Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/524

Brüsszel, 2011. május 3.

Egy jó sztori megváltoztathatja a világot – a Bizottság ma indítja a 2011. évi Lorenzo Natali újságírói díj kiválasztási szakaszát

Ma, a sajtószabadság világnapján, a Bizottság elindította a 2011. évi Lorenzo Natali újságírói díj kiválasztási szakaszát. Az egész világra kiterjedő díjjal az írott sajtóban, a rádióban és a televízióban felmutatott, a fejlesztés, a demokrácia és az emberi jogok témakörét érintő kiemelkedő újságírói teljesítményeket jutalmazzák.

Minden nap riporterek ezrei teszik kockára életüket, miközben összetűzésekről, humanitárius katasztrófákról vagy akár csak emberi történetekről tudósítanak. A világon túl sok helyen még mindig akadályozzák vagy sértik a sajtó szabadságát; de megbízatásom ideje alatt továbbra is kiállok ezen emberi jog mellett” – nyilatkozta Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos. Hozzátette továbbá: „Ezért igen nagy örömömre szolgál, hogy meghirdethetem az idei Lorenzo Natali-díjat, amellyel a fejlesztési ügyekről beszámoló és a szegénység elleni küzdelmünkhöz hozzájáruló legtehetségesebb újságírókat jutalmazzuk.”

A díjat a legkiválóbb újságírók kapják, akik közül többen nagy kockázatokat vállalnak az igazságtalanság és a szenvedés bemutatása érdekében. Az 1992-ben alapított díjjal az Európai Bizottság Lorenzo Natali emléke előtt tiszteleg: a korábbi európai biztos munkásságát az Európai Unió fejlesztési és segélyprogramjainak bővítése fémjelezte. A „Riporterek határok nélkül” szervezettel közös díjra a nyomtatott, az online és a televíziós/rádiós sajtó újságírói jelentkezhetnek Európából, Afrikából, a Közel-Keletről és az arab világból, Latin-Amerikából és a Karib-térségből, valamint Ázsiából és a csendes-óceáni térségből.

A nyomtatott/online kategória nyertesei 5000, 2500, illetve 1500 EUR pénzdíjban részesülnek (1., 2. és 3. hely). A televíziós és a rádiós kategória nyertese egyaránt 5000 EUR-t kap. A fődíj nyertese további 5000 EUR jutalomban részesül. A nyertesek személyét a 2011. decemberi ünnepélyes díjátadáson hirdetik ki.

A pályázat feltétele, hogy a pályázó újságíró munkája 2010. július 1. és 2011. augusztus 31. között jelenjen meg a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban. A pályázatok benyújtásának határideje 2011. augusztus 31. A pályamunkákat elektronikus úton kell benyújtani a következő címen: www.lorenzonataliprize.eu.

A pályamunkákat független bírálóbizottság fogja értékelni az emberi jogok, a demokrácia és a fejlesztés témakörével való összefüggés, valamint a munka eredetisége, színvonala, a végzett kutatómunka és az esetleges politikai hatás figyelembevételével.

Hasznos linkek:

A Lorenzo Natali újságírói díj weboldala: www.lorenzonataliprize.eu

A Lorenzo Natali újságírói díj a Facebookon

http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095

A Lorenzo Natali újságírói díj a Twitteren: www.twitter.com/LorenzoNataliP


Side Bar