Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/524

Брюксел, 3 май 2011 г.

Добрите разкази могат да променят света – Комисията открива конкурса за наградата за журналистика „Лоренцо Натали“ за 2011 г.

Днес, на Световния ден на свободата на печата, Комисията поставя началото на тазгодишното издание на наградата за журналистика „Лоренцо Натали“. Наградата се присъжда за особени постижения в журналистиката в пресата, радиото и телевизията по теми, свързани с развитието, демокрацията и правата на човека в целия свят.

„Всеки ден хиляди репортери излагат живота си на риск, за да съобщават за конфликти, хуманитарни бедствия или просто за да разказват човешки истории. В твърде много части на света свободата на печата все още се поставя под въпрос или се нарушава и аз ще продължа да защитавам това човешко право през моя мандат“, заяви европейският комисар по развитието Андрис Пиебалгс. Той добави: „Ето защо съм особено горд да открия конкурса за годишната награда „Лоренцо Натали“, с която ще отдадем признание на някои от най-талантливите журналисти, които работят по теми, свързани с развитието, и допринасят за нашата борба срещу бедността.“

С наградата се отдава признание на изтъкнати журналисти, някои от които поемат големи рискове, за да изобличат несправедливостта и опишат страданието. Създадена през 1992 г. от Европейската комисия, наградата „Лоренцо Натали“ се присъжда в памет на Лоренцо Натали, бивш европейски комисар, положил усилия за насърчаване на програмите на Европейския съюз за развитие и помощ. Наградата се връчва в партньорство с „Репортери без граница“ и за нея могат да кандидатстват журналисти от печатни, онлайн, радио- и телевизионни медии, установени в Европа, Африка, Близкия изток и Арабския свят, Латинска Америка и Карибите, както и Азия и Тихоокеанския регион.

Победителите в категорията за печатни/онлайн издания ще получат парични награди от 5 000 EUR (1-ва награда), 2 500 EUR (2-ра награда) и 1 000 EUR (3-та награда). Всеки от победителите в категориите за радио и телевизия ще получи 5 000 EUR. Носителят на Голямата награда ще получи допълнителни 5 000 EUR. Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаване през декември 2011 г.

За да отговарят на условията за кандидатстване, журналистическите творби трябва да бъдат публикувани или излъчени в периода между 1 юли 2010 г. и 31 август 2011 г. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 31 август 2011 г. и те ще се приемат по електронен път на следния адрес: www.lorenzonataliprize.eu.

Журналистическите творби ще бъдат оценени от независимо жури въз основа на това доколко са свързани с въпроси на правата на човека, демокрацията или развитието, както и въз основа на тяхната оригиналност, качество, задълбоченост на разследването и възможното им политическо въздействие.

Полезни интернет адреси:

Уебсайт на наградата „Лоренцо Натали“ - www.lorenzonataliprize.eu

Страница във Facebook на наградата „Лоренцо Натали“

http://www.facebook.com/pages/Lorenzo-Natali-Journalism-Prize/206524359368095

Страница в Twitter на наградата „Лоренцо Натали“

www.twitter.com/LorenzoNataliP


Side Bar