Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/479

Bruxelles, den 18. april 2011

Den digitale dagsorden: Børn bruger de sociale netværkstjenester i en stadig yngre alder, og mange kender ikke risikoen for krænkelse af deres privatliv, viser en undersøgelse

77 % af de 13-16-årige og 38 % af de 9-12-årige unge i EU har en profil på en social netværkstjeneste, fremgår det af en EU-undersøgelse, som er blevet gennemført for Europa-Kommissionen. Men en fjerdedel af de børn, der bruger sociale netværkstjenester såsom Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw og Myvip, siger, at deres profil er indstillet på "public", hvad der indebærer, at alle kan se den, og mange af disse sites viser børnenes adresse og/eller telefonnummer. Tallene understreger vigtigheden af Kommissionens snarlige revision af gennemførelsen af principperne for sikrere sociale netværk i EU. Aftalen blev tilvejebragt af Kommissionen i 2009 (IP/09/232), da de store sociale netværkstjenester accepterede at gennemføre foranstaltninger, der skulle garantere online-sikkerheden for deres brugere på under 18 år. Børns online-sikkerhed er en vigtig del af den digitale dagsorden for Europa (se IP/10/581, MEMO/10/199 og MEMO/10/200).

Neelie Kroes, Europa-Kommissionens næstformand med ansvar for den digitale dagsorden, sagde: “Et stigende antal børn besøger de sociale netværk, men mange træffer ikke de fornødne foranstaltninger til at beskytte sig selv online. Disse børn udsætter sig selv for fare og risiko og er sårbare over for stalkers og groomers. Alle sociale netværkstjenester bør derfor straks sørge for, at mindreåriges profiler automatisk kun kan besøges af deres godkendte lister over kontakter og uden for søgemaskinernes rækkevidde. Og de selskaber, der endnu ikke har underskrevet EU's principper for sikrere sociale netværk, bør straks gøre det for at garantere børnenes sikkerhed."

Børn er aktive brugere af de sociale netværk

Den undersøgelse af 25 000 unge i 25 europæiske lande, der i dag offentliggøres af netværket EUKidsOnline, viser, at 38 % af de 9-12-årige unge siger, at de har en profil i de sociale netværkstjenester, med udsving fra 70 % i Nederlandene til 25 % i Frankrig. Sociale netværk er endnu mere populære hos teenagere, hvor 77 % af de 13-16-årige siger, at de har en profil.

15 % af de 9-12-årige siger, at de har mere end 100 kontakter på deres profil (helt op til 47 % i Ungarn). Blandt de 13-16-årige har belgiske, danske, græske, ungarske, italienske, nederlandske, norske, polske, svenske og britiske børn sandsynligvis mere end 100 kontakter i modsætning til børn fra andre lande.

Mange børn har offentlige profiler, som alle har adgang til

En fjerdedel af børnene på de sociale netværk siger, at alle har adgang til deres profiler. En femtedel af de børn, hvis profil alle har adgang til, viser deres adresse og/eller telefonnummer. I 15 af de 25 lande har sandsynligvis flere af de 9-12-årige offentlige profiler end de 13-16-årige.

Kun 56 % af de 11-12-årige siger, at de ved, hvordan de kan ændre privacy-indstillingen af deres profiler på de sociale netværk. Derimod siger 78 % af de 15- 16-årige, at de ved, hvordan de kan ændre denne indstilling.

Hvad gør Kommissionen?

Kommissionen overvåger gennemførelsen af principperne for sikrere sociale netværk i EU, som er den selvregulerende aftale, der er underskrevet af sociale netværkstjenester, som derved forpligter sig til at gennemføre en række foranstaltninger i deres tjenesteydelser for at garantere mindreåriges sikkerhed.

Kommissionen vil inden længe offentliggøre den første gruppe af resultater af vurderingen af den gennemførelse af principperne for sikrere sociale netværk i EU, der er foretaget af følgende underskrivende parter: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti og Zap (se IP/09/232, IP/10/144).

Den rapport, der offentliggøres i dag, viser også, at nogle af de sociale netværk, der er populære blandt unge i Europa, ikke har underskrevet principperne for sikrere sociale netværk.

Da alderen af de børn, der benytter internettet og de sociale netværk, er faldende, og stadig flere børn får adgang til internettet gennem mobiltelefoner, har Kommissionen iværksat en undersøgelse af de gældende selvregulerende aftaler med tjenesteydere på dette område. Sociale netværkstjenester, producenter af mobiltelefoner og spillekonsoler, internetserviceudbydere, mobiltelefonprogrammer og indholdsudbydere, forbrugerorganisationer, forskere og børneorganisationer vil blive indbudt til at deltage i denne samarbejdsplatform. Dialogen vil bygge videre på resultaterne af Principperne for sikrere sociale netværk i EU (se bilag og IP/09/232, IP/10/144) og den europæiske ramme for sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn (se IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Yderligere oplysninger:

Program for sikkert internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Konkrete tips til, hvordan forældre kan beskytte deres børn online:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Webside for den digitale dagsorden:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Neelie Kroes' website:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Følg Neelie Kroes på Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Bilag

Figur 1: Børns brug af de sociale netværkstjenester opdelt efter land og alder

  • % 9-12 år

  • % 13-16 år

QC313: Har du din EGEN profil i et socialt netværk, som du regelmæssigt benytter, eller ikke?

Basis: Alle børn, der bruger internettet.


Side Bar