Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/566

Bruxelles, den 13. maj 2011

Lyse udsigter for turistsæsonen 2011

Et stigende antal europæere holder ferie: 68 % af borgerne i EU rejste på ferie i 2010 mod 65 % i 2009. Disse resultater af en ny Eurobarometer-undersøgelse om europæernes holdning til turisme er en bekræftelse af andre indikatorer, som viser, at turisterhvervet er kommet sig fuldstændigt efter den økonomiske krise. Mest populært er fortsat traditionelle turistmål (58 %), mens 28 % ønsker at opdage nye mål. Antonio Tajani, næstformand i Europa-Kommissionen, fremlagde i dag Eurobarometer-resultaterne på den europæiske turismekonference, som det ungarske formandskab og Europa-Kommissionen har organiseret i Budapest.

Antonio Tajani, næstformand i Europa-Kommissionen, med ansvar for erhvervsliv og iværksætteri, udtalte: "Det, at 58 % af borgerne i EU har valgt at holde ferie i Europa, viser klart, at turistindustrien generelt er i bedring, og at den igen er ved at blive en vækstindustri".

Blandt de mest relevante resultater i den nye Eurobarometer-undersøgelse kan nævnes:

  • De mest populære valg: Italien var det oftest nævnte planlagte feriemål i 2011 (11,5 %). Spanien kom ind på andenpladsen med 8,6 % fulgt af Frankrig (8,2 %). 23 % af borgerne i EU har endnu ikke besluttet, hvor de vil tilbringe deres ferie.

  • Der er en fortsat tendens til at gå på opdagelse i Europa og i hjemlandet: I 2011 planlægger 58 % af europæerne at tilbringe deres ferie i deres eget land eller i et andet EU-land.

  • Øget lyst til at rejse: Næsten trefjerdedele (73 % mod 69 % sidste år) af EU-borgerne rejste på ferie eller forretningsrejse i 2010. De fem mest rejsende lande er borgerne i Finland (89 %), Danmark (87 %), Nederlandene, Sverige (begge 87 %), Luxembourg (85 %) og Norge (84 %).

  • Et attraktivt lokalområde er af stor betydning: 32 % omtalte dette som den vigtigste begrundelse, når de valgte et feriemål, efterfulgt af "kulturarv" (27 %) og "muligheder for underholdning" (14 %).

  • Ønsket om ro og afslapning udgjorde den vigtigste motivation for mere end en tredjedel af de ferierejsende (36 %), efterfulgt af "sol og strand" (18 %) og "besøge venner og familie" (17 %).

  • Man arrangerer selv sin ferie: mere end halvdelen af EU-borgerne arrangerede selv deres hovedferie i 2010 (57 %); dette er endda endnu mere udbredt i kandidatlandene Tyrkiet (80 %), Island (79 %) og Kroatien (78 %)!

Mere end 30 000 tilfældigt udvalgte borgere over 15 år blev udspurgt i februar 2011 i de 27 EU-medlemsstater og i Norge, Island, Kroatien, Tyrkiet og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien. Det er tredje år i træk, at Kommissionen har gennemført en sådan omfattende undersøgelse, som giver et væld af sammenlignelige oplysninger til alle turismeaktører, og som fremlægges med en landespecifik analyse og efter demografiske kategorier.

Europa-Kommissionen har gennemført denne form for undersøgelse en gang om året siden 2008 for at overvåge udviklingen på kort og mellemlang sigt med hensyn til europæiske borgeres rejsevaner og turistmønster. Dette giver både Kommissionen og aktørerne mulighed for at reagere på ændringer i efterspørgslen efter turistydelser, og undersøgelsen udgør således et vigtigt instrument ved udarbejdelsen af en turistpolitik og for turistindustriens planlægning, især med hensyn til typer af turisme og de mest søgte mål.

Baggrund

Ifølge Eurostat udgjorde antallet af udlændinges overnatninger det vigtigste bidrag i 2010 til de generelle væksttal: hoteller og lignende virksomheder havde en større fremgang (+5,1 %) sammenlignet med antallet af indenlandske overnatninger (+1,1 %). Væksten i 2010 kompenserede for ca. to tredjedele af faldet i 2008 og 2009 med hensyn til det samlede antal overnatninger og antallet af udlændinges overnatninger. Antallet af indenlandske overnatninger, som var mindre påvirket af krisen, nåede et rekordniveau i 2010.

Yderligere oplysninger:

Den samlede rapport om Eurobarometer-undersøgelsen: "The attitudes of Europeans towards tourism 2011"

Den europæiske konference for turismeaktører


Side Bar