Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/53

Brüsszel, 2011. január 19.

John Dalli, egészségügyi és fogyasztópolitikai európai biztos nyilatkozata a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogokról szóló uniós irányelvről

Az Európai Parlament ma megszavazta a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogokról szóló irányelvet.

John Dalli a következőket nyilatkozta: „A ma lezajlott szavazás fontos lépést jelent a betegeket Európában megillető jogok biztosításában. Gratulálok az Európai Parlamentnek, és köszönetemet szeretném kifejezni a képviselőknek – elsősorban az előadónak, Grossetete asszonynak –, amiért oly elkötelezetten együttműködtek a betegjogok és az EU valamely más tagállamában gyógykezelést igénybe vevő európai polgárokra vonatkozó feltételek javítása érdekében.

Az irányelv egyértelművé teszi, hogy a polgároknak az EU határain átlépve is joguk van a biztonságos és jó minőségű ellátáshoz, valamint a felmerülő költségek megtéríttetéséhez.

Az európaiak leginkább otthonuk közelében szeretik kezeltetni magukat: senki sem kíván betegen a szükségesnél távolabbra menni. A polgárok ugyanakkor néha mégis külföldre kényszerülnek utazni, mert az a szaktudás vagy egészségügyi ellátás, amelyre szükségük van, hazájukban nem áll rendelkezésre, vagy egyszerűen csak azért, mert a legközelebbi kórház épp a határ túloldalán található.

Ez az irányelv segítséget nyújt azoknak a betegeknek, akiknek speciális kezelésre – például valamely ritka betegség diagnosztizálására vagy gyógykezelésére – van szükségük. Mindamellett szorosabb együttműködést fog biztosítani a tagállamok között az egészségügy terén, például az orvosi rendelvények kölcsönös elismerése révén. Az egészségügyi szakemberek egész Európában kicserélhetik majd a bevált gyakorlatokat, és élvezhetik az egészségügyi technológiai értékelés és az elektronikus egészségügy innovációit.

Arra bátorítom tehát a tagállamokat, hogy mielőbb hajtsák végre ezt az irányelvet.”


Side Bar