Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/524

Bryssel den 3 maj 2011

En bra story kan förändra världen – kommissionen lanserar Lorenzo Natalis journalistpris 2011

Idag, på internationella dagen för pressfrihet, lanserar kommissionen Lorenzo Natalis journalistpris för 2011. Utmärkelsen utdelas för framstående journalistikinsatser inom press, radio och tv på temat utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter över hela världen.

”Varje dag riskerar tusentals journalister livet för att rapportera om konflikter och humanitära katastrofer eller berätta om olika livsöden. I alltför många delar av världen är pressfriheten idag fortfarande motarbetad eller åsidosatt och jag kommer att försvara denna mänskliga rättighet under hela min mandatperiod”, sa biståndskommissionären Andris Piebalgs, och tillade: ”Därför är jag väldigt stolt över att få lansera det årliga Lorenzo Natali-priset som kommer att gå till några av de mest begåvade journalister som rapporterar om utvecklingsfrågor och bidrar till vår kamp mot fattigdom.”

Priset är ett erkännande av framstående journalister som i vissa fall tar stora risker för att avslöja orättvisor och lidande. Lorenzo Natali-priset inrättades av Europeiska kommissionen 1992 och delas ut till minnet av Lorenzo Natali, en före detta EU-kommissionär som arbetade för att utvidga EU:s utvecklings- och biståndsprogram. Priset delas ut i partnerskap med Reportrar utan gränser och är öppet för journalister från press-, online-, tv- och radiomedier baserade i Europa, Afrika, Mellanöstern och Arabvärlden, Latinamerika och Västindien samt Asien och Stillahavsområdet.

Vinnarna från press- och online-medier får kontantpriser på 5 000 euro (första pris), 2 500 euro (andra pris) och 1 500 euro (tredje pris). Vinnarna i tv- och radiokategorierna får 5 000 euro vardera. Huvudpristagaren kommer dessutom att belönas med ytterligare 5 000 euro. Vinnarna kommer att tillkännages vid en utdelningsceremoni i december 2011.

Bidragen måste ha offentliggjorts eller sänts mellan den 1 juli 2010 och den 31 augusti 2011 för att kunna delta i tävlingen. Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2011. Ansökningarna ska lämnas elektroniskt på www.lorenzonataliprize.eu.

Bidragen kommer att bedömas av en oberoende jury utifrån hur relevanta de är för de mänskliga rättigheterna och för demokrati- och utvecklingsfrågor. Juryn kommer också att undersöka bidragens originalitet och kvalitet, hur djupa undersökningar som gjorts och den politiska inverkan bidragen kan tänkas ha fått.

Användbara länkar

Lorenzo Natali-prisets hemsida: www.lorenzonataliprize.eu

Lorenzo Natali-priset på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095

Lorenzo Natali-priset på Twitter: www.twitter.com/LorenzoNataliP


Side Bar