Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/566

Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2011

Λαμπρές προοπτικές για την τουριστική περίοδο 2011

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων απολαμβάνει τις διακοπές του: το 68%των πολιτών της ΕΕ ταξίδεψε για προσωπικούς λόγους το 2010, σε σύγκριση με το 65% το 2009. Οι διαπιστώσεις από μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις τάσεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τον τουρισμό επιβεβαιώνουν άλλους δείκτες που δείχνουν ότι ο τουριστικός κλάδος έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Εξακολουθεί να υπάρχει προτίμηση για παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (58%), ενώ το 28% θα ήθελε να ανακαλύψει νέους προορισμούς. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani παρουσίασε σήμερα το ευρωβαρόμετρο στο συνέδριο των ευρωπαϊκών τουριστικών επιχειρήσεων, το οποίο διοργανώνεται από την ουγγρική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βουδαπέστη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, δήλωσε: «Το γεγονός ότι 58% των κατοίκων της ΕΕ επιλέγουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη επισημαίνει ότι, γενικά, ο τουριστικός κλάδος ανακάμπτει και καθίσταται και πάλι κλάδος ανάπτυξης.»

Ανάμεσα στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ευρωβαρόμετρου είναι τα εξής:

  • Πλέον δημοφιλείς επιλογές: Η Ιταλία ήταν ο πλέον συχνά δηλωνόμενος τουριστικός προορισμός για το 2011 (11,5%). Η Ισπανία έρχεται δεύτερη με 8,6%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία (8,2%). Το 23% των κατοίκων της ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα περάσει τις διακοπές του.

  • Συνεχίζεται η τάση ανακάλυψης της Ευρώπης και της ιδίας χώρας: Το 2011 το 58% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να περάσει τις διακοπές του στη χώρα του ή σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

  • Αυξημένη διάθεση για ταξίδια: Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ (73% έναντι 69% το προηγούμενο έτος) ταξίδεψε για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους το 2010. Οι πιο πολυταξιδεμένοι είναι οι κάτοικοι της Φινλανδίας (89%), της Δανίας (87%), των Κάτω Χωρών (87%), της Σουηδίας (87%), του Λουξεμβούργου (85%) και της Νορβηγίας (84%).

  • Τοπική ελκυστικότητα: Το 32 % την ανέφερε ως κύριο κριτήριο κατά την επιλογή προορισμού για τις διακοπές, ενώ ακολουθούν η πολιτιστική κληρονομιά (27 %) και οι δυνατότητες ψυχαγωγίας (14 %).

  • Η αναζήτηση δυνατοτήτων ξεκούρασης και αναψυχής ήταν το κύριο ζητούμενο για ένα τρίτο και πλέον των ταξιδιωτών (36%), ενώ ακολουθούν «ο ήλιος και θάλασσα» (18%) και «η επίσκεψη φίλων και συγγενών» (17%).

  • Ατομική οργάνωση των διακοπών: πάνω από τους μισούς πολίτες της ΕΕ οργάνωσαν μόνοι τους τις διακοπές τους το 2010 (57%)· το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις υποψήφιες χώρες Τουρκία (80%), Ισλανδία (79%) και Κροατία (78%)!

    Πάνω από 30 000 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες, ηλικίας 15 ετών και άνω, συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε το Φεβρουάριο του 2011 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, στη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κροατία, την Τουρκία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που η Επιτροπή διεξήγαγε μια τόσο εκτενή έρευνα, η οποία παρέχει ένα πλήθος συγκρίσιμων πληροφοριών σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο, με αναλυτική παρουσίαση ανά χώρα και δημογραφικές κατηγορίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αυτού του είδους την έρευνα μια φορά το χρόνο, από το 2008 και μετά, ώστε να παρακολουθεί τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ταξιδιωτικές και τουριστικές τάσεις των ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, η Επιτροπή και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν σε αλλαγές όσον αφορά την τουριστική ζήτηση, κάτι που είναι σημαντικό για τη χάραξη πολιτικής και το σχεδιασμό στον τουριστικό τομέα, ιδίως όσον αφορά τα είδη τουρισμού και τους επικρατέστερους προορισμούς.

Ιστορικό

Σύμφωνα με την Eurostat, οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών το 2010 είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική αύξηση: στα ξενοδοχεία και τις συναφείς επιχειρήσεις σημειώθηκε έντονη αύξηση (+5,1%), σε σύγκριση με τις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών (+1,1%). Η αύξηση που σημειώθηκε το 2010 κάλυψε περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης το 2008 και το 2009 για το σύνολο των διανυκτερεύσεων και τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ημεδαπών, που είχε επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση, έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2010.

Περισσότερες πληροφορίες:

The full report on the Eurobarometer survey on "The attitudes of Europeans towards tourism 2011"

European Tourism Stakeholders Conference


Side Bar