Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/53

Brussel, 19 januari 2011

Verklaring van John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en consumenten, over de EU‑richtlijn inzake de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg

Het Europees Parlement heeft vandaag voor de EU-richtlijn inzake de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg gestemd.

John Dalli verklaarde in dat verband: "De stemming van vandaag is een belangrijke stap voorwaarts voor de patiëntenrechten in Europa. Ik dank het Europees Parlement, en in het bijzonder de rapporteur, mevr. Grossetête, voor hun inzet om de patiëntenrechten te verbeteren en het voor de Europese burgers gemakkelijker te maken zich in een andere lidstaat te laten behandelen.

De richtlijn schept duidelijkheid over de rechten van de burgers op toegang tot veilige en hoogwaardige medische behandelingen in het buitenland en op vergoeding daarvan.

De meeste Europeanen zoeken gezondheidszorg bij voorkeur dicht bij huis: niemand wil in geval van ziekte verder reizen dan nodig is. Soms echter moet men wel naar het buitenland uitwijken omdat de deskundigheid of de zorg die men nodig heeft in eigen land niet beschikbaar is. Of simpelweg omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis toevallig net over de grens ligt.

Deze richtlijn helpt patiënten die een gespecialiseerde behandeling nodig hebben, bijvoorbeeld een diagnose of behandeling voor een zeldzame ziekte. Zij zal leiden tot voor nauwere samenwerking op gezondheidsgebied tussen de lidstaten, bijvoorbeeld wat de wederzijdse erkenning van recepten betreft. Gezondheidsdeskundigen in heel Europa zullen beste praktijken kunnen uitwisselen en kunnen profiteren van innovaties in de gezondheidstechnologie en e‑gezondheidszorg.

Ik roep de lidstaten op deze richtlijn snel uit te voeren."


Side Bar