Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/462

Brüsszel, 2011. április 12.

Az EU üdvözli a nemzetközi toborzó szeminárium résztvevőit

A mai napon tekintélyes nemzeti és nemzetközi szervek képviselői üléseznek Brüsszelben, hogy megvitassák a közszférában zajló munkaerő-felvétel jövőjét. Az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič szervezésében tartott szeminárium célja, hogy beazonosítsák és megosszák egymás között a bevált módszereket, és ezzel szavatolják az alkalmazottak magas szakmai színvonalát és a felvétel költséghatékonyságát a közszférában.

A szemináriumot –, melynek keretében első alkalommal ül össze nemzeti és nemzetközi szinten a közszektor számos vezető képviselője – az teszi különösen időszerűvé, hogy a gazdasági bizonytalanság számos kihívást hordoz magában, és a munkaerőpiac egyéb szereplői egyre keményebb versenytársként lépnek fel.

Maroš Šefčovič alelnök a rendezvény előtt az újságíróknak a következőképpen nyilatkozott: „A személyzettel és a munkaerő-felvétellel kapcsolatos kérdések világszerte egyre fontosabbak a közigazgatási intézmények szempontjából, amelyeknek a megszorítások idején mindinkább feladatuk biztosítani, hogy a pénzeket a lehető legeredményesebben használják fel. Meggyőződésünk, hogy rövid idő alatt jelentős lépéseket tettünk az uniós alkalmazottak felvételi eljárásának javítása terén, és örömömre szolgál, hogy ismereteinket és tapasztalatainkat ezúttal a világ különböző részeiről érkező partnereinkkel is megoszthatjuk.”

A szeminárium nemzetközi résztvevői között található az ENSZ, az Afrikai Unió, a kanadai közszolgálati bizottság, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, az Európa Tanács és számos EU-tagállam. Emellett szakelőadást tart a nemzetközi tesztkiadó-társulat (ATP) és a diplomások toborzására szakosodott irodák brit egyesületének (AGR) igazgatója a közszféra munkaerő-felvételéről, illetve a diplomások toborzásáról.

A rendezvényt megelőzően az EU felvételi módszerei jelentős korszerűsítésen estek át, amelynek részeként a tudásalapúról áttértek a készségalapú tesztekre és – annak érdekében, hogy a diplomás munkavállalók számára tervezhetőbbek legyenek a jelentkezési időszakok – bevezetésre került a vizsgák éves ciklusa.

David Bearfield, az EU kiválasztási folyamatainak korszerűsítéséért felelős EPSO igazgatója az alábbi szavakkal üdvözölte a rendezvényt: „Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hat hónap során számos nemzetközi partnerrel megoszthattuk a modernizációs folyamat során szerzett tapasztalatainkat. A mai szeminárium kitűnő lehetőség arra, hogy mindannyiunk érdekében tovább javítsuk a nemzetközi közszektor munkaerő-toborzását.”

Az európai hallgatók és diplomások már csak néhány napig jelentkezhetnek a közigazgatási tisztviselők felvételére irányuló 2011-es versenyvizsgára. A jelentkezés határideje: 2011. április 14., déli 12 óra (brüsszeli idő szerint).


Side Bar