Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/540

Brüsszel, 2011. május 4

A Bizottság együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke és Völner Pál, az infrastruktúráért felelős államtitkár a mai napon egy együttműködési megállapodást írt alá, amely megteremti a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) folytatott szorosabb együttműködést keretét. A megállapodás biztosítja az Európai Unió ICAO-n belüli jelentősebb szerepvállalásának az alapját.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Ez az együttműködési megállapodás minden érintett számára előnyökkel jár. Az ICAO több erőforráshoz és nagyobb szakértői bázishoz jut, Európa számára pedig előnyös lesz az ICAO szakértelme és az, hogy jelentősebb szerepet fog játszani ezen a globális fórumon.”

A megállapodás lehetővé teszi Európa számára, hogy a repülésbiztonság, a légiközlekedés-védelem, a környezetvédelem és a légiforgalmi szolgáltatás terén részt vegyen az ICAO-nál folyó politikafejlesztési és szabványosítási előkészítő munkában, valamint azt, hogy az információmegosztás és az erőfeszítések koordinálása révén jobban kihasználhatja az erőforrásokat.

Az ebben a keretben folytatott tevékenység kezdetben a repülésbiztonságra fog összpontosulni, a későbbiekben viszont más területekre is kiterjed: ilyen például a légiközlekedés-védelem, a környezetvédelem és a légiforgalmi szolgáltatás.

A légi közlekedés védelméhez kapcsolódó munka előkészítő szakaszaiban való fokozottabb európai részvétel elősegíti olyan politikai döntések elfogadását, amelyek valamennyi ICAO-régió igényeit kielégítik.

A megállapodás aláírása a SESAR, azaz az európai légiforgalmi irányítás korszerűsítését célzó program fejlesztésének is lökést ad. A program célja egy olyan újgenerációs légiforgalmi szolgáltatási rendszer kialakítása, amely a következő harminc évben egész Európában biztosítja a légi közlekedés biztonságát és zavartalanságát. Azonban világszintű műszaki szabványok megállapítására lesz szükség ahhoz, hogy a jövőbeli légi közlekedési rendszerek valóban kölcsönösen átjárhatók legyenek. Az ICAO legutóbbi, a nemzetközi légi közlekedésről és az éghajlatváltozásról szóló közgyűlési határozata a jövőbeli teendőkre vonatkozóan rendkívül szerteágazó programot hozott létre. A megállapodásnak köszönhetően Európa markánsabban hozzájárulhat ehhez a munkához.

A mai aláírási ceremónián az ICAO főtitkára, Raymond Benjamin is részt vett. Az ICAO elnöke, Roberto Kobeh már április 28-án aláírta a megállapodást.


Side Bar