Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/540

Bruxelles, 4 mai 2011

Comisia semnează un memorandum de cooperare cu Organizația Aviației Civile Internaționale

Vicepreședintele Comisiei Europene Siim Kallas a semnat astăzi, împreună cu secretarul de stat maghiar pentru infrastructură, Pál Völner, un memorandum de cooperare care oferă un cadru pentru îmbunătățirea cooperării cu Organizația Aviației Civile Internaționale. Memorandumul constituie baza unei mai strânse cooperări între UE și OACI. .

Vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a afirmat: „Acest memorandum de cooperare va crea o situație din care toate părțile implicate vor avea de câștigat. OACI va beneficia de mai multe resurse și de o expertiză mai vastă; Europa va beneficia de expertiza OACI și își va consolida poziția în cadrul acestui forum global.”

Memorandumul va permite Europei să contribuie la lucrările pregătitoare din cadrul OACI pentru stabilirea de politici și standarde în domeniul siguranței, al securității, al mediului și al managementului traficului aerian și să utilizeze mai bine resursele prin partajarea informațiilor și coordonarea eforturilor.

Activitățile desfășurate în acest cadru se vor concentra inițial asupra siguranței, ulterior urmând să fie de asemenea abordate și alte domenii de interes – precum securitatea, mediul și managementul traficului aerian.

O mai puternică implicare a Europei în fazele pregătitoare din domeniul securității va facilita adoptarea de decizii de politică adaptate necesităților tuturor regiunilor OACI.

De asemenea, aceasta va contribui la dezvoltarea SESAR, programul european de modernizare a controlului traficului aerian. Acest program are ca obiectiv dezvoltarea sistemului de nouă generație pentru managementul traficului aerian, capabil să asigure siguranța și fluiditatea transportului aerian din întreaga lume în următorii 30 de ani. Pentru a se asigura însă că viitoarele sisteme sunt cu adevărat interoperabile, trebuie stabilite standarde tehnice la nivel global. Cea mai recentă rezoluție a Adunării generale a OACI cu privire la aviația internațională și schimbările climatice a instituit un amplu program de activități ulterioare. Contribuția Europei la acest program va fi sporită datorită noului memorandum.

De asemenea, la ceremonia de semnare de astăzi a participat și Secretarul General al OACI, Raymond Benjamin. Președintele OACI, Roberto Kobeh, a semnat deja memorandumul la 28 aprilie.


Side Bar