Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/524

Brussel, 3 mei 2011

Een pakkend verhaal kan de wereld veranderen – Commissie schrijft vandaag de Lorenzo Natali-journalistenprijs voor 2011 uit

Vandaag, op de Werelddag voor de persvrijheid, laat de Commissie de Lorenzo Natali-journalistenprijsvraag voor 2011 van start gaan. De prijs wordt toegekend voor uitstekende prestaties van de geschreven pers en radio- en tv-journalisme over het thema ontwikkeling, democratie en mensenrechten in de wereld.

"Elke dag brengen duizenden journalisten hun leven in gevaar om verslag uit te brengen over conflicten en humanitaire rampen of gewoon om een menselijk verhaal te doen. In grote delen van de wereld wordt de persvrijheid vandaag nog steeds ondermijnd of geschonden en ik zal tijdens mijn mandaat dit mensenrecht blijven verdedigen", aldus Europees commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs. Hij verklaarde voorts: "Ik ben er daarom erg trots op de jaarlijkse Lorenzo Natali-journalistenprijs uit te schrijven, waarmee wij enkele van de meest getalenteerde journalisten zullen belonen die over ontwikkelingskwesties berichten en onze strijd tegen de armoede steunen."

De prijs beloont uitstekende journalisten die soms grote risico's nemen om de wereld te wijzen op onrecht en leed. De Lorenzo Natali-prijs werd in 1992 door de Europese Commissie ingesteld ter nagedachtenis van Lorenzo Natali, een voormalig Europees commissaris die de ontwikkelings- en hulpprogramma's van de Europese Unie trachtte te bevorderen. De prijs wordt verleend samen met Verslaggevers zonder Grenzen en staat open voor geschreven, online, en uitgezonden journalistiek werk uit Europa, Afrika, het Midden-Oosten en de Arabische wereld, Latijns-Amerika en het Caribische gebied, alsook Azië en het gebied van de Stille Oceaan.

Winnaars uit de geschreven of online pers ontvangen contant een prijs van 5.000 euro (1e prijs), 2.500 euro (2de prijs) en 1.500 euro (3de prijs). Winnaars uit de categorie televisie of radio krijgen elk 5.000 euro. De winnaar van de grote prijs krijgt nog eens 5.000 euro extra. De winnaars zullen op een prijsuitreikingsceremonie in december 2011 worden bekendgemaakt.

Om voor indiening in aanmerking te komen, moet het journalistieke werk zijn gepubliceerd of uitgezonden tussen 1 juli 2010 en 31 augustus 2011. Uiterste datum voor indiening is 31 augustus 2011. De indiening moet elektronisch gebeuren via www.lorenzonataliprize.eu.

De inzendingen zullen door een onafhankelijke jury worden beoordeeld op hun relevantie voor de mensenrechten, de democratie of ontwikkelingskwesties, alsook op hun originaliteit, hun kwaliteit, de diepgang van het verrichte onderzoek, en de eventuele politieke impact.

Nuttige links:

Website van de Lorenzo Natali-prijs: www.lorenzonataliprize.eu

Facebook-pagina van de Lorenzo Natali-prijs:

http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095

Twitter-account van de Lorenzo Natali-prijs: www.twitter.com/LorenzoNataliP


Side Bar