Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/523

Bruxelles, 3 mai 2011

Tranzacții transfrontaliere: Comisia Europeană publică un studiu de fezabilitate privind dreptul european al contractelor, realizat de un grup de experți

Un grup de experți instituit de Comisia Europeană a prezentat astăzi un studiu de fezabilitate privind o viitoare inițiativă în materia dreptului european al contractelor. În aprilie 2010, Comisia a convocat grupul, format din practicieni în domeniul juridic, foști judecători și cadre didactice din mediul academic din întreaga Uniune Europeană, în vederea analizării modalităților de îmbunătățire a dreptului contractelor în UE (IP/10/595). Grupul s-a reunit lunar și a purtat un dialog permanent pe teme legate de activitatea sa cu reprezentanți ai întreprinderilor - inclusiv ai întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) - organizații ale consumatorilor și practicieni în domeniul juridic. Au participat, de asemenea, observatori din partea Parlamentului European și a Consiliului. Studiul cuprinde aspectele practice cele mai relevante într-o relație contractuală, precum drepturile care pot fi exercitate în cazul bunurilor prezentând defecțiuni și normele care desemnează clauzele contractuale ce pot fi considerate abuzive. În urma publicării de astăzi a studiului, părțile interesate pot trimite, până la 1 iulie 2011, observațiile lor privind articolele redactate de grupul de experți. Comisia va ține seama de aceste observații, precum și de rezultatele unei consultări publice încheiate în ianuarie 2011 (MEMO/11/55). Ca o etapă ulterioară, Comisia va trebui să stabilească dacă și în ce măsură textul grupului de experți poate servi ca punct de plecare pentru o inițiativă politică privind dreptul european al contractelor.

„După mai mult de 10 ani de eforturi susținute depuse de Uniunea Europeană în domeniul dreptului contractelor, îmi exprim recunoștința față de membrii grupului de experți, pentru activitatea acestora de consolidare, simplificare, modernizare și sintetizare într-un studiu de fezabilitate a lucrărilor pregătitoare elaborate până în prezent. De asemenea, este îmbucurător să constatăm că experți în dreptul contractelor aparținând unor tradiții juridice și medii profesionale foarte diverse au ajuns la un consens cu privire la acest document”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție. „Rezultatele grupului de experți sunt, fără îndoială, un pas important în efortul spre un viitor instrument european de drept al contractelor, căruia Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European i-a acordat un aviz favorabil luna trecută. Acest studiu oferă instituțiilor UE un set de instrumente pentru orice inițiativă viitoare a UE în domeniul dreptului contractelor. Intenționez să discut în continuare cu Parlamentul European, cu viitoarea președinție poloneză și cu părțile interesate, pentru a vedea dacă și în ce mod acest set de instrumente poate servi drept bază a unei inițiative politice privind dreptul contractelor, în această toamnă. Scopul meu este ca IMM-urile și consumatorii să beneficieze de un instrument de drept al contractelor ușor de utilizat, în special în cazul tranzacțiilor transfrontaliere în cadrul pieței unice.”

Context

Contractele sunt esențiale pentru gestionarea afacerilor și pentru realizarea de achiziții de către consumatori. Acestea oficializează un acord între părți și pot acoperi o gamă largă de aspecte, inclusiv vânzarea de bunuri și servicii asociate, precum serviciile de reparații și întreținere.

În contextul juridic actual, întreprinderile și consumatorii de pe piața unică se confruntă, în tranzacțiile transfrontaliere, cu legislații naționale diferite în materia contractelor. Acest lucru este în mod semnificativ diferit față de situația din SUA, unde un comerciant își poate vinde produsele în 50 de state, pe baza unui set de reguli, în pofida legislațiilor diferite din New York în California.

În cadrul UE, fragmentarea actuală a dreptului contractelor conduce la costuri mai ridicate, la sporirea incertitudinii juridice pentru întreprinderi și la scăderea încrederii consumatorilor în piața unică. Costurile de tranzacționare (precum adaptarea clauzelor contractuale și a politicilor comerciale la 27 de sisteme juridice) și incertitudinea juridică pe care o presupune aplicarea dreptului contractelor din alte state membre reprezintă obstacole pentru IMM-uri, care reprezintă 99% din întreprinderile din UE, în calea extinderii în cadrul pieței unice.

