Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/479

Брюксел, 18 април 2011 г.

Програма в областта на цифровите технологии: децата използват социалните мрежи от по‑ранна възраст; много от тях не са наясно с основни рискове от злоупотреба с лична информация, сочи проучване

Седемдесет и седем процента от 13-16-годишните и 38 % от 9‑12‑годишните деца в ЕС имат профил в сайт за социални контакти, сочат резултатите от общоевропейско проучване, проведено по поръчка на Европейската комисия. Освен това една четвърт от децата, които използват сайтове за социални контакти като Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw или Myvip, казват, че техният профил е „публичен“ (т.е. може да бъде видян от всеки), а много от тях даже са вписали своя адрес и/или телефонен номер. Данните подчертават колко е важен прегледът на прилагането на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, който предстои да бъде направен от Комисията. Споразумението за тези принципи беше сключено с нейното посредничеството през 2009 г. (IP/09/232), когато големи компании в областта на социалните мрежи поеха ангажимент да прилагат мерки за обезпечаване на сигурността в интернет на техните потребители под 18-годишна възраст. Безопасността на децата в интернет е важна част от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (виж IP/10/581, MEMO/10/199 и MEMO/10/200).

Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии, заяви: „Все повече деца се регистрират в сайтове за социални контакти, но много от тях не вземат необходимите мерки за собствената си защита в интернет. Тези деца се излагат на опасност, стават уязвими за злонамерени хора и прелъстители. Ето защо всички компании за социални мрежи трябва незабавно да направят профилите на малолетните и непълнолетните достъпни по подразбиране само за одобрения списък с контакти и да ги изключат от обхвата на интернет търсачките. Компаниите, които още не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, трябва незабавно да го направят, за да бъде подсигурена безопасността на нашите деца.“

Децата са активни потребители в сайтовете за социални контакти

Днес мрежата EUKidsOnline публикува проучване, проведено сред 25 000 младежи в 25 европейски страни, в което 38 % от децата на възраст 9-12 години твърдят, че имат профили в сайтове за социални контакти. Техният дял варира в различните държави — от 70 % в Нидерландия до 25 % във Франция. Социалните мрежи са още по-популярни сред юношите — 77 % от 13‑16‑годишните посочват, че имат профил.

Петнадесет процента от 9-12-годишните заявяват, че имат над 100 контакта в своите профили, като този показател е най-висок в Унгария — 47 %. В групата на 13-16-годишните за децата от Белгия, Дания, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Швеция и Обединеното кралство е по-вероятно, отколкото за другите деца, да имат над 100 контакта в профилите си.

Много деца имат профили, които могат да бъдат видени от всеки

Една четвърт от децата, регистрирани в сайтове за социални контакти, посочват, че техният профил е публично достъпен. Една пета от децата, които имат профили с публичен достъп, заявяват, че са посочили своя адрес и/или телефонен номер. В 15 от 25 държави публично достъпни профили е по-вероятно да имат 9-12-годишните, отколкото 13-16-годишните.

Едва 56 % от 11-12-годишните твърдят, че са наясно как да променят настройките за поверителност на профила си в социалната мрежа. Юношите са по-наясно с начините за промяна на тези настройки — 78 % от 15‑16‑годишните смятат себе си за информирани по въпроса.

Какви мерки предприема Комисията?

Комисията следи прилагането на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС и споразумението за саморегулиране, подписано от компаниите за социални мрежи, с което те се ангажират да приложат редица мерки спрямо предлаганите от тях услуги, за да се осигури безопасността на малолетните и непълнолетните.

Скоро Комисията ще публикува първата част от резултатите от оценката на прилагането на Принципите за по-безопасни социални мрежи в ЕС по отношение на следните страни по споразумението: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti и Zap (вж. IP/09/232, IP/10/144).

Публикуваният днес доклад също така показва, че някои от популярните сред подрастващите в Европа сайтове за социални контакти не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти.

Като се има предвид все по-ниската възраст на децата, които използват интернет и социалните мрежи, както и факта, че все повече деца имат достъп до интернет чрез мобилни устройства, Комисията започна преглед на действащите в момента браншови споразумения за саморегулиране в тази насока. Към платформата за сътрудничество ще бъдат поканени да се присъединят компаниите за социални мрежи, производителите на мобилни устройства и конзоли за игри, доставчиците на интернет услуги, доставчиците на мобилни приложения и съдържание, потребителските организации, изследователите и детските организации. Този диалог ще се гради на постиженията на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС (виж приложението и IP/09/232, IP/10/144) и на Европейската рамка за по-безопасно използване на мобилни телефони от юноши и деца (виж IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

За повече информация:

Програма „По-безопасен интернет“:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Конкретни съвети към родителите за това как да осигурят безопасност на детето си в интернет

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Уебсайт на Програмата в областта на цифровите технологии:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Уебсайт на Нели Крус:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Нели Крус в Туитър:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Приложение

Фигура 1: Използване на сайтове за социални контакти от деца по държава и възраст

  • Процент от 9-12-годишните

  • Процент от 13-16годишните

QC313: Имате ли собствен профил на сайт за социални контакти, който понастоящем ползвате или не?

Основа: Всички деца, които ползват интернет.


Side Bar