Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/525

Bruxelles, 3 mai 2011

Agenda digitală: Comisia și industria europeană își unesc forțele pentru a construi internetul viitorului

Prima fază a unui parteneriat public-privat în valoare de 600 milioane EUR pentru internetul viitorului (FI-PPP) a fost lansată astăzi de Vicepreședintele Comisiei Neelie Kroes. Parteneriatul va sprijini inovarea în Europa și va ajuta companiile și guvernele să dezvolte soluții de internet care să poată gestiona creșterea exponențială a volumului de date online. Până în prezent am avut internetul computerelor conectate și al oamenilor conectați, însă acum internetul devine mobil și se va conecta la o gamă largă de aparate și obiecte. Internetul actual pur și simplu nu poate face față acestor fluxuri viitoare de date și nici nu poate oferi acuratețea, reziliența și siguranța dorite. Parteneriatul va explora opt domenii din industria comunicațiilor mobile, din cea a programelor informatice și din cea a serviciilor, în care această revoluție a datelor ar putea stimula inovațiile și crearea de locuri de muncă. Comisia Europeană a pus la dispoziție o finanțare de 300 milioane EUR pe o perioadă de 5 ani, iar organizațiile de cercetare, sectorul public și industria din Europa s-au angajat să contribuie cu o sumă egală la acest parteneriat public-privat. Proiectele lansate astăzi vor primi în total 90 milioane EUR din fonduri UE (la care ceilalți parteneri de proiect urmează să contribuie cu o sumă egală). Unul dintre elementele cheie ale Agendei digitale pentru Europa (v. IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200) îl constituie stimularea și direcționarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare din UE.

Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Până în 2014, economia internetului va crește la 5,8% din PIB, ceea ce reprezintă aproape 800 miliarde EUR. Ne aflăm însă abia la începutul erei internetului. Europa trebuie să își mobilizeze toate talentele pentru a se menține în avangarda acestui sector, nu doar pentru a asigura competitivitatea viitoare a Europei și pentru a debloca potențialul european de creativitate, inovare și antreprenoriat, ci și pentru a proteja valori europene precum dreptul la viață privată, deschiderea și diversitatea. Prin urmare, trebuie să folosim în mod judicios fondurile publice pentru a încuraja investițiile private – dacă nu investim și nu inovăm noi primii, o vor face concurenții noștri de la nivel mondial.”

Traficul de date pe internet crește cu 60% în fiecare an. Ne bazăm deja pe internet pentru furnizarea multor servicii esențiale. Noi servicii în domeniul mobilității, economisirii energiei, sănătății și guvernanței vor impulsiona dezvoltarea de noi aplicații pe care încă nu ni le putem imagina.

Pentru a profita de această oportunitate și a asigura competitivitatea viitoare a Europei, Comisia Europeană s-a angajat într-un parteneriat public-privat pentru internetul viitorului, care va aborda o serie de provocări-cheie ce împiedică în prezent dezvoltarea internetului în Europa.

Un număr de 152 de organizații inovatoare și-au luat astăzi angajamentul de a folosi acest parteneriat pentru a construi internetul european al viitorului. Companii private, organizații de cercetare și sectorul public s-au angajat să contribuie la prima fază a programului cu o sumă egală cu finanțarea de 90 milioane EUR acordată de UE. Aceasta este prima tranșă a contribuției totale de 300 milioane EUR a UE la acest parteneriat public-privat de 5 ani. Inițiativa pornește de la activități de cercetare deja existente finanțate de UE și vizează cooperarea cu parteneri de la nivel național și regional în vederea dezvoltării de noi tehnologii, servicii și modele comerciale pentru internetul viitorului.

O platformă standardizată și interoperabilă de servicii pe internet

Proiectul FI-WARE va beneficia de o finanțare UE de 41 milioane EUR pentru dezvoltarea unui set de instrumente esențiale de platformă necesare pentru crearea de viitoare servicii inovatoare pe internet, precum confidențialitatea, procesarea datelor în timp real și „cloud computing”. Acest instrumentar va fi deschis tuturor spre inovare. Pentru a impulsiona demararea procesului de inovare, în orașe precum Stockholm și Santander va avea loc încercarea la scară mare a unor servicii și aplicații inovatoare bazate pe internet. Opt proiecte specifice (fiecare primind fonduri de circa 5 milioane EUR pe 2 ani) se vor afla în avangarda dezvoltării și explorării internetului viitorului în ceea ce privește:

  • datele de mediu din domeniul public (ENVIROFI)

  • transformarea lanțului valoric al alimentelor într-unul mai inteligent (SMARTAGRIFOOD)

  • valorificarea avantajelor pe care le oferă gestionarea energiei electrice la nivel de comunitate (FINSENY)

  • transformarea infrastructurii publice din zonele urbane într-una mai inteligentă și mai eficientă (OUTSMART), dezvoltarea de „ecosisteme” de inovație în Londra, Berlin, Aarhus, Santander și Trento, care să abordeze aspecte legate de, respectiv, transport și mediu, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, contorizare inteligentă și iluminare stradală, apă și mediu.

  • mijloacele de comunicare în rețea, inclusiv în sectorul jocurilor (FI‑CONTENT)

  • Creșterea eficienței lanțurilor valorice din domeniul logisticii internaționale (FINEST)

  • mobilitatea personală (INSTANT MOBILITY)

  • creșterea siguranței zonelor publice din mediul urban (SAFECITY).

Context

Parteneriatul public-privat pentru internetul viitorului implică 152 de organizații diferite. Printre participanți se numără organizații din 23 de state membre ale UE sau țări asociate la cel de-al șaptelea Program-cadru de cercetare al UE (PC7) Pentru detalii, accesați www.fi-ppp.eu.

Prima fază a FI-PPP va dura doi ani (2011-2012) și va avea ca scop dezvoltarea instrumentarului de servicii generice pentru a pregăti încercarea la scară mare. Cea de‑a doua fază (2013-2014) va fi reprezentată de încercarea la scară mare a serviciilor și aplicațiilor inovatoare și complexe bazate pe internet, într-o gamă largă de domenii din întreaga Europă. Cea de-a treia fază (2014-2015) va fi dedicată transformării acestor încercări în ecosisteme digitale fertile și conectării lor la politica regională aferentă în domeniul inovării.

FI-PPP este o inițiativă deschisă. Abordarea în mai multe faze și apelurile deschise pentru FI-WARE asigură o participare liberă și largă. Rezultatele lucrărilor FI-PPP vor fi disponibile și altora, putând astfel să stea la baza unor noi inovații.

Comisia Europeană a instituit, împreună cu sectorul industrial, o serie de alte PPP‑uri conexe în domeniul cercetării și dezvoltării, precum inițiativele privind automobilele ecologice, fabricile viitorului și clădirile eficiente din punct de vedere energetic (v. IP/09/1116).

Site-ul web al Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul web al Comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Comisarul Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu


Side Bar