Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/462

Bryssel den 12 april 2011

EU välkomnar företrädare från hela världen till internationellt rekryteringsseminarium

I dag kommer en grupp företrädare för inflytelserika nationella och internationella ledningsorgan att träffas i Bryssel för att diskutera framtiden när det gäller rekrytering inom den offentliga sektorn. Värd för evenemanget står Maroš Šefčovič, kommissionens vice ordförande och kommissionär med ansvar för kontakter mellan EU:s institutioner och administration. Tanken är att ringa in och dela med sig av bästa praxis för att kunna garantera kvaliteten på personalen och en effektiv ”cost-per-hire” inom den offentliga sektorn.

Seminariet är ett första försök att på global basis föra samman ledande företrädare från den offentliga sektorn på nationell och internationell nivå. Det äger rum i en tid av ekonomisk osäkerhet med alla de utmaningar som det innebär, i kombination med växande konkurrens från andra sektorer på arbetsmarknaden.

I ett samtal med journalister inför evenemanget hade Maroš Šefčovič följande att säga: ”Personalanskaffning och rekrytering blir allt viktigare frågor för organisationer inom den offentliga sektorn i hela världen. Dessa behöver mer än någonsin se till att de får valuta för pengarna i dessa tider av åtstramningar. Vi anser att vi på kort tid har kommit en bra bit på väg när det gäller att förbättra EU:s metoder att selektera personal, och jag ser fram emot att dela med mig av våra kunskaper och erfarenheter med våra partner från hela världen.”

I den internationella grupp av företrädare som deltar i seminariet märks FN, Afrikanska unionen, kanadensiska Public Service Commission, Internationella organisationen för migration (IOM) och Europarådet – liksom flera EU-medlemsländer. Dessutom kommer de verkställande direktörerna för Association of Test Publishers och brittiska Association of Graduate Recruiters att bidra med sin expertis om metoder för selektering av personal inom den offentliga sektorn och rekrytering av universitetsutbildade.

Evenemanget arrangeras i kölvattnet efter en genomgripande modernisering av EU:s selekteringsmetoder som nu övergått från kunskapsbaserade till färdighets­baserade tester och att en årlig cykel införts som ska göra ansökningsperioderna mer förutsägbara för intresserade sökande.

David Bearfield, direktör för Epso, som ledde EU:s modernisering av selekterings­förfarandena, välkomnar evenemanget: ”Vi är mycket glada över att de senaste sex månaderna ha kunnat dela med oss av erfarenheterna av vår moderniserings­process med flera internationella partner. Dagens evenemang är ett fantastiskt tillfälle för oss att fortsätta vårt arbete tillsammans för att förbättra rekryteringen inom den internationella offentliga sektorn. Det är något som ligger i allas intresse.”

Alla med universitetsexamen har nu bara några dagar på sig att ansöka till 2011 års rekryteringsomgång av nya EU-tjänstemän (AD-nivå) som avslutas kl. 12 (belgisk tid) den 14 april 2011.


Side Bar