Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/53

Bruselj, 19. januarja 2011

Izjava Johna Dallija, evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov, o direktivi EU o pravicah pacientov na področju čezmejnega zdravstvenega varstva

Evropski parlament je danes glasoval za direktivo EU o pravicah pacientov na področju čezmejnega zdravstvenega varstva.

Komisar John Dalli je dejal: „Današnje glasovanje zaznamuje pomemben napredek na področju pravic pacientov v Evropi. Poslancem Evropskega parlamenta, zlasti poročevalki Françoise Grossetête, čestitam in se jim zahvaljujem za njihovo zavezanost k izboljšanju pravic pacientov in pogojev, pod katerimi lahko evropski državljani zaprosijo za zdravniško oskrbo v drugi državi članici.

Direktiva pojasnjuje pravice državljanov do dostopa do varnega in kakovostnega zdravljenja znotraj meja EU ter do povračila stroškov zanj.

Evropejci raje prejmejo storitve zdravstvenega varstva bliže domu: nihče ne želi potovati dlje, kot je to potrebno, ko je bolan. Vendar morajo državljani včasih v tujino, ker strokovno znanje ali storitve zdravstvenega varstva, ki jih potrebujejo, niso na voljo znotraj njihovih nacionalnih meja ali enostavno zato, ker je najbližja bolnišnica čez mejo.

Ta direktiva bo v pomoč državljanom, ki potrebujejo specializirano zdravljenje, na primer tistim, ki potrebujejo postavitev diagnoze ali zdravljenje redke bolezni. Vzpostavila bo tesnejše sodelovanje med državami članicami na področju zdravstvenega varstva, na primer z vzajemnim priznavanjem zdravniških receptov. Evropski zdravstveni strokovnjaki bodo lahko izmenjevali primere najboljših praks in uživali prednosti inovacij na področju ocenjevanja zdravstvene tehnologije in e-zdravja.

Države članice pozivam, naj začnejo čim prej izvajati to direktivo.“


Side Bar