). Spanje staat op de tweede plaats met 8,6%, gevolgd door Frankrijk (8,2%). 23% van de EU-burgers heeft nog geen vakantiebestemming vastgelegd.

  • Blijvende tendens om Europa en het thuisland te ontdekken: in 2011 is 58% van de Europeanen van plan om de vakantie in eigen land of in een ander EU-land door te brengen.

  • Groeiende zin in reizen: bijna drie kwart van de EU-burgers (73% tegenover 69% vorig jaar) hebben in 2010 een vakantie- of zakenreis gemaakt. De top vijf van reizigers zijn de inwoners van Finland (89%), Denemarken (87%), Nederland en Zweden (beide 87%), Luxemburg (85%) en Noorwegen (84%).

  • Het belang van "de plaatselijke aantrekkelijkheid": 32% noemde dit als de belangrijkste overweging bij het kiezen van een reisbestemming. Op de tweede plaats kwam "cultureel erfgoed" (27%), gevolgd door "amusementsmogelijkheden" (14%).

  • Zoektocht naar "rust en ontspanning": dit was de belangrijkste motivatie van iets meer dan een derde van de vakantiereizigers (36%), gevolgd door "zon en strand" (18%) en "vrienden en familieleden bezoeken" (17%).

  • Individuele organisatie van de reis: in 2010 organiseerde meer dan de helft van de EU-burgers (57%) zelf hun voornaamste reis; dit is zelfs nog populairder in de kandidaat-lidstaten Turkije (80%), IJsland (79%) en Kroatië (78%)!

Meer dan 30 000 willekeurig geselecteerde burgers van 15 jaar en ouder werden in februari 2011 geïnterviewd. Zij waren afkomstig uit de 27 lidstaten en ook uit Noorwegen, IJsland, Kroatië, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het is het derde jaar op rij dat de Commissie een dergelijke uitgebreide enquête uitvoert die een rijkdom aan vergelijkbare informatie, analytisch gepresenteerd in landspecifieke en demografische categorieën, voor alle belanghebbenden in de toeristische sector oplevert.

De Europese Commissie voert deze enquête sinds 2008 jaarlijks uit om de reistendensen en toeristische tendensen van de EU-burgers op korte en middellange termijn te monitoren. Deze enquête stelt zowel de Commissie als de belanghebbenden in staat te reageren op veranderingen in de toeristische vraag, waardoor de enquête een belangrijk instrument wordt, niet alleen voor de toeristische beleidsvorming maar ook voor de planning van de toeristische sector, met name de types toerisme en de belangrijkste bestemmingen.

Achtergrond

Volgens Eurostat vormden in 2010 de overnachtingen van niet-ingezetenen de grootste bijdrage tot de algemene groeicijfers: hotels en dergelijke lieten een groter herstel zien (+ 5,1%)in vergelijking met de overnachtingen van ingezetenen (+ 1,1%). De groei in 2010 compenseerde ongeveer twee derde van de daling in het totaal aantal overnachtingen en de overnachtingen van niet-ingezetenen in 2008 en 2009. Het aantal overnachtingen van ingezetenen, dat minder beïnvloed werd door de crisis, bereikte een recordniveau in 2010.

Nadere informatie:

Volledig verslag van de Eurobarometer-enquête over "De houding van Europeanen ten opzichte van toerisme 2011"

Europese Conferentie voor Toerisme


Side Bar