Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/465

Brüsszel, 2011. április 12.

Halászat: hatékonyabb eszközöket kap az illegális halászattal szemben „zéró toleranciát” hirdető uniós kampány

Az EU új halászati ellenőrző rendszerének teljes körű működésbe lépésével a halászok számára sokkal nehezebbé válik megúszni az illegális halászat következményeit. A „hálótól a tányérig” tartó piaci lánc egészén elvégzendő ellenőrzésekre vonatkozó részletes szabályok elfogadásával az EU szakíhat a múlttal, és egy ténylegesen szabálykövető kultúrát teremthet a túlhalászás megállítása és az EU halászatának valóban fenntarthatóvá tétele érdekében. Az új rendszer a hal kifogásától a fogyasztóig tartó lánc egésze alatt biztosítja a nyomonkövethetőséget. A tagállami hatóságok a piaci lánc bármely eleménél kiszúrhatják a visszaéléseket, és vissza tudják fejteni azokat a bűnösig. Európa egészében ugyanúgy fogják elvégezni az ellenőrzéseket . Az adatok gyűjtése és egyeztetése elektronikus úton történik. A boltokba kerülő termékekről pedig a fogyasztók tudhatják majd, hogy legális keretek között halászták azokat. A szabályokat megszegőkre – tartózkodási helyüktől és nemzetiségüktől függetlenül – ugyanolyan szigorú szankciók várnak. És amennyiben többször is illegális halászaton kapják őket, az új pontrendszer alapján be fogják vonni az engedélyüket.

Ha nem tudjuk betartatni a saját szabályainkat, ezzel aláássuk az egész közös halászati politikai hitelét – mindegy, hogy egyébként mennyire lenne megfelelő ez a politika. Most már van egy átfogó rendszerünk az ellenőrzésre és a szabályok érvényesítésére, és arra számítok, hogy innentől kezdve javulni fog az EU halászati szabályainak betartása. Nem engedhetjük meg többé, hogy a halászoknak akár csak egy kis része is figyelmen kívül hagyja a szabályokat, és megússza ezt. Ez nemcsak tisztességtelen, de aláássa a halállomány védelme érdekében tett erőfeszítéseket, a tisztességtelen verseny által torzulásokat okoz a piacon, hátrányba hozza a szabálykövető halászokat és megszakítja a megfelelési láncot, legfőképpen pedig pusztítja a halállományt - jelentette ki Maria Damanaki, tengerügyi és halászati biztos.

A 2010-es ellenőrzési rendelet teljes alkalmazhatóságához szükség volt a végrehajtási szabályok elfogadására. Az új szabályok:

  • lehetővé teszik az ellátási lánc „hálótól a tányérig” tartó, minden elemre kiterjedő ellenőrzését; a nyomonkövethetőségi rendszerrel pedig az ellenőrök a lánc bármely pontjánál kiszűrhetik a visszaéléseket.

  • világos mechanizmusokon keresztül kiegyenlített játékteret teremtenek a halászok, egyéb gazdasági szereplők és a tagállamok számára. A szankciók harmonizálása és az új pontrendszer garantálják azt, hogy a súlyos szabálysértések minden tagállamban hasonló jogkövetkezményekkel járnak.

  • jelentős mértékű egyszerűsítést is jelentenek, hiszen az európai uniós halászati ellenőrzés területén alkalmazandó, korábban sok-sok különböző jogi eszközben szétszórva fellelhető szabályok most egyetlen szövegbe kerültek.

  • általánossá teszik az új technológiák használatát, amelyek egyrészt csökkentik a gazdasági szereplők és a hatóságok adminisztratív költségeit, másrészt sokkal egyszerűbbé, ezáltal hatékonyabbá teszik az adatok ellenőrzését.

Az új rendelet szabályozza azokat a mechanizmusokat is, amelyekkel a Bizottság biztosíthatja, hogy a tagállamok betartsák a szabályokat: megerősített ellenőrzési jogosítványok, önálló ellenőrzések és átvilágítások, igazgatási vizsgálatok, EU-s támogatások felfüggesztése vagy visszavonása, továbbá a kvóták és a halászati erőkifejtés csökkentése, amennyiben a tagállami ellenőrzési rendszer nem bizonyul elég hatékonynak.

A végrehajtás megkönnyítése érdekében a Bizottság bizonyos típusú, különösen az új technológiára koncentráló projektek társfinanszírozása formájában pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak.

Háttér-információk

A halászatra és az ellenőrzési rendszerekre vonatkozó szabályokat európai uniós szinten állapítják meg, de végrehajtásuk és ellenőrzésük a tagállamok nemzeti hatóságainak és ellenőreinek feladata.

A most elfogadott végrehajtási rendelettel teljessé válik az EU halászati ellenőrzési politikájának 2008-ban megkezdett átfogó reformja. Az új rendszer három pilléren nyugszik: az illegális halászat ellen kidolgozott rendeleten, amely biztosítani fogja, hogy az EU-ba behozott és az innen kivitt valamennyi halászati termék teljes mértékben megfelel a halállományok védelmével és kezelésével kapcsolatos rendelkezéseknek; a halászati engedélyekről szóló rendeleten, amely annak kereteiről rendelkezik, hogy az európai uniós gazdasági szereplők számára miként lehet engedélyezni az EU vizein kívüli halászatot, illetve a külföldi szereplőknek az EU vizein belüli halászatot; továbbá magán az ellenőrzésről szóló alaprendeleten, amely teljesen új jogi kereteket ad a közös halászati politika ellenőrzésének és végrehajtásának.

További információk:

Memo/11/234

http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/control/index_hu.htm

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/damanaki/index_en.htm


Side Bar