Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/524

Bruselj, 3. maja 2011

Dobre zgodbe lahko spreminjajo svet – Komisija objavila razpis za novinarsko nagrado Lorenza Natalija 2011

Komisija danes, na svetovni dan svobode tiska, razpisuje novinarsko nagrado Lorenza Natalija 2011. Nagrada se dodeljuje za odličnost na področju časopisnega, spletnega, radijskega in televizijskega novinarstva na teme razvoja, demokracije in človekovih pravic po svetu.

„Vsak dan je med poročanjem o konfliktih in humanitarnih nesrečah ali pa tudi samo med opisovanjem človeških zgodb ogroženo življenje na tisoče novinarjev. Zdaj se v preveč delih sveta svoboda tiska še vedno spodkopava ali krši, zato bom med svojim mandatom še naprej ščitil to človekovo pravico,“ je dejal Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs. Pristavil je: „Zelo sem ponosen na razpis vsakoletne nagrade Lorenza Natalija, s katero bodo nagrajeni nekateri izmed najbolj nadarjenih novinarjev, ki poročajo o temah na področju razvoja ter prispevajo k našemu boju za odpravo revščine.“

Nagrada je priznanje izvrstnim novinarjem. Nekateri izmed njih z izpostavljanjem krivice in trpljenja veliko tvegajo. Evropska komisija je nagrado začela podeljevati leta 1992, in sicer v spomin na Lorenza Natalija, nekdanjega evropskega komisarja, ki si je prizadeval za pospeševanje razvojnih programov in programov pomoči Evropske unije. Pri nagradi sodeluje organizacija Novinarji brez meja, namenjena pa je novinarjem tiskanih medijev ter spletnim, radijskim in televizijskim novinarjem iz Evrope, Afrike, z Bližnjega vzhoda in arabskega sveta, iz Latinske Amerike, karibskih držav, pa tudi Azije in pacifiških držav.

Zmagovalci s področja tiskanih medijev in spleta bodo prejeli denarne nagrade v vrednosti 5 000 EUR (prva nagrada), 2 500 (druga nagrada) in 1 500 (tretja nagrada). Zmagovalca iz kategorij televizija in radio bosta prejela po 5 000 EUR. Prejemnik glavne nagrade bo dobil dodatnih 5 000 EUR. Zmagovalci se bodo razglasili na slavnostni podelitvi nagrad decembra 2011.

Upoštevali se bodo tisti novinarski prispevki, ki so bili objavljeni ali predvajani v obdobju od 1. julija 2010 do 31. avgusta 2011. Rok za predložitev prijav je 31. avgust 2011. Prijave je treba poslati v elektronski obliki na naslov www.lorenzonataliprize.eu.

Prijave bo ocenila neodvisna komisija glede na njihovo povezanost s temami na področjih človekovih pravic, demokracije ali razvoja, pa tudi glede na izvirnost prispevka, njegovo kakovost, poglobljenost raziskave, ki je bila opravljena, ter kakršen koli politični vpliv, ki ga je prispevek morda imel.

Koristne povezave:

Spletna stran nagrade Lorenza Natalija – www.lorenzonataliprize.eu

Stran nagrade Lorenza Natalija na facebooku –

http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095

Nagrada Lorenza Natalija na twitterju – www.twitter.com/LorenzoNataliP


Side Bar