Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/548

Brüsszel, 2011. május 9.

Küzdelem az illegális fakitermelés ellen: az Európai Unió és Libéria közösen biztosítja az EU-ba behozott fatermékek legális eredetét

Legkésőbb 2014 elejéig a Libériából az Európai Unióba szállított valamennyi faterméknek olyan engedéllyel kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a szállítmányok jogszerű forrásból származnak. Az Európai Unió e célból május 9-én önkéntes partnerségi megállapodást írt alá a Nyugat-Afrikában még érintetlen esőerdők több mint felével rendelkező Libériával. A Monroviában kötött megállapodás megerősíti a libériai kormánynak a természeti erőforrásokkal való felelősségteljes kormányzásra és a fenntartható fejlődésre irányuló aktuális erdőgazdasági reformjait. A megállapodásnak köszönhetően az európai fogyasztók is megbizonyosodhatnak a Libériából érkező fatermékek – köztük bútorok és bio-tüzelőanyagnak használt faforgács – legális eredetéről. A megállapodás annak köszönhetően jöhetett létre, hogy a két partner szilárdan elkötelezett az illegális fakitermelés felszámolása és a fakereskedelem átláthatóbbá tétele iránt.

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos kijelentette: „Örömmel tapasztalom, hogy egy újabb ország áll mellénk az illegális fakitermelés elleni küzdelemben. A kötelezettségvállalás egyrészről hozzájárul Libéria fenntartható fejlődéséhez és a szegénység csökkentéséhez, másrészről pedig az európai fogyasztók javát szolgálja, akik biztosak lehetnek a libériai fatermékek eredetében.”

A tárgyalásokat vezető Florence Chenoweth, libériai erdőgazdálkodási és mezőgazdasági miniszter és Lluis Riera, európai bizottsági igazgató Sirleaf Johnson elnök és Attilio Pacifici uniós nagykövet jelenlétében parafálták a megállapodást. Ez a hatodik azon kétoldalú megállapodások sorában, amelyekről tárgyalások folytak az EU és a fakitermelő országok között (legutóbb Indonéziával, a Közép-Afrikai Köztársasággal, Kamerunnal, a Kongói Köztársasággal, valamint Ghánával kötöttek megállapodást).

A megállapodás értelmében Libéria nemzeti rendszert szándékozik létrehozni, hogy biztosítsa a jogszabályok betartását a fakitermelés során az EU-ba szánt valamennyi fatermékre, továbbá a belföldi piacon, valamint az uniós piacon kívül értékesített termékekre is kiterjedően. Az Európai Unió egyúttal valamennyi Libériából származó fatermék számára garantálni fogja a piacához való korlátlan hozzáférést. E szigorúbb ellenőrző rendszerek segítségével Libéria képes lesz az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló illegális erdőirtás és környezetkárosítás megállítására.

Előzmények

Az éves szinten 10 milliárd dollárra becsült világszintű ipari fakitermelés 20–40%-a illegális forrásokra vezethető vissza, aminek 20%-a az EU-ba érkezik.

A 90-es évek elhúzódó polgárháborúja során jelentősen megnövekedett a libériai illegális fakitermelés, az abból származó bevételeket részben a konfliktus finanszírozására használták. A Világbank becslései szerint az iparághoz kapcsolódó korrupció miatt Libéria mintegy 200 millió dolláros bevételtől, azaz éves költségvetésének felétől esett el. Mindez ahhoz vezetett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2003-ban szankciókat szabott ki a Libériából származó összes faexportra.

Libéria azóta jelentős erőfeszítéseket tett az ágazat megreformálására, aminek keretében végrehajtotta a jogszabályok átfogó reformját, kidolgozta a fakitermelés nyomonkövethetőségét szolgáló nemzeti rendszert, javította a bevételek kifizetésének átláthatóságát, valamint intézményi reformokat hajtott végre. Libéria volt az első ország, amely a nyersanyag-kitermelő iparágak átláthatóságára irányuló kezdeményezés (EITI) keretében figyelembe vette a fakitermelésből származó bevételeket és 2008-ban első afrikai országként teljesítette az EITI-standardokat. Az elért eredmények elismeréseként az ENSZ 2006-ban feloldotta a szankciókat, aminek révén Libéria számára megnyílt az erdészeti ágazat újjáépítéséhez vezető út. Az EU-val kötött önkéntes partnerségi megállapodás az alábbi erőfeszítések fokozására irányul: a kormányzás és a jogszabályok végrehajtásának megerősítése, valamint egy engedélyezési rendszer révén a fakitermelés legális voltának biztosítása.

A faexport korábban Libéria GDP-jének több mint 20%-át tette ki, és 2003-ban a libériai faexport több mint fele uniós országba került.

Az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az erdészeti irányításról és az erdészeti termékek kereskedelméről szóló önkéntes partnerségi megállapodás lehetőséget kínál Libéria számára, hogy kezelje az illegális fakitermelés problémáját és ugyanakkor javítsa az irányítást és fatermékeinek értékesítési lehetőségeit. Ezt a tendenciát tükrözik az Európai Unióban és az Egyesült Államokban legutóbb elfogadott jogszabályok is, amelyek tiltják az illegálisan kitermelt fa és abból készített termékek értékesítését. A várakozások szerint további fogyasztói piacok követik majd e példát, aminek köszönhetően a legalitás ellenőrzése jelentős szerepet kap a fatermékek világszintű értékesítésében.

A megállapodáshoz vezető tárgyalások Libéria és az EU között 2009-ben kezdődtek és a civil társadalom, a helyi lakosság, valamint a magánszféra képviselőinek aktív részvételén alapultak. Libériában már felállították a fakitermelés nyomonkövethetőségét szolgáló nemzeti rendszert, amelyet a további fejlesztések során a legátfogóbb követelményekhez igazítanak majd.

További információk:

MEMO/11/278

Az erdészeti jogszabályok végrehajtásáról, az erdészeti irányításról és az erdészeti termékek kereskedelméről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban további információkat talál:

A EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/what/development-policies/intervention-areas/environment/forestry_intro_en.htm

A Környezetvédelmi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/environment/forests/flegt.htm

Lásd még: MEMO/10/474

Piebalgs biztos honlapja


Side Bar