Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/530

Bruxelles, 4 mai 2011

Agenda digitală: Comisia selectează șase proiecte de tehnologii viitoare și emergente (FET) care vor concura pentru finanțarea activităților de cercetare

Comisia Europeană a anunțat astăzi, la conferința-expoziție FET11 de la Budapesta, selectarea a șase proiecte care vor concura pentru două locuri privilegiate în domeniul cercetării în materie de tehnologii viitoare și emergente. Cei șase concurenți vor primi fiecare aproximativ 1,5 milioane EUR pentru a-și perfecționa propunerea timp de un an, după care vor fi selectate doar două proiecte. Scopul acestor inițiative emblematice va fi de a obține progrese majore în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor, care să genereze posibile soluții la unele dintre provocările majore ale societății. Cele două inițiative selectate pentru finanțare pe termen lung se vor derula pe o perioadă de 10 ani și vor avea fiecare un buget total de până la 100 milioane EUR pe an.

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Finaliștii anunțați astăzi vor pune bazele inovării de mâine. În Europa se găsesc unii dintre cei mai importanți cercetători ai lumii din domeniul fascinant și deosebit de motivant al tehnologiilor viitoare și emergente. Prin unirea forțelor în fața marilor provocări, finanțarea la nivel european, național și regional poate conduce la inovații care să rezolve probleme precum bolile neurodegenerative și schimbările climatice.”

Au intrat în finală (în ordine alfabetică):

Pentru a fi cu adevărat deschizători de drumuri, concurenții din cadrul inițiativei emblematice privind FET trebuie să privească dincolo de cercetarea tradițională în materie de TIC și să colaboreze cu specialiști din alte domenii, precum sănătatea, științele materialelor, neuroștiințele și neurorobotica.

Abordarea cu succes a unor astfel de teme de cercetare fundamentale nu este posibilă decât prin eforturile conjugate ale celor mai importanți oameni de știință din întreaga Europă. Majoritatea propunerilor anunțate astăzi sunt susținute de multe companii și agenții de finanțare a cercetării, precum și de sute de oameni de știință.

Ele vor necesita de asemenea resursele combinate ale programului-cadru de cercetare al UE, ale programelor de cercetare naționale și regionale, precum și ale industriei. Cu titlu de comparație, o inițiativă anterioară de cartografiere a genomului uman a implicat sute de oameni de știință din întreaga lume și a costat peste 3 miliarde USD (aproximativ 2,1 miliarde EUR), derulându-se pe o perioadă de 13 ani. Proiectele emblematice FET se confruntă cu provocări de amploare comparabilă, ale căror beneficii potențiale sunt la fel de importante.

Context

Un concurs emblematic: În 2010, Comisia a invitat oamenii de știință din Europa să identifice provocări și să propună proiecte. Din cele 21 de proiecte propuse, un grup de experți a selectat șase inițiative având cel mai mare potențial de realizare a unor progrese științifice majore și cel mai mare impact asupra problemelor sociale și industriale ale Europei.

Tehnologii viitoare și emergente (FET): Programul FET este contextul în care iau naștere și sunt descoperite idei și teme noi pentru cercetarea pe termen lung în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC). Programul este gestionat de Direcția Generală Societate Informațională și Media a Comisiei. Misiunea participanților la programul FET este să depășească limitele convenționale ale TIC și să se aventureze în zone neexplorate încă, bazându-se din ce în ce mai mult pe colaborarea cu diverse discipline științifice (precum biologia, chimia, nanoștiințele, neuroștiințele și științele cognitive, etnologia, științele sociale și economice), precum și cu artele și științele umaniste.

Programul Tehnologii viitoare și emergente a început în 1989. Trei câștigători recenți ai premiilor Nobel, Theodor Hänsch, Albert Fert și Peter Grünberg, au fost implicați în proiecte de cercetare finanțate prin FET.

Programul FET este finanțat prin cel de-Al șaptelea program-cadru al UE (PC7). Comisia Europeană mărește în fiecare an cu 20% bugetul PC7 pentru cercetare FET (în prezent în valoare de 100 milioane EUR), iar statele membre sunt invitate să se alăture acestui efort printr-o creștere similară a propriilor contribuții. Comisia alocă cercetării FET un buget total de 500 milioane EUR pentru perioada 2010-2013.

Tehnologiile viitoare și emergente de vârf sunt în prezent în centrul atenției la FET 11, care se desfășoară la Budapesta (www.fet11.eu). Această conferință-expoziție privind cercetarea vizionară, cu risc înalt și pe termen lung în domeniul informațiilor, științei și al tehnologiei va stimula apariția de noi proiecte interdisciplinare, care vor remodela viitorul.

Pentru informații suplimentare:

MEMO/11/270

MEMO/11/271

http://www.fet11.eu/about/fet-flagships

Site-ul de internet dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul de internet al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu


Side Bar