Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/474

Brüsszel, 2011. április 14.

Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT): a Bizottság konzultációt folytat a jövőbeli stratégiáról

Brüsszel, április 14. – Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet sikeres indulását követően az Európai Bizottság a mai napon nyilvános konzultációt indít az EIT jövőbeli stratégiájáról. A konzultáció eredményeit felhasználják az EIT „stratégiai innovációs menetrendjéhez”, amelyre vonatkozóan a Bizottság ez év végéig tervez javaslatot tenni. A menetrend kiemeli, melyek az intézet fő prioritásai 2020-ig, és figyelmet fordít az intézet küldetésére és célkitűzéseire, finanszírozására, valamint azokra a témákra, amelyekkel az intézet az elkövetkezőkben foglalkozik majd. Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, akinek az illetékességébe az EIT tartozik, egy budapesti konferencián jelenti majd be a konzultációt.

„Az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel új együttműködést építünk a felsőoktatás, a kutatás és az üzleti élet között. A Bizottság kész meghallgatni partnerei véleményét, mielőtt véglegesítené a jövőbeli stratégiáról szóló javaslatot. Célunk, hogy tanuljunk az intézet első működési szakaszának tapasztalataiból, és előkészítsük az EIT bővítését. Az intézetben nagy lehetőségek rejlenek arra, hogy az innováció és a vállalkozói készségek motorjává váljon Európában” – jelentette ki Vasziliu biztos.

Az EIT igazgatási székhelye Budapesten található, de Barcelonától Stockholmig 16 európai helyszínen működik a köz- és magánszféra közötti, határokon átnyúló partnerségek keretében, melyek „tudományos és innovációs társulásokként” (rövidítve TIT-ek) ismertek. A TIT-ek összekötő szerepet játszanak a legkiválóbb felsőoktatási intézmények, kutatóközpontok és a vállalkozások között. Eddig három TIT jött létre: egyikük a fenntartható energiára („InnoEnergy”), a másik az éghajlatváltozásra („Climate”), míg a harmadik az információs és kommunikációs társadalomra (EIT ICTLabs) fókuszál.

A konzultáció kiegészíti az uniós kutatás- és innovációfinanszírozás jövőjéről szóló széleskörű vitát (lásd a Bizottság Kihívásból lehetőség: az európai uniós kutatás- és innovációfinanszírozás közös stratégiai kerete felé című, 2011. február 9-i zöld könyvét).

A következő lépések

A konzultációhoz április 14-től lehet hozzászólni. Az érdekelt felek június 30-ig nyújthatják be észrevételeiket. Az eljárás eredményei, egy független értékelés és az EIT javaslata alapján a Bizottság 2011 decemberéig előterjeszti a stratégiai innovációs menetrendet.

Háttér

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) olyan autonóm uniós testület, mely az úttörő jellegű tudományos és innovációs társulásokon keresztül világszínvonalon is meghatározó innováció ösztönzésére törekszik. Az EIT a 2007-től 2013-ig tartó időszakra 309 millió eurót kapott az Unió költségvetéséből. A TIT-ek vezetői a közelmúltban írtak alá hét évre szóló partnerségi megállapodásokat az EIT-vel. A megállapodások közé tartozik egy legfeljebb 10 millió euró összegű kezdő támogatás minden egyes TIT számára. Ez az összeg a következő évben minden egyes TIT esetében átlagosan 20 millió euróra nő. Így a TIT-ek megkezdhetik oktatási programjaikat, melyekbe az EIT nevét viselő mesterképzések és doktori képzések tartoznak, beindíthatják kutatási projektjeiket, emellett pedig segítséget tudnak nyújtani új vállalkozások beindításához. Az InnoEnergy TIT egyedül csaknem 2000 hallgató, illetve szakmai pályafutása közepén járó szakember oktatását és képzését tervezi megvalósítani a következő három évben, emellett pedig 20 vállalat beindítása szerepel tervei között.

Hivatkozások

Az EIT honlapja


Side Bar