Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/53

Bruxelles, 19 ianuarie 2011

Declarația comisarului european pentru sănătate și consumatori, John Dalli, referitoare la Directiva UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere

Parlamentul European a votat astăzi în favoarea Directivei UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere.

John Dalli a declarat: „Votul de astăzi marchează un important pas înainte pentru drepturile pacienților în Europa. Felicit Parlamentul European și îi mulțumesc, cu o mențiune specială pentru raportoare, Dna Grossetete, pentru angajamentul lor în sensul îmbunătățirii drepturilor pacientului și a condițiilor pentru cetățenii europeni care solicită asistență într-un alt stat membru.

Directiva clarifică drepturile cetățenilor de acces la tratament sigur și de bună calitate în întreaga UE și de rambursare a acestuia.

Europenii preferă să primească asistență sanitară aproape de casă: nimeni nu dorește să călătorească mai departe decât trebuie atunci când este bolnav. Cu toate acestea, uneori cetățenii trebuie să meargă în străinătate, pentru că experiența sau asistența medicală de care au nevoie nu este disponibilă în cadrul frontierelor naționale. Sau pur și simplu pentru că spitalul cel mai apropiat se află dincolo de o frontieră.

Această directivă îi va ajuta pe pacienții care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. Ea va aduce o colaborare mai strânsă între statele membre în ceea ce privește sănătatea, de exemplu prin recunoașterea reciprocă a prescripțiilor. Experții în sănătate din întreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici și să beneficieze de pe urma inovațiilor în evaluarea tehnologiei medicale și e‑sănătate.

Încurajez statele membre să pună rapid în aplicare această directivă.”


Side Bar