Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/540

V Bruslju, 4. maja 2011

Komisija podpisala memorandum o sodelovanju z Mednarodno organizacijo za civilno letalstvo

Podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas in madžarski državni sekretar za infrastrukturo Pál Völner sta danes podpisala memorandum o soglasju, ki določa okvir za okrepljeno sodelovanje z Mednarodno organizacijo za civilno letalstvo (ICAO). Memorandum je podlaga za večjo vključenost EU v ICAO.

Podpredsednik Kallas, pristojen za promet, je povedal: „Memorandum o sodelovanju bo prinesel koristi vsem udeleženim. ICAO bo imela dostop do več virov in strokovnega znanja, Evropa pa bo lahko izkoristila strokovno znanje ICAO in okrepila svoj položaj v tem svetovnem forumu.“

Evropa bo lahko na podlagi memoranduma prispevala k pripravljalnemu delu za oblikovanje politike in določanje standardov v ICAO na področjih varnosti, zaščite, okolja in upravljanja zračnega prometa ter bolje izkoriščala vire z izmenjavo informacij in usklajevanjem prizadevanj.

Dejavnosti v tem okviru bodo sprva osredotočene na varnost, pozneje pa razširjene na druga pomembna področja, kot so zaščita, okolje in upravljanje zračnega prometa.

Večja vključenost Evrope v pripravljalnih fazah na področju varnosti bo olajšala sprejemanje političnih odločitev, ki ustrezajo potrebam vseh regij ICAO.

Podpirala bo tudi razvoj evropskega programa za posodobitev nadzora zračnega prometa (SESAR). Cilj tega programa je razviti novo generacijo sistema upravljanja zračnega prometa, ki bo v naslednjih 30 letih zagotavljal varen in tekoč zračni promet po vsem svetu. Da bodo prihodnji sistemi dejansko interoperabilni, bo treba določiti svetovne tehnične standarde. V zadnji resoluciji generalne skupščine ICAO o mednarodnem letalstvu in podnebnih spremembah je bil določen obsežen program prihodnjega dela. Prispevek Evrope k temu bo zaradi novega memoranduma večji.

Današnje slovesnosti ob podpisu memoranduma se je udeležil tudi generalni sekretar ICAO Raymond Benjamin. Predsednik ICAO Roberto Kobeh je memorandum podpisal že 28. aprila.


Side Bar