De exemplu, imaginați-vă că o societate din Regatul Unit cu șase angajați și o cifră de afaceri medie anuală de 150 000 EUR are un produs de succes și vrea să îl vândă în Europa. Societatea s-ar putea confrunta cu costuri de tranzacționare de aproximativ 275 000 EUR, reprezentând angajarea de experți în dreptul contractelor, pentru a ține seama de legislațiile celorlalte 26 de țări.

De asemenea, consumatorii sunt reticenți în a profita de piața unică din cauza incertitudinii cu privire la drepturile lor. O finlandeză ar avea posibilitatea să cumpere marca ei preferată de pantofi de la un magazin francez online la prețul de 110 EUR (fără costurile de livrare), însă ar putea să aibă în continuare mai multă încredere să plătească 150 EUR în Finlanda, deoarece, în cazul unei achiziții electronice, nu poate fi sigură că are dreptul de a cere înlocuirea pantofilor dacă tălpile se desprind după o săptămână.

În prezent, în conformitate cu strategia Europa 2020 (IP/10/225), Comisia acționează în vederea eliminării barierelor de pe piața unică pentru a impulsiona redresarea economică. Aceasta include realizarea de progrese pe calea creării unui drept european al contractelor.

În iulie 2010, în cadrul unei cărți verzi, Comisia a prezentat mai multe opțiuni vizând o abordare mai coerentă în materia dreptului contractelor. Ulterior, Comisia a organizat o consultare publică care s-a desfășurat până la 31 ianuarie 2011 și a generat 320 de răspunsuri (MEMO/11/55).

La 12 aprilie 2011, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a aprobat raportul din proprie inițiativă al doamnei Diana Wallis, care susține un drept european al contractelor cu caracter opțional (MEMO/11/236). De asemenea, Comisia a declarat că un instrument opțional ar putea fi completat cu un „set de instrumente” de referință, pentru a asigura coerența și calitatea legislației în materia dreptului european al contractelor.

Informații suplimentare:

Studiul de fezabilitate elaborat de Grupul de experți în dreptul european al contractelor:

http://ec.europa.eu/justice/policies/consumer/policies_consumer_intro_en.htm

Sala de presă a Direcției Generale Justiție:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

ANEXĂ

Alcătuirea Grupului de experți în dreptul european al contractelor

Professor Hugh Beale (United Kingdom), QC, FBA, Law Commissioner for England and Wales from 2000 to 2007 and currently Professor of Law at the University of Warwick and visiting professor at the Universities of Amsterdam in the Netherlands and Oxford in the United Kingdom.

Professor Eric Clive (United Kingdom), CBE, FRSE, member of the Scottish Law Commission from 1981 to 2000 and visiting Professor of Scots Law at the University of Edinburgh.

Dr Susanne Czech (Austria), Secretary General at the European E-commerce and Mail Order Trade Association.

Professor Fernando Gomez (Spain), Professor of Law and Economics at Universitat Pompeu Fabra in Barcelona.

Professor Luc Grynbaum (France), Professor of Law at Université Paris-Descartes in Paris.

Professor Torgny Håstad (Sweden), judge at the Swedish Supreme Court until December 2010 and currently Professor of Law at Uppsala University.

Professor Martijn Hesselink (Netherlands), Professor of Law at the University of Amsterdam.

Professor Miklos Kiraly (Hungary), Professor of Law at the Eötvös Loránd University in Budapest.

Professor Irene Kull (Estonia), Professor of Law at the Faculty of Law in Tartu.

Maître Pierre Levêque (France), Lawyer at the Paris Bar.

Professor Paulo Mota Pinto (Portugal), Professor of Law at the Universidade de Coimbra.

Professor Jerzy Pisulinski (Poland), Professor of Law at the Jagiellonnian University in Kraków.

Mr Bob Schmitz (Luxembourg), representative of the Consumer Union of Luxembourg.

Professor Hans Schulte-Nölke (Germany), Professor of Law and Director at the European Legal Studies Institute in Osnabrück.

Professor Jules Stuyck (Belgium), lawyer at the Brussels Bar and Professor of Law at the University of Leuven.

Professor Anna Veneziano (Italy), Professor of Law at the Università degli Studi di Teramo.

Ms Ioana Lambrina Vidican (Romania), Notary in Bucharest.


Side Bar