Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/479

Brussel, 18 april 2011

Digitale Agenda: kinderen maken op steeds jongere leeftijd gebruik van sociale netwerken; velen zijn zich niet bewust van elementaire privacyrisico's, aldus onderzoek

77% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 13-16 jaar en 38% in de leeftijdsgroep van 9-12 jaar in de EU heeft een profiel op een sociale netwerksite, aldus een pan-Europees onderzoek dat werd uitgevoerd voor de Europese Commissie. Een kwart van de kinderen die gebruik maken van sociale netwerksites zoals Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw of Myvip, verklaart dat hun onlineprofiel voor iedereen toegankelijk is en veel kinderen vermelden bij hun profiel ook hun adres en/of telefoonnummer. Hieruit blijkt wel het belang van de komende evaluatie door de Europese Commissie van de tenuitvoerlegging van de Safer Social Networking Principles for the EU. Deze overeenkomst kwam in 2009 tot stand onder impuls van de Commissie (IP/09/232) en hield in dat de belangrijkste sociale netwerkbedrijven ermee instemden maatregelen uit te voeren om te zorgen voor onlineveiligheid van minderjarige gebruikers. De onlineveiligheid van kinderen is een belangrijk onderdeel van de Digitale Agenda voor Europa (zie IP/10/581, MEMO/10/199 en MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda, zei hierover:" Steeds meer kinderen begeven zich op sociale netwerksites maar ze nemen vaak onvoldoende maatregelen om zichzelf online te beschermen. Deze kinderen lopen risico's en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers. Alle sociale netwerkbedrijven dienen er dan ook onmiddellijk voor te zorgen dat alleen personen op de lijst van toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van hun minderjarige gebruikers en dat dit niet toegankelijk is voor zoekmachines. De bedrijven die de Safer Networking Principles van de EU nog niet hebben ondertekend dienen dit zo spoedig mogelijk te doen om de veiligheid van onze kinderen te waarborgen."

Kinderen zijn actieve gebruikers van sociale netwerksites

Uit het vandaag door het EUKidsOnline netwerk bekendgemaakte onderzoek, dat werd gehouden onder 25.000 jongeren in 25 Europese landen, blijkt dat 38% van de 9-12-jarigen verklaart een profiel te hebben op een sociale netwerksite. Dit percentage varieert van 70% in Nederland tot 25% in Frankrijk. Sociale netwerken zijn nog populairder bij teenagers: 77% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 13‑16 jaar verklaart een profiel te hebben.

15% van de kinderen in de leeftijdsgroep 9-12 jaar verklaart meer dan 100 contacten te hebben op hun profiel, waarbij Hongarije het hoogste scoort met 47%. Van de kinderen in de leeftijdsgroep van 13-16 jaar, hebben kinderen in België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en het VK eerder meer dan 100 contacten dan kinderen in andere landen.

Veel kinderen hebben een profiel dat voor iedereen toegankelijk is

Een kwart van de kinderen op sociale netwerksites verklaart dat hun profiel voor iedereen toegankelijk is. Eén vijfde van hen vermeldt op dit profiel ook zijn adres en/of telefoonnummer. In 15 van de 25 landen is het nog waarschijnlijker dat kinderen in de leeftijdsgroep van 9-12 jaar een profiel hebben dat toegankelijk is voor iedereen.

Slechts 56% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 11-12 jaar verklaart te weten hoe ze de privacyinstellingen op hun sociale netwerkprofiel kunnen veranderen. Oudere kinderen zijn hier vaardiger in en 78% van de kinderen in de leeftijdsgroep van 15-16 jaar zegt te weten hoe dit moet.

Wat doet de Commissie?

De Commissie houdt toezicht op de tenuitvoerlegging van de Safer Social Networking Principles for the EU, de zelfregulerende overeenkomst die werd ondertekend door sociale netwerkbedrijven, waarin zij zich ertoe verbinden een reeks maatregelen uit te voeren teneinde de veiligheid van hun diensten voor minderjarigen te verzekeren.

De Commissie zal binnenkort de eerste reeks resultaten bekendmaken van de evaluatie van de tenuitvoerlegging van de Safer Social Networking Principles for the EU door de volgende ondertekenaars: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti en Zap (zie IP/09/232, IP/10/144).

Het vandaag gepubliceerde verslag laat tevens zien dat sommige van de sociale netwerksites die populair zijn bij jongeren in Europa de Safer Social Networking Principles niet hebben ondertekend.

Omdat kinderen op steeds jongere leeftijd gebruik maken van het internet en sociale netwerkdiensten en meer kinderen toegang hebben tot het internet via mobiele apparatuur, heeft de Commissie de aanzet gegeven tot een evaluatie van de huidige zelfregulerende overeenkomsten van deze industrie. Sociale netwerkbedrijven, fabrikanten van mobiele apparatuur en spelconsoles, aanbieders van internetdiensten, aanbieders van mobiele toepassingen en inhoud, consumentenorganisaties, onderzoekers en kinderorganisaties zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het samenwerkingsplatform. Deze dialoog zal voortbouwen op de resultaten die zijn geboekt met de Safer Social Networking Principles for the EU (zie bijlage en IP/09/232, IP/10/144) en de Europese kaderovereenkomst over veiliger gsm-gebruik bij tieners en kinderen (zie IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Voor verdere informatie:

Programma voor een veiliger internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Concrete tips voor ouders over hoe hun kind veilig online kan gaan

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Digitale Agenda website:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Website van Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Volg Neelie Kroes op Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Bijlage

Tabel 1: Gebruik van sociale netwerksites door kinderen per land en leeftijdscategorie

  • % 9-12 jaar

  • % 13-16 jaar

QC313: Heb je een EIGEN profiel op een socialenetwerksite dat je momenteel gebruikt, of niet?

Basis: Alle kinderen die gebruik maken van het internet.


Side Bar