Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/465

Bruxelles, 12 aprilie 2011

Pescuit: Campania UE ”zero toleranță” împotriva pescuitului ilicit se înăsprește

Noul sistem al UE pentru controlul pescuitului a devenit complet operațional, ceea ce va face mult mai dificilă pentru pescari eludarea reglementărilor privind pescuitul ilegal. Adoptarea de reguli detaliate privind modul de desfășurare a controalelor de-a lungul întregului lanț comercial „din plasă în farfurie”, permite UE să se rupă de trecut și să pună bazele unei veritabile tradiții de respectare a reglementărilor, în scopul de a stăvili pescuitul excesiv și de a facilita o dezvoltare cu adevărat durabilă a pescuitului în UE. Noul sistem asigură trasabilitatea de-a lungul întregului lanț, din momentul capturării peștelui și până în momentul în care acesta ajunge la consumator. Autoritățile statelor membre pot surprinde neregulile în orice punct al lanțului comercial și pot identifica persoanele care s-au făcut vinovate de aceste nereguli. Inspecțiile vor fi efectuate în același mod pe întregul teritoriu european. Colectarea și controlul încrucișat al datelor se realizează electronic. Iar odată ce produsul a ajuns în magazine, consumatorul are garanția că peștele a fost pescuit în mod legal. Atunci când o persoană încalcă legea, acea persoană riscă aceleași sancțiuni grave, indiferent de locul unde se află și de naționalitate. Dacă persoana respectivă este prinsă în mod repetat pescuind ilicit, aceasta va sfârși prin a-și pierde licența, ca urmare a instituirii unui nou sistem de puncte.

Dacă nu suntem capabili să asigurăm aplicarea propriilor noastre reguli, subminăm credibilitatea întregii politici comune în domeniul pescuitului, oricât de solidă ar fi aceasta. Dispunem acum de un sistem complex de control și implementare și mă aștept ca regulile UE privind pescuitul să fie respectate cu mai multă strictețe de acum înainte. Nu mai putem permite nici măcar unei minorități nesemnificative a pescarilor să ignore aceste reguli fără să suporte consecințele. Acest lucru nu este doar injust, ci subminează și eforturile de conservare; perturbă piețele prin concurența neloială; îi penalizează pe acei pescari care respectă legea și paralizează procesul circular de respectare a regulilor; și, cel mai important, decimează stocurile de pește”, a afirmat Comisarul pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki.

Pentru ca Regulamentul din 2010 privind controlul să devină pe deplin aplicabil, a fost nevoie de adoptarea unor norme de implementare. Noile norme:

  • permit un control „din plasă în farfurie”, acoperind toate etapele lanțului de distribuție; sistemul de trasabilitate le permite inspectorilor să descopere neregulile în orice punct al lanțului.

  • oferă mecanisme concrete de control, menite să asigure condiții de concurență echitabile pentru pescari, pentru alți operatori și pentru statele membre. Sancțiunile au fost armonizate și a fost introdus un nou sistem de puncte, astfel încât încălcările grave să antreneze repercusiuni similare în toate statele membre.

  • aduc o simplificare majoră, întrucât regulile aplicabile controlului pescuitului în UE, care anterior erau împărțite în numeroase instrumente diferite, sunt acum centralizate într-un singur text.

  • extind sfera de utilizare a noilor tehnologii, ceea ce, pe de o parte, reduce costurile administrative suportate de operatori și autorități și, pe de altă parte, facilitează mult verificarea datelor, sporind astfel eficiența.

Noul regulament prezintă, de asemenea, în detaliu mecanismele care pot fi utilizate de Comisie pentru a asigura respectarea normelor de către statele membre: atribuții extinse în ceea ce privește verificarea, inspecții și auditări independente, anchete administrative, suspendarea sau retragerea fondurilor UE, precum și reducerea cotelor și a efortului de pescuit în situația în care sistemul de control al unui stat membru pare a fi ineficace.

Pentru a facilita implementarea, Comisia acordă asistență financiară statelor membre, prin cofinanțarea anumitor tipuri de proiecte, în special a celor care se concentrează pe noile tehnologii.

Context

Regulile și sistemele de control din domeniul pescuitului sunt convenite la nivelul UE, dar sunt implementate și puse în practică de autoritățile naționale și de inspectorii din statele membre UE.

Regulamentul de implementare care tocmai a fost adoptat încheie o reformă exhaustivă a Politicii UE privind controlul pescuitului, inițiată în 2008. Noul sistem se sprijină pe trei piloni: un Regulament de combatere a pescuitului ilicit, care va garanta că toate produsele de pescărie exportate de UE și importate de aceasta respectă pe deplin toate măsurile relevante privind conservarea și administrarea; un Regulament privind autorizațiile de pescuit, pe baza căruia operatorii din UE pot fi autorizați să pescuiască în afara apelor UE, iar operatorii străini să pescuiască în apele UE; și Regulamentul propriu-zis privind controlul, care introduce un cadru juridic complet nou în ce privește controlul și implementarea politicii comune în domeniul pescuitului.

Pentru informații suplimentare

Memo/11/234

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/control/index_en.htm

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/damanaki/index_en.htm


Side Bar